Ταξιδια

Η Σκιάθος του Γιώργου Αγγελόπουλου

Ο τόπος πέρα από άγρια ομορφιά, έχει και πλούσια ιστορία

32014-72458.jpg
A.V. Guest
ΤΕΥΧΟΣ 667
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Γιώργος Αγγελόπουλος

Σκιάθος: Ο Γιώργος Αγγελόπουλος γράφει για το αγαπημένο του νησί στην Athens Voice

Όταν σκέφτομαι νησί σκέφτομαι τη Σκιάθο, τον ιδιαίτερο τόπο καταγωγής μου. Και όταν σκέφτομαι τη Σκιάθο μού έρχονται στο μυαλό όλες αυτές οι εικόνες από τα σοκάκια στη Χώρα, από τα παιδιά που παίζουν στη φύση και στο νερό, ηχούν στα αυτιά μου το γέλιο των ανθρώπων του νησιού και οι ήχοι της καμπάνας της Παναγιάς της Λημνιάς τον δεκαπενταύγουστο.

Ανάμεσα στις αναμνήσεις από το νησί που με γαληνεύουν είναι και αυτή στη βάρκα ανοιχτά της Σκιάθου να ψαρεύω με πετονιά και καλάμι, αλλά και ο ύπνος στην παραλία των Κουκουναριών. Η παραλία αυτή είναι στην καρδιά μου, όχι επειδή είναι η πιο μεγάλη ή η πιο τουριστική, αλλά επειδή εκεί μεγάλωσα από 9 χρονών, περνούσα όλη μου τη μέρα με φίλους και στη συνέχεια δουλεύοντας. Στην ακτή εκείνη ξεκίνησα ως βοηθός στη σχολή θαλάσσιων σπορ, και στη συνέχεια έμαθα να τα διδάσκω και ο ίδιος. Εξερεύνησα κάθε σπιθαμή της, έμαθα να αναγνωρίζω τον ήχο του κύματός της που σκάει στην άμμο, την έκανα σπίτι μου. Υπάρχουν τόσα και τόσα μέρη στο νησί που προσφέρουν διαδρομές μέσα στο πράσινο,  θέα στο πέλαγος και ντόπιες μυρωδιές. Εγώ προτείνω ένα αρκετά ιδιαίτερο και ασυνήθιστο σημείο που βρίσκεται δεξιά της παραλίας τoυ Ξανέμου, για να δει κάποιος την ανατολή. Εκεί με έβρισκε και μένα o ήλιος όταν έβγαινε, να προπονούμαι.

Γιώργος Αγγελόπουλος

Όσο για τις γεύσεις της Σκιάθου που μου λείπουν στην Αθήνα, είναι το βαρελίσιο τυρί και τα κρίταμα, τα οποία φυτρώνουν στα απόκρημνα μέρη του νησιού. Περπατούσα μάλιστα με τη γιαγιά μου γύρω στα επτά χιλιόμετρα από το μέρος που μέναμε μέχρι να φτάσουμε στο κάστρο και έχω την εικόνα της να τα μαζεύει από τα βράχια.

«Μust» πέρασμα βέβαια για κάποιον που θα βρεθεί στη Σκιάθο είναι το Κάστρο και η παλιά πόλη στο βόρειο κομμάτι του νησιού. Ο επισκέπτης βλέποντας τα μισογκρεμισμένα παλιά σπίτια και την ξεχωριστή αρχιτεκτονική τους αντιλαμβάνεται και τον τρόπο που ζούσαν τότε, όταν πίσω από τείχη υπερασπίζονταν ταυτόχρονα το σπίτι τους και ολόκληρο το νησί. Δεδομένου επίσης ότι στη Σκιάθο υφάνθηκε και σχεδιάστηκε η πρώτη σημαία της επανάστασης του 1821, με τον αργαλειό να σώζεται και να φυλάσσεται ως έκθεμα ακόμα και σήμερα στην Ιερά Μονή Ευαγγελιστρίας Σκιάθου, συνειδητοποιείς ότι ο τόπος αυτός πέρα από άγρια ομορφιά έχει και πλούσια ιστορία. 

* Ο Γιώργος Αγγελόπουλος είναι προπονητής θαλάσσιου σκι, ηθοποιός, motivational speaker.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ