Ταξιδια

Η Φολέγανδρος του Κωνσταντίνου Κυρανάκη

Αυθεντικό νησί. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος να τνην περιγράψεις καλύτερα

32014-72458.jpg
A.V. Guest
ΤΕΥΧΟΣ 667
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Κωνσταντίνος Κυρανάκης

Φολέγανδρος: Ο Κωνσταντίνος Κυρανάκης γράφει για το αγαπημένο του νησί στην Athens Voice

Αυθεντικό νησί. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος να περιγράψεις καλύτερα τη Φολέγανδρο. Για κάποιο λόγο σού δίνει την αίσθηση ότι δεν σε προσκαλεί να την επισκεφθείς. Όταν πατήσεις όμως το πόδι σου στον Καραβοστάση για πρώτη φορά, αναρωτιέσαι γιατί δεν είχες πάει μέχρι τώρα.

Ανεβαίνεις από το λιμάνι στη Χώρα της Φολεγάνδρου. Χωρίς υπερβολή, η πιο όμορφη Χώρα σε όλο το Αιγαίο. Σφηνωμένη στο χείλος ενός κατακόρυφου γκρεμού, με πολλά μποφόρ που σε χτυπάνε στην περίμετρο. Αρχίζεις να την περπατάς και βρίσκεις μικρές πλατείες γεμάτες ζωή. Και φοβερές, απίστευτες γεύσεις. Θέλεις να την περπατήσεις ξανά, να την ξαναδείς, μήπως σου έχει ξεφύγει κάτι. Η Χώρα της Φολεγάνδρου είναι μαγνήτης. Σε κρατάει εκεί και δεν θέλεις να φύγεις.

Κωνσταντίνος Κυρανάκης

Η θάλασσα είναι βαθιά. Η άγρια, βραχώδης ομορφιά που βλέπεις σε όλο το νησί, συνεχίζεται και κάτω από την επιφάνεια του νερού. Αν βρεθείς στο Κάτεργο, μία από τις πιο ιδιαίτερες παραλίες της Ελλάδας, πάρε μια μάσκα και βούτα. Κολύμπα παράλληλα με τη μακρόστενη νησίδα ή ανάμεσα στους επιβλητικούς βράχους απέναντι. Το ίδιο και στο σύμπλεγμα βράχων στην παραλία του Αγίου Νικολάου. Ένα σκηνικό κάτι σαν υποθαλάσσιες μυθολογικές συμπληγάδες. Εκεί μέσα νιώθεις την απόλυτη ηρεμία. Εντάξει, σκιάζεσαι και λίγο όταν το βαθύ μπλε σε καταπίνει. Το ξεχνάς, όμως, όταν πας για θαλασσινά στην ταβέρνα του Αγίου Νικολάου. Ή στην Άνω Μερά για ματσάτα. Χάνεις το μυαλό σου με το φαγητό στη Φολέγανδρο.

Και αν θες να χωνέψεις, υπάρχουν ακόμα κάποια σημεία που δεν περπάτησες. Η ανηφόρα για την εκκλησία της Παναγίας είναι ο ορισμός του «ό,τι αξίζει, είναι δύσκολο». Γι’ αυτό που βλέπουν τα μάτια σου από εκεί πάνω, θα διέσχιζα δυο ωκεανούς. Και εμείς το έχουμε εδώ, στην Ελλάδα. Θέα που σου κόβει την ανάσα. Είναι όλα. Ο ήλιος που πέφτει μέσα στα βράχια, ο σκισμένος βράχος που κόβει τα άγρια κύματα, το απέραντο, μαγικό μπλε που απλώνεται μέχρι εκεί που φτάνει το μάτι σου.

Γενικά η Φολέγανδρος είναι ένα νησί που σου δημιουργεί έντονα συναισθήματα. Κάθε γωνιά της, μπορεί να γίνει μια ιστορία σου. Για πολλούς λόγους, αλλά κυρίως για τις αναμνήσεις μου εκεί, η Φολέγανδρος είναι το αγαπημένο μου μέρος στην Ελλάδα.

* Ο Κωνσταντίνος Κυρανάκης είναι αναπληρωτής Εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ