Ταξιδια

Αίγινα

Νησιωτικό προάστιο της Αθήνας

62222-137653.jpg
A.V. Team
ΤΕΥΧΟΣ 444
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Αίγινα © Ελένη Μπεζιριάνογλου
Αίγινα © Ελένη Μπεζιριάνογλου

Πού να κολυμπήσεις
Μέσα στην πόλη θα βρεις τις παραλίες Αύρα, Παναγίτσα και την περίφηµη Κολόνα, όπου θα περάσεις από τον αρχαιολογικό χώρο για να βρεθείς σε µια ακρογιαλιά µε πεύκα που φτάνουν µέχρι τη θάλασσα. Ένα βήµα από τη Χώρα, στο δρόµο προς Πέρδικα, είναι ο Άγιος Βασίλης, παραλία οργανωµένη και µε beach bar που µένει ανοιχτό µέχρι αργά το βράδυ. Παρακάτω βρίσκονται ο πρώτος και ο δεύτερος Μαραθώνας (γνωστές και οργανωµένες). Η Πέρδικα είναι από τα πιο γνωστά και γραφικά σηµεία του νησιού, µε παραλία ιδανική για όσους αγαπάνε τα βράχια και τις βουτιές, ενώ δίπλα στο λιµανάκι της βρίσκονται στη σειρά πολλές και καλές ψαροταβέρνες για να τσιµπήσεις κάτι µετά. Οι οικισµοί Αγ. Μαρίνα και Σουβάλα έχουν επίσης τις οργανωµένες παραλίες τους, ενώ σταθερές επιλογές είναι οι: Κλήµα, Κλειδί, Μουριώτη και Σαρπάς. Πιο απόµερες η Bαγία και η παραλία στον Tούρλο –αµµώδης, πράσινα νερά–, ενώ από τις πιο όµορφες θεωρούνται οι Πόρτες στο οµώνυµο ψαροχώρι. Οι πιο κοσµοπολίτικες είναι η Αιγινήτισσα –κόσµος, χορός, µουσική και υπέροχα κοκτέιλ–, οι Kamares Paradise (µε beach bar, ξαπλώστρες κ.λπ.), η Μαραθώνας Α΄. Ιδανική για όλη την οικογένεια είναι η παραλία Προσήνεµο.

Πού να φας
Στην πόλη. Ο Μπάµπης στην Ακτή Τότη Χατζή 7 (23594) µε πολύ καλή ελληνική κουζίνα, πάνω στην παραλία της Παναγίτσας, µε ωραία διακόσµηση και εντυπωσιακά φωτισµένους φοίνικες, τραπεζάκια πάνω στο κύµα, ανοιχτός από τις 9 το πρωί. Στα «οπωσδήποτε» το χταπόδι «πουγκί» στη λαδόκολα και το κοτόπουλο µε αιγινίτικο φιστίκι, ενώ πολύ καλός είναι και στις υπηρεσίες catering, αν χρειαστείς.
Μέσα στην πόλη και ο Μπακαλόγατος (Π. Ηρειώτη & Νεοπτολέµου, 22975 00501), τσιπουράδικο-µεζεδοπωλείο µε πολύ όµορφη (σαν παλιό µπακάλικο) διακόσµηση, συµπαθέστατους, πάντα χαµογελαστούς ιδιοκτήτες, φαγητό σπιτικά νόστιµο, πολύ καλές τιµές και γραφική αυλή. Το Σχολείο (Φανερωµένης, απέναντι από το γήπεδο µπάσκετ, 698 4211728) είναι η πιτσαρία που θα αναζητήσεις, αν ψάχνεις για καλές, αυθεντικά ιταλικές πίτσες και τέλειες µακαρονάδες. Θα τις απολαύσεις στη δροσερή αυλή κάτω από τη µεγάλη λεύκα, σε καλές τιµές επίσης. Μέσα στα γραφικά σοκάκια της πόλης είναι και η Ελιά (Κουµουνδούρου 4, 22975 00205) µε χαλαρωτικές µουσικές και αδυναµία στα jazz, blues, soul ακούσµατα. Ανοιχτά από το πρωί, για καφέ στη δροσερή –και λουλουδιαστή– αυλή. Σηµείο αναφοράς στην κατηγορία των bar-restaurant και η Αυλή (Π. Ηρειώτη 17, 26438), από τα πιο γνωστά στέκια του νησιού την τελευταία εικοσαετία µε πολλές γευστικές επιλογές, ανοιχτά µέχρι αργά το βράδυ για καφέ, ποτό και φαγητό (και τροµερό λικέρ φιστίκι) κάτω από την κληµαταριά, και σύντομα με ένα καινούργιο, πολύ καλόγουστο μπαράκι.
Στη Σουβάλα, νέα άφιξη είναι το Namaste (54210), ένα all day coffee bar & cocktail lounge, φιλόξενο, χαλαρό, με θέα στο γαλάζιο του αργοσαρωνικού. Θα σερβιριστείς καφέδες και άλλα ροφήματα αλλά και διάφορα σνακ το πρωί και καλοφτιαγμένα κοκτέιλ το βράδυ, ενώ στο εστιατόριο Zaza θα απολαύσεις ιταλική κουζίνα με pasta, risottos και πεντανόστιμες πίτσες.
Ο Τσίας στην παραλία της Αίγινας (23529), με ανανεωμένη κουζίνα.
∆ίπλα ο πασίγνωστος Σκοτάδης (24014), από τις καλύτερες ψαροταβέρνες µε φρέσκα ψάρια και τροµερή ταραµοσαλάτα.
Στον Μαραθώνα: Όστρια (27682). Φέτος κλείνει 21 χρόνια µε σπιτικά µαγειρευτά, φρέσκα ψάρια, χωριάτικες πίτες, πεντανόστιµη φάβα και σαλάτες µε λαχανικά από τον κήπο των ιδιοκτητών. Σερβίρει και πλούσιο πρωινό. Τα τραπεζάκια είναι σχεδόν πάνω στο κύµα, µπορείς να κάνεις το µπάνιο σου και δίπλα να σε περιµένει το ουζάκι. Ειδυλλιακό ηλιοβασίλεµα. Ο Βατζούλιας (22711) προς Άγιο Νεκτάριο είναι οικογενειακή ταβέρνα µε φηµισµένο µουσακά και ορφανή µακαρονάδα. Στην Πέρδικα: Ο Νόντας (61233), µε ιστορία από το 1936, είναι εξπέρ στις παραδοσιακές γεύσεις και στο ολόφρεσκο ψάρι.

Πού να διασκεδάσεις
Για γλυκό
(«φιστικάτο», «φιστικίνι», αµυγδαλωτό) στο παλιότερο ζαχαροπλαστείο του νησιού και all time classic Αιάκειον (22249) στην παραλία. Στο τέλος της θα βρεις και το Inn On The Beach που βρίσκεται σε ένα από τα πιο όµορφα σηµεία του νησιού, café beach club µε µεγάλη ξύλινη βεράντα, ωραιότατα κοκτέιλ και από το πρωί γενναιόδωρες µερίδες καφέ. Στο λιµάνι, το bar Ρέµβη (Λ. ∆ηµοκρατίας 51, 28605) για πρωινό, το µεσηµέρι για φαγητό και το βράδυ για µουσική και χορό.
Το cocktail-bar
Βαρτάν (Π. Ηρειώτη 16) είναι στέκι από τα πιο αγαπηµένα του νεανικού κοινού. Στο ασφυκτικά γεµάτο στενάκι ο κόσµος χορεύει από house µέχρι electro 80s, ενώ συχνά συµµετέχει και σε rock παρτάκια µε djs. Στην ίδια οδό θα βρεις και το καινούργιο cocktail bar Barrera, ανοιχτό από το απόγευμα έως αργά το βράδυ. Για jazz, funk και soul µουσικές υπάρχουν και τα αγαπηµένα του νησιού Περδικιώτικα (Aφαίας 38), bar-restaurant µε στιλ και χαρακτήρα και όµορφο, «κρυφό» κήπο. Στην Ακτή Τότη (Χατζή 10) το Ελληνικόν Seaside. Στην παραλία της Αίγινας και το Caps Lock, ένα νέο café bar που στεγάζεται σε ένα ανακαινισμένο παλιό σπίτι με μια πολύ όμορφη αυλή, για καφέ και ποτό παρέα με πολύ συχνά καλλιτεχνικά events. Τέλος, το café-bar Νήσος στο λιµάνι, και η γνωστή, αθηναϊκή Παγωτοµανία.
Παραλία Αιγινήτισσας: Στην πασίγνωστη Aeginitissa beach & coctail bar (61082) µε τα καλύτερα κοκτέιλ, ποτά µε φρέσκα φρούτα, αλλά και burgers και µαγειρευτά, πολύ ωραία ατµόσφαιρα και κόσµο. Στις 17/8 dj set με τον δικό μας George Apergis, στις 27/7 beach party με Tonis Sfinos – τσέκαρε το πρόγραμμα και στο Facebook.

Πού να μείνεις
Στη Χώρα, οι Fistikies (23783), ενοικιαζόµενα –πλήρως εξοπλισµένα– διαµερίσµατα µε όλα τα κοµφόρ. Πανέµορφος κήπος, λουλούδια, φιστικιές, πισίνα µε υδροµασάζ και καλό σέρβις. Λίγα µέτρα από το κέντρο της πόλης είναι η Ραστώνη (Στρ. Πετρίτη 31, 27039), µε 12 πολυτελή θεµατικά διαµερίσµατα. Ένα χιλιόµετρο από το κέντρο το Hotel Danae (22424, danaehotel.gr), µε 54 δωµάτια και θέα θάλασσα, πισίνα, snack bar και εστιατόριο. Η παραλία απέχει µόλις 50 µ.
Στην Πέρδικα: Το Perdica Suites (61101) λίγα µέτρα από το λιµάνι, µε µεγάλα πολυτελή διαµερίσµατα που µπορούν να φιλοξενήσουν άνετα 2-5 άτοµα.Ακόµα: Dionysia Rooms (61291) και Marie-Lena (61449).
Στην Αγία Μαρίνα ξεχωρίζει το ξενοδοχείο Κατερίνα (32075, katerinahotel.gr) µε 34 δωµάτια, πισίνα και snack bar, µόνο 300 µ. από τη θάλασσα.
Στη Σουβάλα: Το Hotel Xanthippi (52201, xanthippihotel.gr) µε 25 δωµάτια που όλα έχουν θέα, µε εξοπλισµένη κουζίνα και µεγάλη αυλή για µικρούς και µεγάλους.
Στον Μαραθώνα: Ενοικιαζόµενα δωµάτια: Ostria (27677). Μια ανάσα από τη θάλασσα, περιποιηµένα και φιλόξενα.

Τι να ψωνίσεις
Στην Ηλιαχτίνα (Π. Ηρειώτη 34, 24255), η Τίνα Κοτσώνη και ο Ευθύµης Στεργιούλας δίνουν δηµιουργικές εκδοχές στο σφυρήλατο χειροποίητο κόσµηµα. Η δουλειά τους διατίθεται σε επώνυµα καταστήµατα στην Ελλάδα, αλλά και στο εξωτερικό. Μαζί τους στην Ηλιαχτίνα εκθέτουν τα κοσµήµατά τους και πολλοί άλλοι δηµιουργοί, σε τιµές πραγµατικά εξαιρετικές. Εδώ, θα βρεις κάθε εβδοµάδα και την ATHENS VOICE.
Στο Think Pink (Σπύρου Ρόδη 36, 22970 29085), πέντε λεπτά από το λιµάνι, θα βρεις την ολοκληρωµένη συλλογή της Pink Woman και τα οµορφότερα κοµµάτια της Happenink σε πολύ προσιτές τιµές.

Μη χάσεις
Τις δράσεις «Φαντάσου την πόλη: Αίγινα 2013», που διοργανώνει το δίκτυο Aegina Rising. Θα δεις αρχιτεκτονικές και εικαστικές προτάσεις που αφορούν στην πόλη της Αίγινας και στο ευρύτερο τοπίο του νησιού, σε ένα ειδικά κατασκευασμένο εκθεσιακό χώρο στην οδό Πλάτωνος, που καταλήγει στο Λαογραφικό Μουσείο. Ως 18/7, aeginarising.gr
Το 5ο Φεστιβάλ Φιστικιού, με βασικό θέμα την πέτρα, και πολλές παράλληλες εκδηλώσεις, εικαστικές, θεατρικές, μουσικές κ.λπ. το οποίο θα γίνει στις 19-22 Σεπτεμβρίου. Όπως κάθε χρόνο, η γιορτή ξεκινάει από τον Ιούλιο με τα προφεστιβαλικά δρώμενα. Δες εδώ: aeginafistikifest.gr
Το 3ο Φεστιβάλ Θεάτρου Αίγινας στη διάρκεια του Ιουλίου. 


Κωδικός: 22970
Αστυνοµία: 22100
Λιµεναρχείο: 22328, 25734
∆ήµος: (22973) 20000
Πρώτες Βοήθειες: 22222 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ