Ταξιδια

Κάρπαθος, το νησί που δεν υπάρχει

Το ιταλικό Vanity Fair υποκλίνεται στη μαγεία αυτής της κουκίδας του Αιγαίου

sgdi.jpg
Μαριάννα Μαρμαρά
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
324513-669141.jpg

Ένα μακροσκελές αφιέρωμα με πολλές φωτογραφίες από το νησί της Καρπάθου κάνει η δημοσιογράφος Πάολα Μανφρέντι στην ιταλική έκδοση του Vanity Fair. Οι απόκρυφες παραλίες του νησιού, οι πολύχρωμες πολιτιστικές παραδόσεις και η τοπική γαστρονομία συγκαταλέγονται μεταξύ αυτών που η Μανφρέντι συστήνει ανεπιφύλακτα στους Ιταλούς αναγνώστες.

Κάρπαθος, το νησί που δεν υπάρχει

Εκεί που ακούς τον ήχο του τίποτα

«Οι θάλασσες της Καρπάθου έχουν το πιο καταπληκτικό χρώμα που έχω δει ποτέ και απίστευτα όμορφες παραλίες, αλλά μην έρθετε εδώ μόνο για αυτό το λόγο. Ελάτε εδώ για να πάρετε την αυθεντική γεύση της Μεσογείου» αναφέρει στο άρθρο της και προσθέτει ότι «από τότε που γύρισα από την Κάρπαθο, μου έρχονται συνεχώς στο μυαλό εικόνες (από εκεί)». Η Ιταλίδα αρθρογράφος αναφέρεται στις «όμορφες παραλίες του νησιού, όπου μπορείτε να ακούσετε τον ήχο του τίποτα, του κύματος και του ανέμου».

Σε άλλο σημείο του κειμένου κι αφού σε ταξιδεύει πιθαμή προς πιθαμή στα μέρη του νησιού τονίζει ότι στην Κάρπαθο «μπορείς να κάνεις αυτό που λέμε αυθεντικές ελληνικές διακοπές: μπάνιο στην παραλία, φαγητό στην ταβέρνα».

Η Μανφρέντι δοκίμασε τα τοπικά προϊόντα του νησιού, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στη ρακή που της πρόσφερε η Μαρία σε ένα παραδοσιακό σπίτι του νησιού, αλλά και στους γεμιστούς κολοκυθοανθούς.

Η τελευταία μητριαρχική κοινωνία στη Μεσόγειο

Μάλιστα, με αφορμή το σπίτι που επισκέφθηκε, η ίδια τονίζει στο άρθρο της ότι «η Κάρπαθος είναι πλέον το μόνο εναπομείναν παράδειγμα μητριαρχικής κοινωνίας στην περιοχή της Μεσογείου», καθώς ο τύπος της οικογένειας και της ζωής μεταφέρεται από μάνα σε κόρη.

Όλυμπος, η μπάλα παγωτού που το χωνάκι της είναι ένας βράχος

Το σπίτι της Μαρίας βρίσκεται στο χωριό Όλυμπος, χωριό στο οποίο γίνεται ιδιαίτερη μνεία στο άρθρο του ιταλικού «Vanity Fair» και το οποίο παρομοιάζεται με «μπάλα παγωτού που για χωνάκι έχει ένα βράχο».

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ