Ταξιδια

Η Κέα της αρχιτέκτονος Μαρίας Κοκκίνου

32014-72458.jpg
A.V. Guest
ΤΕΥΧΟΣ 444
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Μαρία Κοκκίνου

H Μαρία Κοκκίνου γράφει στην ATHENS VOICE για την Kέα.

Τα νησιά του Αιγαίου είναι κορυφές βουνών στην πεδιάδα του αρχιπελάγους. Η κάθε κορυφή έχει τα δικά της χαρακτηριστικά, άλλη πιο ήπια, επίπεδη, και άλλη πιο έντονη και δραματική.

Κοιτάζοντας την Κέα από το αεροπλάνο, αμέσως διακρίνεις δύο χαρακτηριστικά.

Μία τοπογραφία με έντονες εξάρσεις και πτυχώσεις, με συνεχείς τσακίσεις, που αποτυπώνουν την κίνηση του νερού προς τη θάλασσα, μέσα από τις χαράδρες. Η κίνηση αυτή διαμορφώνει μεγάλες και μικρές παραλίες στο σημείο που συναντώνται τα δύο υγρά στοιχεία.

Το δεύτερο χαρακτηριστικό είναι η ανθρώπινη επέμβαση πάνω σε αυτή την ανήσυχη τοπογραφία, οι ξερολιθιές που απλώνονται στο σύνολο του νησιού. Είναι η προσπάθεια δημιουργίας καλλιεργήσιμης επιφάνειας.

Το σύνολο του τοπίου στο νησί χαρακτηρίζεται από δύο άξονες, τον κατακόρυφο, οι χαράδρες, που είναι αποτέλεσμα φυσικών φαινομένων, και τον οριζόντιο, οι ξερολιθιές, που είναι η ανθρώπινη παρέμβαση στο τοπίο.

Ως προς τη βλάστηση το νησί διχοτομείται, το κεντρικό και βορειοανατολικό τμήμα γεμάτο βελανιδιές και το νοτιοδυτικό ξερό και σκληρό.

Αυτό το έντονο τοπίο έχει φιλοξενήσει ζωή και έχει δημιουργήσει μύθους διαμέσου των αιώνων, οι νύμφες οι πρώτοι κάτοικοι, η Καρθαία, ο οικισμός της Αγίας Ειρήνης, το πέρασμα του Κατσώνη.

Η Κέα είναι ένα άγρια τσαλακωμένο χαρτί που πάνω του είναι αποτυπωμένες ιστορικές μνήμες που φτάνουν στην αρχαιότητα.


*Η Μαρία Κοκκίνου είναι αρχιτέκτων (Kokkinou + Kourkoulas Architects & Accosiates)

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ταξίδι στο Παρίσι
Παρίσι: Από τη συναυλία της Σελίν Ντιόν στην Εβδομάδα Μόδας και τον Σηκουάνα

Μια πρόσκληση σε επίδειξη μόδας έγινε η αφορμή για ένα απρόβλεπτο ταξίδι στο Παρίσι, με τη Σελίν Ντιόν, εκπλήξεις στον Σηκουάνα και συναντήσεις γεμάτες συγκίνηση

Επόμενη Στάση Δυτική Μακεδονία: Πάρε το μετρό και πήγαινε στην Κοζάνη
Επόμενη Στάση Δυτική Μακεδονία: Πάρε το μετρό και πήγαινε Γρεβενά, Κοζάνη, Καστοριά, Φλώρινα

Η αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού, Πολιτισμού και Περιβάλλοντος Δυτικής Μακεδονίας, Πολυτίμη Φαρμάκη, μιλά για τη δράση στη στάση μετρό Σύνταγμα 

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.

// EMPTY