Ταξιδια

Η Ίος της Κωνσταντίνας Πολυχρονοπούλου

Η Ίος είναι ένα μικρό αλλά χαρισματικό, γεμάτο αντιφάσεις νησί

A.V. Guest
ΤΕΥΧΟΣ 710
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Η γνωστή συνθέτρια Κωνσταντίνα Πολυχρονοπούλου γράφει για τη δική της Ίο.

Ίος ή αλλιώς «Νιος», όπως την αποκαλούν οι ντόπιοι, είναι το κυκλαδονήσι με τα δύο, για μένα, πρόσωπα. Είναι ένα μικρό αλλά χαρισματικό γεμάτο αντιφάσεις νησί. Ενώ η Ίος είναι ιδιαίτερα δημοφιλής για τα μέχρι πρωίας πάρτι της, εμείς επισκεφτήκαμε την Ίο για να απολαύσουμε την απερίγραπτη «άγρια» ακόμα φυσική ομορφιά της. Μείναμε στην  Ίο για 5 μέρες και κάθε μέρα είχε το δικό της νόημα, τη δική της εξερεύνηση. 

Λατρεύω το περπάτημα και η Ίος μού χάρισε μαγευτικές πεζοπορίες. Υπάρχουν 5 διαφορετικές πεζοπορικές διαδρομές απερίγραπτα μαγικές. Κάθε διαδρομή είχε και από μια έκπληξη. Περπατάγαμε ανάμεσα στα θυμάρια, στους αμάραντους, απολαμβάναμε υπέροχα κατακόκκινα ηλιοβασιλέματα, και βουτάγαμε στα εξωτικά νερά της. Μία από τις πιο εντυπωσιακές παραλίες που συναντήσαμε ήταν η παραλία Μαγγανάρι. Νόμιζες πως ήσουν στον παράδεισο, χρυσαφένια άμμος, γαλαζοπράσινα νερά... κολυμπάγαμε σα μικρά παιδιά από τη χαρά της τόσης ομορφιάς. Η περιοχή Περιβόλια ήταν ακόμα μια απρόσμενη όαση στα μάτια μας, όταν αντικρίσαμε την καταπράσινη βλάστησή της, κάτι που στην υπόλοιπη Ίο δεν βλέπεις. 

Αλλά εγώ από την Ίο δεν θα ξεχάσω ποτέ τους ανθρώπους της. Δεν θα ξεχάσω ποτέ την κυρία Ελένη, μια γλυκύτατη κυρία που μας φιλοξένησε στο σπίτι της για κάποιες ώρες. Καθίσαμε στον κήπο του κατάλευκου κυκλαδίτικου σπιτιού της κι αμέσως αισθανθήκαμε τόσο οικεία, σαν να ήμασταν στον κήπο της γιαγιάς μας. Όλα ήταν τόσο καλά τοποθετημένα, κανένα ίχνος υπερβολής, δεν υπήρχε κανένα περιττό αντικείμενο. Ένα λιτό τυπικό κυκλαδίτικο σπιτικό. Τι άλλο να θέλει κανείς; Χωρίς να ήταν κάτι προγραμματισμένο, χωρίς καν να της το ζητήσουμε, σαν γνήσια φιλόξενη νησιώτισσα μπήκε στην κουζίνα της και ξεκίνησε το μαγείρεμα. «Πρέπει να δοκιμάσετε τα καλούδια μας. Πώς θα καταλάβετε τον τόπο μας; Θα φάτε πρώτα και μετά θα φύγετε» μας είπε δίχως να σηκώνει αντίρρηση. Κολοκυθοανθοί γεμισμένοι με ρύζι και μυρωδικά, ομελέτα με ένα χόρτο που είναι σαν άγριο σπαράγγι, ρεβιθοκεφτέδες… Κάθε μπουκιά με γέμιζε με ευγνωμοσύνη. 

Τι ανιδιοτελής προσφορά! Για μένα αυτό είναι η Ίος. Ένα μαγικό φιλόξενο νησί. Μην έχεις προσδοκίες, απλά παραδόσου και ζήσε την κάθε στιγμή!

*H K.Π. είναι συνθέτρια, πιανίστα, μουσικοπαιδαγωγός.

Βρείτε τον καλοκαιρινό οδηγό της Ίου εδώ.