Ταξιδια

Φουγάρα, γλάροι και στιλ: Tαξιδεύοντας με τα μεγάλα υπερωκεάνια στο μουσείο V&A του Λονδίνου

Η ασύλληπτη πολυτέλεια και άνεση του 20ού αιώνα

344759-716390.jpg
Μαρία Τσοσκούνογλου
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
v9.jpeg
Υπερωκεάνιο Queen Mary

Τα ταξίδια στις μέρες μας, γρήγορα, οικονομικά, αγχωτικά και με ελάχιστες αποσκευές. Στις αρχές του 20ου αιώνα και μέχρι την δεκαετία του ΄50  το ζητούμενο ήταν τόσο διαφορετικό: το ταξίδι ήταν συνώνυμο με την άνεση, τη χλιδή, τις ανέσεις και τις πολλές-πολλές βαλίτσες, κατά προτίμηση Louis Vuitton!

v1.jpg
Τα υπερωκεάνια κυριάρχησαν στις θάλασσες ενώνοντας Ευρώπη και Αμερική

Ούτε λόγος βέβαια για  χαμηλού κόστους αεροπορικές εταιρίες, βιασύνη και άγχος να προλάβουμε την αναχώρηση, να κάτσουμε σε άβολα, στενά καθίσματα σε σαλόνια της Β’ και Γ’ θέσης, να φάμε πρόχειρο και άνοστο φαγητό. Τότε οι επιβάτες, πλούσιοι οι περισσότεροι, επιβιβάζονταν με τη συνοδεία τους στα μεγάλα υπερωκεάνια για να ταξιδέψουν μέσα σε συνθήκες ασύλληπτης πολυτέλειας και άνεσης από την Ευρώπη στην Αμερική ή το αντίστροφο.  

7043.jpg
Το Υ/Κ "Normandie", στη Νέα Υόρκη, 1935-39

Όσοι επισκεφθούν τη μεγάλη έκθεση που εγκαινιάστηκε πρόσφατα στο Μουσείο V&A του Λονδίνου θα έχουν την ευκαιρία να δουν από κοντά μια εκπληκτική ποικιλία αντικειμένων από αφίσες, διακοσμητικά, γλυπτά και έπιπλα art deco μέχρι διαμαντένιες τιάρες και ολομέταξες τουαλέτες και να ανακαλύψουν αυτόν τον λαμπερό, περιπετειώδη όσο και σύντομο κόσμο των μεγάλων υπερωκεάνιων που διέσχιζαν θάλασσες και ωκεανούς με ταχύτητα αλλά και απαράμιλλο στιλ.

Info: Ocean Lines: Speed and Style στο Μουσείο V&A, από 3/02/2018 -17/06/2018

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ