Ταξιδια

Η Σίφνος της Αντιγόνης Κουλουκάκου

Η πολυτέλεια του να ξυπνάς και να αντικρίζεις τη θάλασσα και να είσαι όλη την ημέρα ξυπόλητη στην άμμο είναι η υπέρτατη ευλογία και ο ορισμός των ιδανικών διακοπών

32014-72458.jpg
A.V. Guest
ΤΕΥΧΟΣ 667
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Αντιγόνη Κουλουκάκου

Σίφνος: Η Αντιγόνη Κουλουκάκου γράφει για το αγαπημένο της νησί στην Athens Voice

Είναι γνωστόν ότι είμαι παιδί της Μυκόνου, ήταν το αγαπημένο μου νησί και παραμένει. Ώσπου πριν τέσσερα χρόνια γνώρισα τη Σίφνο. Είναι ένα μαγικό νησί, με κοσμοπολίτικη αύρα και παλέτα γεύσεων από Πορτοφίνο μέχρι Κάπρι με ενδιάμεση στάση στη Ρώμη. Και μέσα σε αυτές τις τόσο ιταλικές γεύσεις υπάρχει η σιφνέικη κουζίνα που είναι το κερασάκι στην τούρτα.

Ναι, λατρεύω το φαγητό και στη Σίφνο βρίσκω αφορμές για να τρώω όλη μέρα. Ένα βράδυ ήμασταν μια παρέα δέκα ατόμων στον Πλατύ Γιαλό, με φίλους από όλο τον κόσμο, από Βραζιλία, Ιταλία, Ισραήλ και Αμερική. Ήταν μια βραδιά που θύμιζε πάρτι γευσιγνωσίας στην άμμο υπό το φως του φεγγαριού σ’ ένα φανταστικό μέρος που λέγεται omega 3. Την επόμενη μέρα είχα ένα γάμο στην εκκλησία Χρυσοπηγή, απ’ τις πιο ωραίες εκκλησίες που έχω δει... τόσο που θα παντρευόμουν κι εγώ εκεί! Όσο περιμένουμε τη νύφη, αυτοκίνητα έρχονται, κόσμος με μαγιό κατεβαίνει, παιδιά με παγωτό στο χέρι, και χάνονται έτσι ξαφνικά. Μα καλά πού πάει όλος αυτός ο κόσμος, αναρωτήθηκα. Τα βράχια της εκκλησίας φθάνουν στο νερό και ο κόσμος κολυμπάει μέχρι και το ηλιοβασίλεμα. Όλο αυτό μοιάζει με καρτ-ποστάλ του Massimo Vitali.

Υπάρχουν και η Απολλωνία και το Βαθύ, τα επισκέφθηκα την επόμενη φορά που βρέθηκα στο νησί, το συναίσθημα το ίδιο, οι άνθρωποι χαμογελαστοί, ήρεμοι και με διάθεση να σε καλωσορίσουν και να σου ανοίξουν το σπίτι τους. Για τέσσερις ημέρες δεν χρησιμοποίησα αμάξι παρά μόνο να πάω στο λιμάνι. Οι Καμάρες, έτσι λέγεται, είναι τόσο όμορφες που σχεδόν δεν αντιλαμβάνεσαι πότε ήρθε το πλοίο, πότε αποβίβασε, επιβίβασε και πότε χάθηκε στο απέραντο γαλάζιο.

Αυτή η πολυτέλεια του να ξυπνάς και να αντικρίζεις τη θάλασσα και να είσαι όλη την ημέρα ξυπόλητη στην άμμο και το βράδυ να μετράς τα αστέρια και να κοιτάς το φεγγάρι να φέγγει πάνω στη θάλασσα είναι για μένα τουλάχιστον η υπέρτατη ευλογία και ο ορισμός των ιδανικών διακοπών.

Σας εύχομαι πολλή αγάπη και υγεία και ένα υπέροχο καλοκαίρι.

* H Αντιγόνη Κουλουκάκου είναι ηθοποιός. Θα τη δείτε στη νέα ταινία του Πάολο Σορεντίνο «Loro».

ΠΡΟΣΦΑΤΑ