Ταξιδια

Ο Πόρος του σκηνοθέτη Γιώργου Σαββίδη

Παραμένει αυθεντικός και αναλλοίωτος στον χρόνο

32014-72458.jpg
A.V. Guest
ΤΕΥΧΟΣ 667
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
poros_savidis-3.jpg
© Δώρα Σαββίδη

Πόρος: O Γιώργος Σαββίδης γράφει για το αγαπημένο του νησί στην Athens Voice

Από μικρός θυμάμαι να ακούω ιστορίες από τον παππού μου για τον βασιλιά της Τροιζηνίας Σαρόν, ο οποίος ήταν ψαράς και κυνηγός και μια μέρα παρασύρθηκε στη θάλασσα από ένα ελάφι που κυνηγούσε και έτσι ονομάστηκε Σαρωνικός. Ο Πόρος και οι Ποριώτες είναι άρρηκτα συνδεδεμένοι με τη θάλασσα και με το ψάρεμα. Έτσι κι εμείς κάθε καλοκαίρι με τον πατέρα μου κάναμε ψαροντούφεκο. Είναι πολύ σημαντικό για έναν άνθρωπο να εξοικειωθεί με τη φύση και να αφεθεί σε αυτήν. Με μια ανάσα και μια βουτιά ο χρόνος σταματάει και είσαι μόνο εσύ και νερό. Το μυαλό σου αδειάζει. Και δεν υπάρχει τίποτα πιο ωραίο από το να κάτσεις με την παρέα σου σε μία από τις ψαροταβέρνες του νησιού και να φάτε τα ψάρια που πιάσατε. 

Ο Γιώργος (αριστερά) με τον ξαδελφό του Γιάννη Σημηριώτη και τον εκπαιδευτή του σκι στον Πόρο τη δεκαετία του ΄90
© Δώρα Σαββίδη

Στον Πόρο έκανα πολλά πράματα πρώτη φορά. Μέθυσα πρώτη φορά, κολύμπησα πρώτη φορά και ψάρεψα πρώτη φορά. Εκεί έμαθα να κάνω ποδήλατο και να οδηγώ μηχανάκι και εκεί κάπου σε μια στροφή έσπασα τα δάχτυλά μου. Κάθε καλοκαίρι ήμουν εκεί. Ο Πόρος είναι το ένα από τα τρία νησιά αρσενικού γένους, με ομορφιές και ιστορία που δύσκολα τα βρίσκεις σε άλλο νησί, αρκεί να ξέρεις πού να κοιτάξεις. 

Για καλή ή κακή του τύχη ο Πόρος δεν επιλέχθηκε από την ελίτ της Αθήνας για να μετατραπεί σε τουριστικό θέρετρο, όπως οι Σπέτσες ή η Ύδρα, και έτσι η ανάπτυξη τον προσπέρασε. Αλλά παραμένει αυθεντικός και αναλλοίωτος στον χρόνο. Όταν τα άλλα νησιά παλεύουν για το ποιο έχει τα πιο ωραία κλαμπ, τις πιο μεγάλες παραλίες, νιώθεις σαν όλη αυτή η προσπάθεια να παίρνει από το μυστήριο και τη γοητεία τους. Και από την άλλη, έχεις τον Πόρο που με αυτοπεποίθηση σου λέει, εγώ μπορεί να μην τα έχω όλα αυτά αλλά είμαι αυτός που είμαι και δεν χρειάζεται να αλλάξω για να αρέσω σε κανέναν. 

Το λιμάνι του Πόρου

Πολλές φορές ο Πόρος με γυρνάει στην παιδική μου ηλικία γιατί μου θυμίζει τις διακοπές που κάναμε παλιά. Παραλία με ποδήλατα ή μηχανάκια, το βράδυ θερινό σινεμά και καμιά θέα. Όχι ότι δεν μπορείς να βρεις μαγαζιά να πιεις άμα θες, αλλά, όπως είπαμε, έτσι δεν θα δεις τίποτα.

* Ο Γιώργος Σαββίδης είναι σκηνοθέτης. Η ταινία του «7 Rounds» επιλέχθηκε από το Φεστιβάλ Καννών, στην κατηγορία των φερέλπιδων Νέων Σκηνοθετών. 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ