Ταξιδια

Σκιάθος

Το πιο κοσμοπολίτικο νησί των Σποράδων αλλά κι ένας τόπος όπου κυριαρχούν το πράσινο και το γαλάζιο

62222-137653.jpg
A.V. Team
ΤΕΥΧΟΣ 667
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
skiathos-greece-426785-unsplash-1.jpg
© Skiathos Greece on Unsplash

Είναι το πιο κοσμοπολίτικο νησί των Σποράδων αλλά κι ένας τόπος όπου κυριαρχούν το πράσινο και το γαλάζιο. Πρωτεύουσα και λιμάνι είναι η πόλη της Σκιάθου, με το λιμάνι να χωρίζεται στα δύο από την πολύ όμορφη μικρή χερσόνησο του Μπούρτζι. Στο νησί υπάρχουν και αρκετοί ακόμη μικρότεροι οικισμοί, για όσους προτιμούν την ησυχία. Να δείτε το Κάστρο, όπου συγκεντρώνονταν οι κάτοικοι του νησιού για να αποκρούσουν τις επιθέσεις των πειρατών. Επίσης, το σπίτι-μουσείο του σπουδαίου συγγραφέα Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, στην πόλη της Σκιάθου (2427023843). Ακόμα, τον υδροβιότοπο στη Λίμνη Στροφιλιά, πίσω από την  παραλία Κουκουναριές. Την Ιερά Μονή Ευαγγελιστρίας, ένα από τα παλαιότερα μοναστήρια στα βορειοανατολικά του νησιού. Χτίστηκε το 1792. Να δεις ταινία στο θερινό σινεμά.

Πού να κολυµπήσεις
Στο νότιο τμήμα του νησιού οι καταστάσεις είναι πιο κοσμικές, στο βόρειο πιο ήσυχες. Ένας γύρος του νησιού με εκδρομικό καΐκι είναι μια καλή λύση για να πάρεις ιδέα για το τι παίζει με τις ακτές. Ξεκινώντας από τη Χώρα με κατεύθυνση τις Κουκουναριές, συναντάς τη Μεγάλη Άμμο, με καθαρά νερά, ταβέρνες και ουζερί. Επόμενη παραλία ο Βασιλιάς με χρυσή αμμουδιά και ιστορία, αφού την προτιμούσαν οι Βυζαντινοί αυτοκράτορες ως τόπο αναψυχής. Στις Αχλαδιές έχει τα πάντα, από ομπρέλες έως θαλάσσια σπορ, όπως και η Καναπίτσα με την τέλεια θέα. Στο ακρωτήριο Καλαμάκι, όπου βρίσκεται η Καναπίτσα, υπάρχουν επίσης το Σκληθρί και η Τζανεριά. Εκεί, εκτός από υπέροχες θάλασσες, θα βρεις σκιερά πλατάνια και ταβέρνες, αλλά και σούπερ καλοκαιρινά φεγγάρια για ρομαντζάδα. Ο Βρωμόλιμνος έχει επίσης έντονη ζωή day and night. Απαλή άμμο και όλα τα κομφόρ σε περιμένουν στον Κολιό, την Αγία Παρασκευή και τον Τρούλο με πεύκα που φτάνουν ως τη θάλασσα. Οι Κουκουναριές είναι το μεγάλο αξιοθέατο, η πιο γνωστή και τέλεια παραλία με χρυσή λαμπερή άμμο, γαλάζια νερά, δάσος που τελειώνει στην άμμο, και τον υδροβιότοπο της Στροφιλιάς στα πέριξ. Εκεί βλέπεις τους πάντες και σε βλέπουν όλοι, βρίσκεις τα πάντα και δεν θέλεις να φύγεις, μαγεμένος από το ηλιοβασίλεμα. Πρέπει όμως να φύγεις για να μη χάσεις ούτε τα διπλανά Αμπελάκια ούτε την Μπανάνα. Πεύκα, ολόλαμπρη θάλασσα, σπορ υποδομές, ταβέρνες, καφέ, μπαρ, νέοι, κέφι, όλα εκεί! Αγία Ελένη, Μανδράκι, Ασέληνος βρίσκονται στα βόρεια και είναι πιο ήσυχες παραλίες που περιβάλλονται από τοπίο πιο άγριο, αλλά πανέμορφο, κι επιτρέπει στο βλέμμα να χαθεί στο απέραντο γαλάζιο. Αν δεν φοβάσαι τους χωματόδρομους ή τον ποδαρόδρομο, πάρε το δρόμο για Κεχριά αλλά και για την παραλία κάτω από το Κάστρο, που θα σε αποζημιώσουν με την ομορφιά τους. Τα Λαλάρια είναι εμπειρία σπουδαία που βιώνεται μόνο με βάρκα. Η Τρύπια Πέτρα επιβάλλεται στο τοπίο, τα νερά είναι σμαραγδένια, τα ολοστρόγγυλα βότσαλα θα σε προκαλέσουν να γεμίσεις το σάκο σου με τόνους. Μια εκδρομή αξίζει και το νησάκι Τσουγκριάς, με νερά Καραϊβικής και ένα κουκλίστικο πευκόδασος.

Πού να µείνεις
Θα βρεις από ενοικιαζόμενα δωμάτια μέχρι πολυτελή ξενοδοχεία και βίλες - το νησί έχει επιλογές για κάθε προϋπολογισμό. Ενδεικτικά: Στο Αtrium Hotel στην Αγ. Παρασκευή (2427049345), τεσσάρων αστέρων. Στο Mandraki Village (2427049301 -03-04), στις Κουκουναριές, μια ανάσα από την ομώνυμη παραλία. Επίσης, στο κάμπινγκ (2427049250), στις Κουκουναριές.

Πού να φας και να πιεις
Το νησί έχει πολύ τουρισμό που σημαίνει ότι, δίπλα στα πολλά σουβλατζίδικα και σαντουιτσάδικα, θα βρεις και εστιατόρια με ιταλική και γαλλική κουζίνα, ενώ πρωταγωνιστούν, επίσης, τα ψάρια και τα θαλασσινά. Καλή και παραδοσιακή ταβέρνα στην πόλη της Σκιάθου είναι το Μπακάλικο, εκεί θα βρεις και του Καμπουρέλια (παλιό λιμάνι) για τσίπουρα και μεζέδες. Για ποτό, στις μαξιλάρες είναι τα μπαράκια που μαζεύουν κυρίως νεαρόκοσμο. Το Marilyn προτιμάται από κόσμο κάπως πιο μεγάλο, ο Κένταυρος είναι το ροκ μπαράκι του νησιού.


∆ήµος: 2427022022
Αστυνοµία: 2427021111
Λιµεναρχείο: 2427022017
Πρώτες Βοήθειες: 2427350032

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ