Ταξιδια

Τα Aνώγεια (Κρήτης) του Γιώργου Μαυρίδη

Αν θέλεις να δεις πώς ήταν παλιά η εποχή της Κρήτης, εδώ έχεις την ευκαιρία

32014-72458.jpg
A.V. Guest
ΤΕΥΧΟΣ 667
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Γιώργος Μαυρίδης

Aνώγεια (Κρήτης): Ο Γιώργος Μαυρίδης γράφει για το αγαπημένο του μέρος στην Κρήτη στην Athens Voice

Χρειάστηκε να περάσουν 40 χρόνια για να δω από κοντά πρώτη φορά τα Ανώγεια, παρά το γεγονός πως η γιαγιά μου Αγγελική Αναστασάκη καταγόταν από την Κρήτη. Τον Ιούνιο του 2017 βρέθηκα εκεί για τα γυρίσματα της εκπομπής «Στο δρόμο» νομίζοντας πως θα αντικρίσω «αγριάνθρωπους». Οι τρεις ημέρες και νύχτες που ζήσαμε σε αυτό τον τόπο, που ο χρόνος μοιάζει να έχει σταματήσει, μου έδειξαν πως οι Ανωγειανοί είναι αληθινοί. Ρισπέκτ. Έχουν τον δικό τους κώδικα επικοινωνίας, η φιλοξενία τους ξεκινά από το να σου δείξουν τα πάντα και δεν τελειώνει ποτέ αν τους κερδίσεις. Θα σε καθοδηγήσουν για το τι να κάνεις στα μέρη τους, ναι, θα πιεις πολύ, θα δοκιμάσεις ό,τι καρποφορεί στη γη και βγάζουν οι φάρμες τους, θα πάρεις σεβασμό αν δώσεις σεβασμό. Σκληροί αλλά ευγενικοί. Τα πρόσωπα των νέων που δουλεύουν από νωρίς μοιάζουν να έχουν μεγαλώσει πρόωρα.  

Αν θέλεις να δεις πώς ήταν παλιά η εποχή της Κρήτης, στα Ανώγεια έχεις την ευκαιρία. Οι παραδόσεις στα καφενεία είναι ίδιες και απαράλλαχτες. Το «αντικριστό» φαγοπότι στα κρητικά βουνά με ψητά κρέατα και εκλεκτά τυριά φέρνει τις ψυχές πιο κοντά τη μία στην άλλη – μπορεί ως χορτοφάγος πια να αισθάνθηκα λίγο περίεργα, αλλά κατάλαβα την «ενέργεια» αυτής της συνάθροισης που δεν έχω δει σε άλλο σημείο του ελληνικού χάρτη. 

Τα Ανώγεια είναι οι μορφές που δεν ξεχνάς. Ο πάτερ στο εκκλησάκι με τις ξακουστές εικονογραφήσεις, οι χωριανοί που έμαθαν να ζουν με αξιοπρέπεια ό,τι κι αν τους συμβεί. Είναι η ατμόσφαιρα που θυμίζει γουέστερν, οι στιγμές που κυλάνε με άλλους ρυθμούς, ίσως πιο αυθεντικούς, οι φιλίες που κρατάνε ακόμα κι όταν θα φύγεις από εκεί και θα ψάχνεις τον χρόνο για να επιστρέψεις.  

Ο Γιώργος Μαυρίδης είναι τηλεπαρουσιαστής και tattoo artist

ΠΡΟΣΦΑΤΑ