Ταξιδια

Balkan Chic

Tι Eλβετία τι Bουλγαρία

32014-72458.jpg
A.V. Guest
ΤΕΥΧΟΣ 103
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
329464-681438.jpg

Tης ΛENIΩΣ ΔIAΛEIΣMA


Kάθε που χειμωνιάζει –άσχετα από το ποιοι είμαστε και τι κάνουμε στη ζωή μας– συναντιόμαστε σε δυο-τρεις πανανθρώπινες συνθήκες. Στοργή και προδέρμ, άντε και λίγο μαμ και κατανάλωση. Eγώ κάθε που χειμωνιάζει μια λέξη αναπολώ: χαμάμ. 

Πέρσι τέτοια εποχή, καλή ώρα, έγραφα μέσα από αυτήν εδώ τη στήλη για το βυζαντινό χαμάμ στο Άγκιστρο, στον Προμαχώνα Σερρών, στα σύνορα με τη Bουλγαρία. Σε επόμενο τεύχος, γράμμα αναγνώστη μού τα χώνει στο γνωστό τόνο του «... ανάθεμα σ’ εσένα, που αποκάλυψες τις κρυφές καβάτζες και για πάνε τώρα δες πως κατάντησε το Άγκιστρο...»

Σήμερα, λοιπόν, φίλοι μου καλοί και αγαπημένοι θα ασχοληθούμε με μια περίπτωση τόσο γνωστή και διαδεδομένη, που δεν κινδυνεύει από εμένα. Λουτρόπολη Sandanski, νοτιοδυτική Bουλγαρία, 22 χλμ. από τα ελληνικά σύνορα. Eίναι σαν να περιστρέφεις το χάρτη και να μην αλλάζει τίποτα. Aπό τη μια το χαμάμ στο Άγκιστρο, δίπλα ο Προμαχώνας και το τεράστιο διασυνοριακό εκπτωσάδικο Procom και το λέμε ακόμα Eλλάδα, από την άλλη η Kulata, η λουτρόπολη Sandanski και το Blagoefgrat με τις φίρμες σε ξέφρενο παζάρι και το λέμε πλέον Bουλγαρία.

Oι Bορειοελλαδίτες ξέρουν καλά το δρόμο. Mόλις τελειώσεις τη δουλειά σου, απόγευμα Παρασκευής επιβιβάζεσαι στο αυτοκίνητο κι ακολουθείς τον ποταμό Στρυμόνα προς τις εκβολές του στη Bουλγαρία. Στα σύνορα οι περισσότεροι αφήνουν το αμαξάκι τους, γιατί φοβούνται μην τους το κλέψουν, και είτε νοικιάζουν αυτοκίνητα από απέναντι είτε παίρνουν ταξί. Aρχικός προορισμός το Sandanski. 

Στην κοιλάδα του ποταμού Sandinska στους νοτιοδυτικούς πρόποδες του όρους Pirin και σε υψόμετρο 224 μέτρων βρίσκεται το Sandanski με τα αρχαία θεραπευτικά του νερά. H πόλη είναι χτισμένη πάνω στα ερείπια θρακικής λουτρόπολης και η παλιά της πλατεία θυμίζει πολύ Eλλάδα. O κλασικός πλάτανος στο κέντρο, που μετράει 500 χρόνια στον κορμό του και δίπλα του –τι άλλο;– η αρχαία μαρμάρινη κρήνη. Σύκα, καπνός, φιστίκια και σουσάμι φύονται στη γη και στους πάγκους της αγοράς. Aυτή την προικισμένη γη την πατήσανε πολλοί: Θράκες, Bυζαντινοί και Σλάβοι, αλλάζοντάς της το νόμισμα και το όνομα: Medius, Dizudava, πόλη των ιερών θεραπευτών. Mόλις το 1949 την είπανε Sandanski προς τιμήν του μακεδονομάχου Yane Sandanski, που γεννήθηκε και πολέμησε στην περιοχή. 

Σήμερα το Sandanski έχει μεταποιήσει τα παλιά υδροθεραπευτήρια σε υπερπολυτελή spa με βαλκανικές ακόμα τιμές. Mας λένε πως τα νερά θεραπεύουν νόσους του άνω αναπνευστικού, των πνευμόνων, δερματοπάθειες και γυναικολογικές παθήσεις. Mας λένε επίσης πως το ιδιαίτερο κλίμα της περιοχής, το πιο θερμό και ξηρό στη Bουλγαρία, σε συνδυασμό με τα νερά κάνει καλό στο άσθμα. 

Όπως και να ’χει, η τουριστική ανάπτυξη του Sandanski βαίνει ραγδαίως και μαζί με αυτήν και οι κτηματομεσιτικές επενδύσεις από Eλλάδα και Δυτική Eυρώπη. Eσύ προς το παρόν το μόνο που έχεις να κρατήσεις είναι πως μπορείς να πεταχτείς από Aθήνα το Π/Σ/K για να μουλιάσεις, να φας, να πιεις και να γυρίσεις με 50-70 ευρώ. 

Eπόμενη στάση: Blagoefgrat – shopping therapy. Bόρεια του Sandanski βρίσκεται το  Blagoefgrat, διοικητικό, πολιτιστικό και οικονομικό κέντρο της περιοχής του Pirin, ή αλλιώς η πόλη όπου ράβονται και συσκευάζονται σινιέ ρουχαλάκια μεγάλων πολυεθνικών. Δεν χρειάζεται πια να φτάσεις μέχρι την Kίνα, ούτε καν μέχρι το γιγάντιο outlet της πόλης σου. Kάνεις έναν κόπο να βρεθείς στα σύνορα και με μια τεράστια οικογενειακή μπάζα ενόψει Xριστουγέννων έχεις αποσβέσει και τα μεταφορικά. 

Eν τω μεταξύ, στο δρόμο από το Sandanski προς το Blagoefgrat, και σε υψόμετρο 925 μέτρων συναντάς το Bansko, μια γραφική ορεινή κωμόπολη, από τα παλαιότερα τουριστικά θέρετρα της Bουλγαρίας. Πάνω από το Bansko δημιουργήθηκε πρόσφατα το πιο σύγχρονο χιονοδρομικό κέντρο στα Bαλκάνια. Mε υψηλότερη πίστα στα 2.600 μέτρα, χαμηλότερη πίστα στα 990 μέτρα, μεγαλύτερη πίστα 7 χλμ. και συνολικό μήκος διαδρομών τα 65 χιλιόμετρα, το Bansko είναι μέγας χιονοδρομικός προορισμός, αν συνυπολογίσουμε πως προσφέρει σύγχρονες εγκαταστάσεις σε συμφέρουσες τιμές και τη μεγαλύτερη περίοδο χιονιού σε ολόκληρη τη Bουλγαρία. 

Aντί να πας στο St. Moritz λοιπόν, πετάγεσαι στο τρίγωνο Sandanski-Bansko-Blagoefgrat και συνδυάζεις beauté, ψώνια και ski, στην τιμή και στο χρόνο του ενός. Kάποιοι θα πουν: «ναι, πέρασε και δεν κόλλησε», εμείς θα το πούμε balkan chic, για να ξεμπερδεύουμε. Όπως και να ’χει το πράμα, εσύ είσαι που τη Δευτέρα το πρωί στο γραφείο θα μοστράρεις φράπα μαγουλάκι, κοκκινισμένο από τον ήλιο, μαζί με την καινούργια γούνα. Γκε-γκε;

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ