Ταξιδια

Κίμωλος: Οδηγός για αξιοθέατα, παραλίες, φαγητό, διασκέδαση

Ένα υπέροχο νησί, οχτώ ώρες από τον Πειραιά με το «μεγάλο» καράβι, ιδανικό για ήσυχες βόλτες, καλό φαγητό και μπάνιο σε πεντακάθαρες πανέμορφες παραλίες

62222-137653.jpg
A.V. Team
ΤΕΥΧΟΣ 710
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Κίμωλος ©Ggkoumas/pixabay
Κίμωλος ©Ggkoumas/pixabay

Τα καλύτερα σημεία της Κιμώλου για τις φετινές διακοπές

Στον Μεσαίωνα οι πειρατές την αποκαλούσαν Αρζαντιέρα, δηλαδή Ασημένια, από τα ασημόλευκα βράχια της. Η Κίμωλος είναι ένα υπέροχο νησί, οχτώ ώρες από τον Πειραιά με το «μεγάλο» καράβι, ιδανικό για ήσυχες βόλτες, καλό φαγητό και μπάνιο σε πεντακάθαρες πανέμορφες παραλίες. Το καράβι δένει στην Ψάθη, το λιμάνι, το οποίο απέχει από το Χωριό περίπου δύο χιλιόμετρα και πας εύκολα με τα πόδια. Άλλοι οικισμοί, που κατοικούνται όμως κυρίως το καλοκαίρι, είναι η Γούπα, του Καρά, ο Άγιος Νικόλας, η Αλυκή, η Μπονάτσα.

Τι να δεις

Το Χωριό είναι πανέμορφο. Κατάλευκα σπίτια, λουλουδιαστές αυλές, μικρά στριφογυριστά δρομάκια. Στο κέντρο του Χωριού βρίσκεται το Κάστρο και όσο πιο κοντά σε αυτό βρίσκεται κάποιο σπίτι, τόσο πιο παλιό είναι. Να επισκεφθείτε το Αρχαιολογικό Μουσείο, απέναντι από το ναό της Παναγίας Οδηγήτριας, όπου παρουσιάζεται η αρχαία ιστορία της Κιμώλου από την Ύστερη Νεολιθική Εποχή. Να δείτε το Σκιάδι, ένα τεράστιο πέτρινο μανιτάρι, στο κέντρο του νησιού, το οποίο περιλαμβάνεται στον Άτλαντα γεωλογικών μνημείων του Αιγαίου. Να κάνετε τον γύρο του νησιού, αλλά και να επισκεφθείτε την κοντινή Πολύαιγο με τη βάρκα του Βαγγέλη. Μπορείτε, ακόμη, να περάσετε για μια μονοήμερη απέναντι στη Μήλο. Να γνωρίζετε, επίσης, ότι υπάρχει ΚΤΕΛ, καθώς και ένα ταξί.

Πού να κολυμπήσεις

Η ομορφότερη παραλία δίχως άλλο είναι τα Πράσσα, όπου πηγαίνει και το ΚΤΕΛ. Εκεί υπάρχουν και κάποιες ξαπλώστρες κι ένα μπιτς μπαρ. Με τα πόδια προσεγγίσιμες είναι η Αλυκή, η Μπονάτσα, το Καλαμίτσι, αλλά με τη βάρκα του Βαγγέλη θα πάτε σε παραλίες που δεν είναι προσβάσιμες αλλιώς. Φανταστικά είναι και τα κολπάκια Καρρά και Ρέμα, όπου θα βουτάτε από τα βράχια. Εδώ φυλάνε τις βάρκες το χειμώνα οι ντόπιοι.

Πού να μείνεις

Θα βρείτε αρκετά ενοικιαζόμενα δωμάτια και ξενοδοχεία στο νησί. Ενδεικτικά: Ο Σάρδης (2287028047) βρίσκεται στην παραλία της Αλυκής και η οικογένεια που νοικιάζει τα δωμάτια έχει από κάτω και την ομώνυμη ταβέρνα, ό,τι πρέπει για αστακομακαρονάδα. Στο Κιμωλίς (2287051392) στην Ψάθη, στο Μελτέμι (2287051386) στο Χωριό, στο Μικρό Παρίσι (2287051812) πάλι στο Χωριό. Αρκετά οικονομικά είναι τα δωμάτια της Μαρίας (2287051392) ανάμεσα στο λιμάνι και το Χωριό.

Πού να φας και να διασκεδάσεις

Θα βρείτε ντόπια κρέατα, φρέσκα ψάρια φυσικά, μέλι, στη σαλάτα σας ζητήστε ξινό, που είναι μια τοπική, μάλλον ξινή αλλά πεντανόστιμη μυζήθρα. Παραδοσιακά είναι, επίσης, η λαδένια και η τυρένια. Στο λιμάνι να φάτε στο Κύμα, μπροστά στη θάλασσα, στο Χωριό στην Αυλή του Σάμπλου. Να κάτσετε στο παραδοσιακό καφενείο η Καλή Καρδιά. Για ποτάκι, στο Χωριό θα βρείτε 4-5 καφέ μπαρ, ωραίο είναι και το καφενείο-μπαρ στο λιμάνι. 

Δήμος 2287051218
Αστυνομία 2287051205
Αγροτικό Ιατρείο 2287051222
Λιμενικό 2287022360

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ