Ταξιδια

Κύθνος 2019: Οδηγός για αξιοθέατα, παραλίες, φαγητό, διασκέδαση

Πανέμορφες παραλίες, αρκετοί οικισμοί, παραδοσιακά προϊόντα και χρώμα κυκλαδίτικης εξοχής

62222-137653.jpg
A.V. Team
ΤΕΥΧΟΣ 710
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Κύθνος
© Adolfo Ruiz / Unsplash

Τα καλύτερα σημεία της Κύθνου για τις φετινές διακοπές.

Περίπου τρεις ώρες από το λιμάνι του Πειραιά και μόλις δύο από το Λαύριο, η Κύθνος θεωρείται ένας αρκετά δημοφιλής προορισμός για τους Αθηναίους και τα τελευταία χρόνια η ανάπτυξη που γνωρίζει είναι ραγδαία. Τα ξακουστά λουτρά, που απολάμβανε μέχρι και ο Όθωνας, είναι αναμφίβολα πόλος έλξης για τους επισκέπτες, ωστόσο δεν είναι μόνο αυτό. Με πανέμορφες παραλίες, αρκετούς οικισμούς, για να διασκορπιστείτε, παραδοσιακά προϊόντα και χρώμα κυκλαδίτικης εξοχής, σίγουρα θα γίνει ένα νησί με το οποίο θα ανανεώσετε το ραντεβού σας.

Λίγη ιστορία
Πρώτοι κάτοικοι της Κύθνου αναφέρονται οι αρχαίοι Δρύοπες με βασιλιά τους τον Κύθνο, από τον οποίο φέρεται να πήρε το όνομά του το νησί. Οι αρχαίοι Κύθνιοι ασχολούνταν με τη ναυτιλία και στους Περσικούς πολέμους συμμετείχαν με μια τριήρη και μία πεντηκόντορο, αφού απέρριψαν τις προτάσεις φιλίας του Πέρση βασιλιά. Αργότερα, ο Φίλιππος της Μακεδονίας είχε εγκαταστήσει εδώ φρουρά για να ανακόψει τις ρωμαϊκές επιθέσεις. Ίχνη αρχαίων πόλεων βρίσκονται στα νοτιοδυτικά μέρη της Κύθνου, στην τοποθεσία Ρηγόκαστρο ή Εβραιόκαστρο και στα βορειοδυτικά στο Κεφαλόκαστρο, το οποίο πιθανότατα ήταν η πρωτεύουσα του νησιού που καταστράφηκε από τους Τούρκους τον 16ο αιώνα. Το 1770 την Κύθνο κατέλαβαν οι Ρώσοι, οι οποίοι την εγκατέλειψαν τέσσερα χρόνια αργότερα, παίρνοντας μαζί τους πολλές αρχαιότητες.

Για αμμουδιές που διαθέτουν και ταβέρνα επιλέγεις μία από τις Φλαμπούρια, με άμμο και βότσαλο, Επισκοπή, με πολλά αρμυρίκια, Λεύκες, με άμμο και βότσαλο, Σχοινάρι, δίπλα στα Λουτρά με άμμο, και τη νότια Άγιος Δημήτρης, με μεγάλη αμμουδιά. Οι περισσότερες είναι εύκολα προσβάσιµες. Πιο ήσυχη η Ζογκάκι, που ενώνεται με σκαλάκια με τις διπλανές Νάουσα και Κουρί. Ξακουστή η Κολώνα με τις δύο αμμουδιές, που δημιουργεί μια λωρίδα άμμου που τη χωρίζει στα δύο. Πας και με θαλάσσιο ταξί. Μεγάλη αμμουδερή η Μεγάλη Άμμος Κανάλας, απάνεμη με σκιά η Ποτάμια στο δρόμο για τον Άγ. Σώστη.

Πού να μείνεις

Σε όλους τους οικισμούς του νησιού, στον Μέριχα (λιμάνι), στα παραθαλάσσια Λουτρά και Παναγία Κανάλα αλλά και στα ηπειρωτικά Χώρα και Δρυοπίδα, θα βρείτε πολλά ενοικιαζόμενα δωμάτια για όλα τα βαλάντια, λιτά αλλά και πολυτελή, με θέα στο απέραντο γαλάζιο ή στην όμορφη εξοχή της Κύθνου. Στην επίσημη ιστοσελίδα του δήμου (www.kythnos.gr) θα βρείτε πάρα πολλές επιλογές. Εμείς σας προτείνουμε το K4 Kythnos, μια εξαιρετική επιλογή με 21 ιδιωτικές κατοικίες στην Κανάλα, τους Μύλους και τον Κάστελλα. Στην Κανάλα, θα ανακαλύψετε δέκα ιδιωτικές κατοικίες η καθεμία μοναδικά σχεδιασμένη με βάση τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του περιβάλλοντα χώρου και την απλότητα της κυκλαδίτικης αρχιτεκτονικής. Στον Κάστελλα, δίπλα στον οικισμό Φλαμπούρια, το συγκρότημα αποτελείται από τέσσερις ιδιωτικές κατοικίες και δύο ξενώνες, οι οποίοι εκτείνονται κατά μήκος της πλαγιάς πάνω από την ερημική παραλία του Κάστελλα. Στους Μύλους, πέντε νέες πολυτελείς κατοικίες, η κάθε μία με τη δική της πισίνα και εντυπωσιακή πανοραμική θέα, θέα στον παραδοσιακό οικισμό της Δρυοπίδας (6972858493, 6942200279, www.kforkythnos.com).

Επίσης, το En Lefko (επαρχιακή οδός Μέριχα-Χώρας, 2281032792, 6974311136), στη γραφική παραλία Μαρτινάκια, δίπλα στο λιμάνι, ανακαινισμένο και ό,τι πρέπει για εξορμήσεις σε όλο το νησί, διαθέτει δωμάτια που μπορούν να φιλοξενήσουν έως και 4 άτομα. Επίσης, τη Βαθυσθέα (Δρυοπίδα, θέση Πρόκα, 6945858649), με τις έξι πετρόκτιστες, παραδοσιακές κυκλαδίτικες κατοικίες υψηλής αισθητικής, με υπέροχη θέα και άνετες βεράντες με σεζ λονγκ μπροστά στο Αιγαίο.

Πού να φας

Επιλέγεις τοπικές νοστιμιές, τι άλλο; Δοκίμασε τις σπεσιαλιτέ σίγκλινο, κολόπια, σφουγγάτα, σαβόρι. Στην Αγία Ειρήνη να επισκεφθείτε οπωσδήποτε την ψαροταβέρνα Άριας (2281031371, www.arias.gr), μια οικογενειακή ταβέρνα με πλούσια ιστορία και αληθινό μεράκι και αγάπη για τη θάλασσα: οι άνθρωποί της διαλέγουν καθημερινά τα φρεσκότατα ψάρια που ψαρεύουν ειδικά γι’ αυτούς με τα καΐκια τους ντόπιοι ψαράδες.  Θα απολαύσεις πιάτα όπως παραδοσιακή ψαρόσουπα, αστακομακαρονάδα, καλαμάρι φρέσκο στη θράκα, σουπιά μαγειρεμένη στο μελάνι της και άλλα πολλά. Στη Χώρα, να επισκεφθείς τη φημισμένη ψησταριά το Στέκι του Ντετζή (2281031204) και στη Μεσσαριά (2281031672) το εστιατόριο του ομώνυμου ξενοδοχείου, να απολαύσεις σπιτικές φαγητά με τοπικές γεύσεις. Στη Χώρα και το Iter del Gusto Gelato (2281031206) είναι μια gelateria με χειροποίητο ιταλικό παγωτό ημέρας και τραγανές αφράτες βάφλες, αλλά και speciality espresso, frozen yogurt, smoothies και πολλά άλλα. Στα Λουτρά, μπορείς να απολαύσεις κατσαρόλας και σχάρας στη λουλουδιαστή αυλή του Κούτσικου (2281031185). Στη Δρυοπίδα στο μοντέρνο τσιπουράδικο Χάρτινο Καράβι (2281033004), για αποστάγματα συνοδεία μεσογειακών γεύσεων.

Πού να διασκεδάσεις

Στον Μέριχα αρκετά καφέ μπαρ, με τραπεζάκια πάνω στη θάλασσα, θα σε χαλαρώσουν με βραδινό ποτάκι, με lounge μουσικές.

Τι να ψωνίσεις

Να πάρεις για το σπίτι ή για φίλους μέλι βιολογικό βραβευμένο, παστέλια και αμυγδαλωτά. Στη Χώρα, στο κουκλίστικο Χάρτινο Καράβι (2281031633) θα βρεις ρούχα και αξεσουάρ.

Δήµος: 2281361100
Αστυνοµία: 2281031201
Λιµεναρχείο: 2281032290
Πρώτες Βοήθειες: 2281031202

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ