Ταξιδια

Στην ανεμοδαρμένη Σέριφο

360769-747093.jpg

Στην ανεμοδαρμένη Σέριφο

Ξημερώνοντας στο νησί, το πρώτο πράγμα που ακούς είναι το μούγκρισμα του ανέμου καθώς περνάει από το γυμνό κυκλαδίτικο φόντο στα στενά δρομάκια της Χώρας. Αυτό που ζητάς είναι ένα ποτήρι καφέ και κάτι να φας. Ο «Στράτος» σε περιμένει στην κεντρική πλατεία, εκεί όπου συναντιούνται οι ντόπιοι για την «καλημέρα». Ένα ασυνήθιστα όμορφο «κρησφύγετο» τόσο κοντά στην πρωτεύουσα του νησιού. Έτσι νοιώθεις όμως και την ίδια τη Σέριφο που στέκεται πανέμορφη στην κορυφή του βουνού.

Μόλις 2μιση ώρες μακριά από την Αθήνα, και μακριά από «τουριστική» φρενίτιδα, η Σέριφος σου αποκαλύπτει μικρά κατάλευκα σπιτάκια με πολύχρωμα πατζούρια και γύρω-γύρω «ανέγγιχτες» αμμουδιές:

Μια από τις πρώτες παραλίες που ανακαλύπτεις είναι το «Καλό Αμπέλι». Πανέμορφα, τιρκουάζ νερά και μια μεγάλη λωρίδα αμμουδιάς περιμένει όσους έχουν διάθεση για πεζοπορία μέσα από ένα μονοπάτι που κατεβαίνει το λόφο για τουλάχιστον 15 περιπετειώδη λεπτά. Ο δύσκολος δρόμος ουσιαστικά περνάει μέσα από ένα μικρό, ερειπωμένο εκκλησιαστικό σύμπλεγμα. Πριν κινήσεις για το απομονωμένο αυτό κομμάτι θάλασσας, φρόντισε να προμηθευτείς νερό, φαγητό και οτιδήποτε άλλο φαντάζεσαι πως θα χρειαστείς, γιατί δεν θα βρεις κάτι τριγύρω.

Η Παραλία Λία βρίσκεται στο ανατολικό άκρο του νησιού και είναι το ίδιο ήσυχη αλλά λιγότερο «απαιτητική» αφού ο δρόμος δεν είναι τόσο απότομος και πιο γρήγορος. Πολύ πιθανό να συναντήσεις γυμνιστές.

Αν προτιμάς μια λιγότερο «περιπετειώδη» ημέρα, θα πας στη Βαγιά. Εκτός του ότι εκεί βρίσκεται το eco-friendly ξενοδοχείο της γνωστής εταιρείας Coco-mat, στην παραλία θα βρεις καλαμένιες ομπρέλες και ένα μικρό καφέ-μπαρ που σερβίρει και δροσιστικά κοκτέιλ. 

Το φαγητό στη Σέριφο δεν παρουσιάζει ιδιαίτερες γαστριμαργικές εκπλήξεις, είναι όμως φτιαγμένο με μεράκι:

Στου Στράτου: Σημείο ορόσημο του νησιού, εδώ αρχίζουν και τελειώνουν όλα. Αν σου αρέσει να ξυπνάς νωρίς το πρωί, πριν πας για μπάνιο, κάνε έναν περίπατο στη Χώρα και κάθισε για πρωινό στου Στράτου. Ο ήλιος δεν «χτυπάει» την πλατεία παρά μόνο το μεσημέρι, αλλά ακόμη κι αν τον νοιώσεις νωρίτερα, υπάρχει πάντα η μικρή εσωτερική αυλή με την ταμπέλα «a la place» να σου προσφέρει τη σκιά της.

Ο κόσμος αρχίζει να μαζεύεται λίγο πριν τη δύση. Εκείνη είναι ίσως η καλύτερη ώρα να απολαύσεις ένα φρέσκο κομμάτι από το «θρυλικό» σοκολατένιο κέικ του Στράτου (πριν εξαφανιστεί!). Και μια βόλτα στο Κάστρο με την πανέμορφη θέα στο Αιγαίο, θα σου ανοίξει σίγουρα την όρεξη. 

Το πλούσιο σε μετάλλευμα υπέδαφος της Σερίφου θα φέρει την ακμή στο νησί και πλούτη στην οικογένεια Grumman που ξεκίνησε τις εξορύξεις, στο Μεγάλο Λιβάδι, το 1885. Αν και εκείνη η ένδοξη εποχή άφησε ελάχιστα «ίχνη» στο νησί, μια βόλτα σε αυτή την πλευρά θα σε ταξιδέψει πίσω στο χρόνο. Κάνε μια στάση στην ταβέρνα Κύκλωπας κοντά στο Μεγάλο Λιβάδι να γευτείς τοπικές λιχουδιές.   

Σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία, στο νησί της Σερίφου, τη «σιδηρά νήσο» όπως την ονόμαζαν παλιά, κατοικούσαν οι Κύκλωπες.

Που θα μείνεις:

Cocomat Serifos: Ακριβώς πάνω από την παραλία Βαγιά, το «πράσινο» ξενοδοχείο της γνωστής εταιρείας, προσφέρει μια μοναδική εμπειρία χαλάρωσης και ηρεμίας. Αν και σχετικά μακριά από τη Χώρα - μια βόλτα θα είναι δύσκολη, ιδιαίτερα αν έχει νυχτώσει - η ίδια η τοποθεσία και η εκπληκτική θέα των δωματίων στη θάλασσα σε αποζημιώνει.

Rizes Hotel: Μια κλασσική επιλογή για εκείνους που αναζητούν την πολυτέλεια. Διαθέτει πισίνα.

Airbnb: Αρκετά μικρά σπιτάκια είναι διαθέσιμα για ενοικίαση μέσω της πλατφόρμας της airbnb.

Που θα κολυμπήσεις:

Βαγιά: υπέροχο τοπίο, ομπρέλες και ένα ελκυστικό μικρό καφέ-μπαρ

Καλό Αμπέλι: Ωραία παραλία με άμμο, όμως θα χρειαστείς τουλάχιστον 20 λεπτά για να κατέβεις μέχρι εκεί. Φρόντισε να έχεις μαζί σου ότι χρειάζεσαι.

Λία: Δίπλα στον Άγιο Σώστη, αλλά ακόμα πιο όμορφη. Ακολούθησε το μονοπάτι στα δεξιά του κεντρικού δρόμου και περίπου 8 λεπτά μετά θα βρεις την παραλία (υπάρχει και ένα μικρό σπίτι, θα κάνεις τον κύκλο του).

Γάνεμα: Η μισή είναι καλυμμένη με μικρά βότσαλα, η άλλη μισή με άμμο. Είναι η αμέσως καλύτερη επιλογή σου αν όλες οι παραπάνω έχουν γεμίσει κόσμο.

Φαγητό/Ποτό:

Στου Στράτου: Μπορείς να κάθεσαι με τις ώρες εκεί. Οι καλομαγειρεμένες λιχουδιές και ο γραφικός περίγυρος είναι αρκετά για να σε κάνουν να επιστρέψεις το επόμενο καλοκαίρι στο νησί. Θα το επισκεφθείς οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας και κάθε φορά θα σε ξετρελαίνει.

Αλώνι: Νόστιμες τοπικές σπεσιαλιτέ, δοκίμασε οπωσδήποτε το λεμονάτο μοσχαράκι. Ιδανικό για μια χαλαρή νυχτερινή έξοδο. 

Ο Κύκλωπας: Θα πας μετά το κολύμπι, θα κάτσεις σε ένα τραπεζάκι κάτω από τα δέντρα δίπλα στη θάλασσα και θα παραγγείλεις κολοκυθοκεφτέδες!

Αέρινο: Όταν φύγεις από τον Στράτο, κατηφόρισε προς το Αέρινο για το ποτό ή το κοκτέιλ σου. Η ταράτσα του είναι επίσης πολύ όμορφη (αν δεν φυσάει πολύ).

Το κείμενο είναι μετάφραση από το blog: Travel Food People

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ