Ταξιδια

Φολέγανδρος: Οδηγός για αξιοθέατα, παραλίες, φαγητό, διασκέδαση

Από τις πιο ρομαντικές χώρες των Κυκλάδων, πολλές και γαλαζοπράσινες παραλίες και μαμαδίσιο φαγητό

62222-137653.jpg
A.V. Team
ΤΕΥΧΟΣ 710
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Φολέγανδρος
© Αγγελική Μπιρμπίλη

Τα καλύτερα σημεία της Φολεγάνδρου για τις φετινές διακοπές.

Όταν πρωτοπάμε κάπου διακοπές, στο ατελείωτο ταξίδι με το καράβι, όλοι σκεφτόμαστε διάφορα. Στη Φολέγανδρο, όταν το πλοίο πλησιάζει και αρχίζει το νησί να φαίνεται καθαρά, αναρωτιέσαι πώς να ήταν η ζωή εδώ στο πέρασμα του χρόνου. Όταν δεν υπήρχαν οι σημερινές ανέσεις. Η Φολέγανδρος, άλλωστε, κατοικούνταν ήδη από τα μέσα της 3ης χιλιετίας π.Χ. Πώς έφταναν ως εδώ οι άνθρωποι, πώς να ήταν οι μετακινήσεις τους. Τέλος πάντων, αυτά ανήκουν στο παρελθόν και στη φαντασία, σήμερα το γρήγορο πλοίο «πιάνει» Φολέγανδρο από Πειραιά σε περίπου 4 ώρες και το συμβατικό σε περίπου 10 ώρες, ανάλογα με το δρομολόγιο.

Τι να δεις

Το λιμάνι είναι ο Καραβοστάσης. Από εκεί, η πανέμορφη Χώρα απέχει περίπου 3 χιλιόμετρα. Από τις πιο ρομαντικές χώρες των Κυκλάδων, γεμάτη πλακόστρωτα σοκάκια, αυλές με βουκαμβίλιες και σκιερές μικρές πλατείες. Το Κάστρο είναι το πιο παλιό κομμάτι της Χώρας. Είναι ένας μεσαιωνικός οικισμός ο οποίος δημιουργήθηκε για να προστατεύει από τις επιδρομές των πειρατών και από τότε κατοικείται χωρίς διακοπή. Μάλιστα, κάποια σπίτια μετρούν περισσότερους από 10 αιώνες ζωής και είναι πολύ καλά διατηρημένα, ενώ η βόρεια πλευρά του Κάστρου είναι χτισμένη στο χείλος του γκρεμού, με μια θέα που κόβει την ανάσα. Η Άνω Μεριά, λίγο πάνω από τη Χώρα, είναι ο δεύτερος οικισμός του νησιού, πιο «αγροτικός» και ήσυχος. Να επισκεφθείτε οπωσδήποτε το ναό της Παναγίας, περίπου 15 λεπτά με τα πόδια από τη Χώρα. Δεν γνωρίζουμε πότε ακριβώς δημιουργήθηκε, όμως υπάρχει μαρμάρινη επιγραφή του 1678 που αναφέρεται στην ανακαίνιση του ναού.

Πού να κολυμπήσεις

Πολλές και γαλαζοπράσινες οι παραλίες της Φολεγάνδρου, κάποιες από τις οποίες προσεγγίζονται μόνο με καραβάκι, όπως οι πανέμορφες Κάτεργο, Άγιος Νικόλας και Λιβαδάκι. Οικογενειακή με ταβέρνες τριγύρω είναι η Αγκάλη, όμορφες είναι επίσης η Βάρδια και το Λιβάδι.

Πού να φας και να πιεις

Για ποτό, ρακόμελα και τα λοιπά το all time classic του νησιού είναι η Αστάρτη, στην κεντρική πλατεία, με Αγγελάκα, Θανάση Παπακωνσταντίνου και άλλα ωραία. Δυο τρία τραπεζάκια έχει έξω όλα κι όλα, αλλά όλοι κάθονται στα πεζούλια της εκκλησίας. Στις παρυφές του Κάστρου, η Λότζια είναι ένα παραδοσιακό καφενείο και μαζί λίγο μπαρ που αξίζει να επισκεφθείτε, όπως και το Πατητήρι, από τα παλιά της Φολεγάνδρου κι αυτό, που πλέον είναι περισσότερο καφέ. Για φαγητό, η Μέλισσα στην πλατεία έχει παραδοσιακή κουζίνα, το Sic είναι πιο «εναλλακτικό», με δικά τους προϊόντα και χορτοφαγικές προτάσεις, το Eva’s Garden είναι λίγο πιο γκουρμέ. Στην Άνω Μεριά να πάτε στη Συνάντηση αλλά και στο μπακάλικο-μαγέρικο της Κυρίας Ειρήνης, που μένει ανοιχτό και το χειμώνα. Εκτός από μαμαδίσιο φαγητό, θα αγοράσετε από ντομάτες μέχρι τσιγάρα.   

Πού να μείνεις

Η Φολέγανδρος έχει κρατηθεί σε ήπια τουριστική ανάπτυξη, υπάρχουν όμως πολλά και καλά ξενοδοχεία, διαμερίσματα και ενοικιαζόμενα δωμάτια. Μια ιδέα μπορείτε να πάρετε στο www.folegandros.gr. Αν είστε του κάμπινγκ, θα μείνετε στο Λιβάδι, πολύ κοντά στο λιμάνι του Καραβοστάση (2286041478).

Δήμος: 2286041285
Λιμεναρχείο: 2286041530
Αστυνομία: 2286041249
Ιατρείο: 2286041222

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ