- CITY GUIDE
- PODCAST
-
14°
«Προσκύνημα» του Guardian στην Ύδρα του Λέοναρντ Κοέν
Οδοιπορικό στο μικρό ελληνικό νησί που «μάγεψε» τον Καναδό το '60 και σε αιχμαλωτίζει μέχρι σήμερα με την ομορφιά του
Ο δημοσιογράφος Yiannis Baboulias επισκέπτεται για λογαριασμό του βρετανικού Guardian την Ύδρα, το μικρό ελληνικό νησί που «μάγεψε» τον Λέοναρντ Κοέν τη δεκαετία του '60 και ακόμη αιχμαλωτίζει τους τουρίστες με τις ομορφιές του.

«Τον Δεκέμβριο, κι ενώ έχει περάσει αρκετός από το τέλος της τουριστικής σεζόν για τα ελληνικά νησιά, η διάθεση στην Ύδρα αλλάζει. Από την κοσμοπολίτικη και πολύβουη το καλοκαίρι η Ύδρα γίνεται πιο μελαγχολική καθώς μπαίνει ο χειμώνας και ο γαλάζιος, φωτεινός γίνεται ολοένα και πιο σπάνιος. Ωστόσο, τον περασμένο ένα ακόμη γεγονός επηρέασε τη διάθεση των Υδραίων: ο θάνατος του Λέοναρντ Κοέν», γράφει ο δημοσιογράφος στον Guardian.
Η Ύδρα έγινε το σπίτι και η πηγή έμπνευσης του ποιητή τη δεκαετία του '60 και είναι πολλά είναι τα μέρη στο νησί, στα οποία η παρουσία του Κοέν είναι ακόμη αισθητή. Αυτό, σημειώνει ο δημοσιογράφος, κάνει υπερήφανους του νησιώτες που σκοπεύουν να τιμήσουν τον αγαπημένο τους Καναδά με πολλές εκδηλώσεις το επόμενο έτος.

Στο Λιμάνι ο Yiannis Baboulias επισκέπτεται το καφέ Rolo, κάπτε γνωστό ως το καφενείο του Κάτσικα, όπου σύχναζε ο Κοέν και μια ολόκληρη γενιά καλλιτεχνών και μποέμηδων της εποχής.
«Λίγες ημέρες μετά το θάνατό του, η μπροστινή πόρτα του σπιτιού του Κοέν στην Ύδρα γέμισε με φρούτα, λουλούδια, ποιήματα και μηνύματα από τον κόσμο του νησιού.
«Από το 1980 έως σήμερα η Ύδρα έχει αλλάξει. Από παράδεισος των μποέμηδων έχει γίνει τουριστικό θέρετρο του τζετ σετ. Έχει κάτι από την αίγλη του Κάπρι κατά την περίοδο της τουριστικής σεζόν». Ο δημοσιογράφος παρατηρεί πως το χειμώνα η Ύδρα είναι πιο ρομαντική, πιο ατμοσφαιρική και πιο εύκολα μπορεί κανείς να φανταστεί πώς ήταν το νησί όταν ο Κοέν αγόρασε το σπίτι του. «Το παλιό μποέμ μπορεί να έχει εξαφανιστεί, αλλά το νησί διατηρεί ακόμη την αίσθηση ότι ο χρόνος δεν έχει περάσει από πάνω του. Απομονωμένο από τον υπόλοιπο κόσμο. Ένα μέρος χωρίς αυτοκίνητα, που ακόμη τα γαϊδουράκια κάνουν μεγάλη δουλειά».

Το «προσκύνημα» του Guardian στην Ύδρα κλείνει με μια φράση του εκλιπόντος μουσικού, ποιητή: «Δε μπορείς να ζήσεις πουθενά αλλού στον κόσμο, εκτός από την Ύδρα, συμπεριλαμβανομένης και της Ύδρας».
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ανακαλύψτε την Καστοριά μέσα από την περιήγηση γύρω από τη λίμνη με την καθοδήγηση έμπειρων επιστημόνων
Δωρεάν φαγητό, ποδήλατα και μουσεία με το CopenPay
Τι συνδέει τους δύο θεατρικούς συγγραφείς; Πώς ένας δημοσιογράφος αποτυπώνει αυτή τη σχέση σήμερα;
Η νέα ταυτότητα του νησιού μέσα από βιώσιμη φιλοξενία και αυθεντικές εμπειρίες
Σειρά αφιερωμάτων στο νησί που γίνεται «πόλος έλξης των νέων»
Πού να πας, τι να δεις, τι να δοκιμάσεις
Έρωτες και χωρισμοί, βροχές και χιόνια, κάτι από πολιτική και μια γεύση από νορβηγικές λιχουδιές
Μέσα στο αεροπλάνο, η μεγαλύτερη απειλή είναι η ακινησία
Το βρετανικό κοινό ψήφισε
Οι ΗΠΑ αποτελούν την τρίτη μεγαλύτερη αγορά σε όρους ταξιδιωτικών εισπράξεων
Μια πλωτή καμπίνα χωρίς Wi-Fi ή ανθρώπους - Το απόλυτο καταφύγιο για όσους αναζητούν ηρεμία
Ο γνωστός TikToker μιλάει στην Athens Voice για τα ταξίδια του και τις πολιτιστικές διαφορές που συναντά
Για όσους μπορούν να περπατούν αργά κάτω από τη βροχή
Επισκέφθηκε 195 χώρες - Τα πιο επικίνδυνα μέρη που συνάντησε
Προτείνουν το νησί για τις διακοπές του 2026
Μια αυθεντική εμπειρία φιλοξενίας στο Πήλιο
Συνολικά, έξι ελληνικά νησιά μπήκαν στη λίστα
Τα διεθνή ΜΜΕ προτείνουν το νησί των Δωδεκανήσων για διακοπές και τη «χαμηλή» σεζόν
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.