Ταξιδια

Η νότια Κρήτη είναι... στην κεντρική Εύβοια

Δυο ώρες και κάτι από την Αθήνα, bonus η καντίνα του Βαγγέλη

2642-204777.JPG
Δημήτρης Φύσσας
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
i-notia-akri-tis-aktis1.jpg

ΣΥΝΤΑΓΗ: Διακοπές σε σκηνή ή ούτε καν σε σκηνή, χύμα στο κύμα.

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΜΙΑ ΒΔΟΜΑΔΑ: Στοιχειώδης εξοπλισμός κάμπινγκ, αυτοκίνητο ή μοτοσικλέτα, 150 ευρώ / κεφάλι, όλα μέσα (βενζίνη, εισιτήρια, φαγητό).

ΕΚΤΕΛΕΣΗ: Φέρι μποτ από Κάτω Σούλι (Αγία Μαρίνα) Μαραθώνα προς τα Στύρα της Εύβοιας. Έξοδος από το καράβι και κατεύθυνση προς τα νότια, Κάρυστο. Στη διασταύρωση που λέγεται όντως Διασταύρωση, στροφή ανατολικά (αριστερά) στα Χάνια, με κατεύθυνση προς Αιγαίο. Ο δρόμος θα λέει Γιαννίτσι, Πόθι, Άγιος Δημήτριος κ.λπ. Στο Κάτω Γιαννίτσι, συνέχιση προς τη θάλασσα. Άφιξη στην παραλία σε λιγότερο από δυόμιση ώρες από την επιβίβαση στο φέρι.

ΣΕΡΒΙΡΙΣΜΑ. Η παραλία λέγεται Γκρίχεζα ή Λιμνιώνα(ς) ή παραλία Γιαννίτσι. Είναι πολύ μεγάλη, ανατολική, ανοιχτή στο Αιγαίο κι έχει ποταμάκι, όπως άλλωστε και άλλες γύρω της. Διαθέτει άμμο, πολύ ψιλό χαλίκι, ελάχιστες ομπρέλες και χαμηλά αρμυρίκια. Υπάρχουν δύο ή τρία σπίτια σε απόσταση από τη θάλασσα, πολλά κατσικοπρόβατα που φεύγουνε κάθε απόγευμα και ξανάρχονται κάθε πρωί και συνήθως σκηνές στη βόρεια και τη νότια άκρη της. Προσφέρεται για κολύμπι, ψάρεμα, παρατήρηση βυθού, στοιχειώδη θαλάσσια σπορ − όλα αυτά όταν δε φυσάει τρελά. Παρέχει τον ομορφότερο ουρανό του κόσμου, για κανονικό μάθημα Αστρονομίας, με αστερισμούς, το Γαλαξία, πεφταστέρια κι όλα τα κομφόρ, ειδικά αν η παραμονή συνδυαστεί με ασέληνες νύχτες. Συνήθεις ήχοι: κύμα, κουδούνια από το κοπάδι, αέρας, σπάνια και πού κανένα αεροπλάνο. Πολλοί έρχονται μόνο για μπάνιο και φεύγουν. Δεν υπάρχει απολύτως τίποτα για νοίκιασμα, ούτε μπαρ, ούτε μαγαζιά για ψώνια.

i-voreia-akri-ths-akths.jpg
Η βόρεια άκρη της ακτής

BONUS: Υπάρχει όμως η καντίνα του Βαγγέλη Βούλγαρη (τηλ. 6931087350), που την τρέχει ο ίδιος μαζί με την τρομερή Γεωργία. Σερβίρει απίθανα πράγματα σε πολύ καλές τιμές (τονίζεται ειδικά η ομελέτα της Γεωργίας). Διαθέτει ντους, τουαλέτα, υπέροχο μαρμάρινο υπαίθριο νιπτήρα, ίντερνετ και πρίζες για φόρτιση συσκευών. Σκηνίτες, υπαίθριοι και άλλοι που θα φύγουν αργότερα γίνονται μια παρέα. Ενίοτε εμφανίζονται και όργανα, οπότε το γλέντι ανάβει, και τα φώτα της καντίνας μπορεί να σβήσουνε τις πρώτες πρωινές ώρες. Υπάρχει κόσμος που πάει εκεί 10 ή 15 χρόνια.

i-kantina-apo-konta.jpg
Η καντίνα από κοντά

ΔΙΑ ΤΑΥΤΑ: Η παραλία είναι φυσικά ελεύθερη όλο το χρόνο. Η καντίνα ανοίγει μετά το Πάσχα και κλείνει, ανάλογα με τον καιρό, κάπου μέσα στον Οκτώβρη. Ο Αύγουστος ακόμα δε βγήκε. Μια επίσκεψη επιβάλλεται, για μη μαλθακούς τύπους / κοσμικούς / καλοπερασάκηδες κλπ, το λιγότερο για ένα Σαββατοκύριακο. Το όλο πακέτο θυμίζει έντονα νότια Κρήτη, και μάλιστα πριν 20 ή 30 χρόνια, αλλά πολύ πιο κοντά μας.

apo-tin-kantina-pros-tin-paralia.jpg
Από την καντίνα προς την παραλία


d.fyssas@gmail.com

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ