Ταξιδια

Η Χίος του Γιάννη Μανδάλα (Μastihashop)

Κι εμείς οι Χιώτες μπερδευόμαστε στην επιλογή αγαπημένων εικόνων, προορισμών και γεύσεων. Ζούμε με διλήμματα αξεπέραστα.

32014-72458.jpg
A.V. Guest
ΤΕΥΧΟΣ 444
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
45152-101435.jpg

Ο Γιάννης Μανδάλας γράφει στην ATHENS VOICE για τη Χίο.

Η ναυτιλία, το εμπόριο και η μαστίχα έχουν αφήσει το διαχρονικό τους αποτύπωμα στη Χίο. Τόσο έντονα, που ξεπερνάνε και την ομηρική της καταγωγή και την πλούσια βυζαντινή της παράδοση. Που κι εμείς οι Χιώτες μπερδευόμαστε στην επιλογή αγαπημένων εικόνων, προορισμών και γεύσεων. Ζούμε με διλήμματα αξεπέραστα: Βόρειοι ή Νότιοι, Μαστίχα ή Μανταρίνι, Κάμπος ή Μαστιχοχώρια, λαλάδες ή άγρια τριαντάφυλλα, ούζο με ή χωρίς μαστίχα, σούμα με ή χωρίς γλυκάνισο, Χότζας ή Θεοδοσίου, Κώμη ή Μάναγρος.

Κλείστε, λοιπόν, τα αυτιά σας στους εραστές του Γενοβέζικου Κάμπου που θα σας προσκαλέσουν να παραδοθείτε χωρίς όρους στα δροσερά περιβόλια του, αποφύγετε τις προτροπές των προσκυνητών της μαστίχας για περιορισμό σας μόνο στα κάστρα των Μαστιχοχώρων, παραμερίσετε ευγενικά το κάλεσμα των αναχωρητών του ορεινού και άγριου Βορρά, αγνοήστε τις προσκλήσεις σε ναυτικές βεγγέρες του Βροντάδου και των Καρδαμύλων. Δοκιμάστε όλες τις επιλογές και στην επόμενη επίσκεψή σας πάρετε μέρος στην τοπική μας διαμάχη.

Μέχρι τότε μην ξεχάσετε έναν περίπατο ή ποδηλατάδα στον Κάμπο με στάση για αναψυκτικό σε κάποιο από τα πολλά αρχοντικά, μετασκευασμένα σε Boutique ξενοδοχεία, καφέ με γλυκό κουταλιού στο Πυργί, το μεγαλύτερο μαστιχοχώρι, βόλτα στα Μεστά, το πλέον καλοδιατηρημένο βυζαντινό κατοικημένο οικισμό, επίσκεψη προσκύνημα στο μεσαιωνικό Ανάβατο, μπάνιο στον Εμπορειό, την Αποθήκα, την Ελίντα, το Τηγάνι και το Μάναγρο. Οι πιο απαιτητικοί συνεχίστε με ολοήμερη βόλτα στην Αμανή, για να καταλήξετε αργά το απόγευμα στη ανατολική πλευρά του νησιού στα ναυτοχώρια των Καρδαμύλων, της Λαγκάδας και της Συκιάδας για ούζα και θαλασσινά.

Η πόλη μας, η Χώρα, μπορεί μην είναι πολύ όμορφη ένεκα της ανάπτυξης των δεκαετιών ’60 και ’70, όμως παραμένει ενδιαφέρουσα και με πολλές εκπλήξεις. Μία από αυτές είναι ο περίπατος στο κάστρο της, που είναι κατοικημένο και από τα λίγα επιθαλάσσια της Ελλάδας με πολλά μικρά καφέ και εστιατόρια για σύντομες στάσεις. Η Χίος είναι μεγάλο νησί και η κατάκτησή του θέλει σχέδιο και χρόνο. Οι τρεις ημέρες είναι λίγες, η μία εβδομάδα αρκετή. Αυτοκίνητο ή μοτοσικλέτα θα χρειαστούν, αφού οι τοπικές συγκοινωνίες καλύπτουν βασικές ανάγκες των κατοίκων και όχι των επισκεπτών.

n


*Ο Γιάννης Μανδάλας είναι διευθύνων σύμβουλος της Μastihashop

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.