Ταξιδια

Η κοντινή εξοχή της Αθήνας

Μυρωδιές από αντηλιακό, θυμάρι και θάλασσα.. .

62222-137653.jpg
A.V. Team
ΤΕΥΧΟΣ 579
10’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
322831-658467.jpg

Για μπάνιο στην Αθήνα: Ωραίες κοντινές παραλίες της Αττικής είναι το Λαγονήσι, η Σαρωνίδα, η Παλαιά Φώκαια, το Θυμάρι.

Των ΑΝΔΡΟΥΛΑ ΚΑΛΑΪΤΣΙΔΟΥ, ΕΛΙΖΑ ΣΥΝΑΔΙΝΟΥ, ΜΑΡΙΝΑ ΜΠΟΥΚΟΥΜΑΝΗ, ΤΑΚΗΣ ΣΚΡΙΒΑΝΟΣ

Η μάνα μου το έλεγε με τη σιγουριά του ανθρώπου που ξέρει καλά: αν θέλεις να πας για μπάνιο στην Αθήνα, να πας από το Λαγονήσι και μετά. Θυμάμαι που μπαίναμε όλοι στο αμάξι, η μάνα μου, εγώ και οι δύο μεγαλύτερες αδερφές μου, με αποσκευή μια τσάντα με ένα μεγάλο παγούρι και πλαστικά ποτηράκια, και ξεκινούσαμε. Αμέσως μετά τα λιμανάκια της Βουλιαγμένης, στις στροφές, σχηματιζόταν ουρά αυτοκινήτων από πίσω, γιατί η μάνα μου δεν πήγαινε με πάνω από 40 χλμ./ώρα και κάθε φορά που κάποιος κατάφερνε να μας περάσει κάτι μουρμούριζε κι εμείς τον κοιτούσαμε θυμωμένοι από τα ανοιχτά παράθυρα.

Λαγονήσι, Σαρωνίδα, Παλαιά Φώκαια, καμιά φορά φτάναμε μέχρι το Σούνιο και η πρώτη μας δουλειά ήταν, εκεί που παρκάραμε, να πιάσουμε έναν περαστικό να μας βγάλει μια οικογενειακή φωτογραφία – έχω άπειρες τέτοιες. Πού και πού σταματoύσαμε νωρίτερα σε ένα φούρνο στη Βάρκιζα που δεν υπάρχει πια και παίρναμε πιροσκί για να τα φάμε στη θάλασσα. Ήταν το πρώτο πιροσκί που έφαγα ποτέ κι έγινε το αγαπημένο μου φαγητό. Ακόμα τα ψάχνω και σκέφτομαι καμιά φορά γιατί αυτά που τρώγαμε μικροί είναι πολύ πιο νόστιμα από αυτά που τρώμε μεγάλοι.

Θυμάμαι ακόμα που όποτε έβλεπα γυναίκα να κάνει τόπλες ενθουσιαζόμουν, που πάντα θα μου άρεσε κάποιο κοριτσάκι στην παραλία, που σπανίως έβρισκα πιτσιρικά να παίξουμε μπάλα, που περνούσα πάνω από τις οικογένειες που κάνανε παραθαλάσσιο πικνίκ και τσέκαρα τι τρώγανε, που σχολιάζαμε όλους τους τριγύρω και που δεν μας ένοιαζε αν θα σχολίαζε κάποιος εμάς.

Από τότε περάσανε πολλά χρόνια και κάθε φορά που ετοιμάζομαι να πάω για μπάνιο η μάνα μου με συμβουλεύει: μην πας πουθενά κοντά, από το Λαγονήσι και μετά, να είναι πιο καθαρά. Έτσι, λοιπόν, αυτό το αφιέρωμα για τις «εξοχικές» νοτιοανατολικές περιοχές της Αττικής ξεκινάει από αυτό που μάλλον συμφωνούμε όλοι, από τις παραλίες.

image

Οι παραλίες

Θυμάρι. Μετά την Παλαιά Φώκαια, αυτό το διαμαντάκι δεν είναι γνωστό σε πολλούς. Άμμος, ψιλοχάλικο και καθαρά νερά, τι άλλο να ζητήσει κανείς; Ακολουθήστε την ταμπέλα «Θυμάρι», παρκάρετε και κατεβείτε μία από τις τσιμεντένιες σκάλες.

Σαρωνίδα. Αμμουδερή ακτή με ρηχά νερά και εύκολη πρόσβαση. Δεν είναι οργανωμένη, αλλά μπορείτε να προμηθευτείτε όλα τα απαραίτητα από τον οικισμό της Σαρωνίδας ακριβώς δίπλα.

Μαύρο Λιθάρι. Αμέσως μετά τη Σαρωνίδα, με άμμο μέσα και έξω, ψάθινες ομπρέλες, μπιτς μπαρ και αρκετό κόσμο, ειδικά τα Σαββατοκύριακα.

Όρμος Καταφυγή. Βρίσκεται στην περιοχή της Παλαιάς Φώκαιας και αποτελείται από δυο μικρούς κολπίσκους με χαλίκι και καταγάλανα νερά. Μπάνιο με θέα το εκκλησάκι με τα βότανα στον κήπο, μην ξεχάσετε να πάρετε μαζί τα απαραίτητα καθώς δεν είναι οργανωμένη.

Χάρακας. Στο δρόμο για το Σούνιο, ακριβώς πριν τα Λεγραινά βρίσκεται αυτή παραλία, που αν και μαζεύει κόσμο είναι αρκετά μεγάλη σε μέγεθος (για τα δεδομένα της Αττικής τουλάχιστον) και τους χωράει όλους. Προσφέρει καθαρά νερά και πολύ ψιλή άμμο, κι ένα άνετο πλάτωμα για parking.

Άγιος Νικόλαος Αναβύσσου. Μπορείτε να επιλέξετε τη γεμάτη από κόσμο παραλία ή να βγείτε στο πέτρινο εκκλησάκι και να ακολουθήσετε το μονοπάτι που βγάζει στην πίσω πλευρά. Θα κάνετε βουτιές από τα βραχάκια σε καταγάλανα νερά.

Λεγραινά. Στο 63,5ο χλμ. της Λεωφόρου Αθηνών-Σουνίου στρίψτε δεξιά και θα βρεθείτε ανάμεσα σε ένα στενό δρόμο με βίλες ολόγυρα. Μην περιμένετε να φτάσετε μέχρι τέρμα με το αμάξι γιατί δεν θα μπορείτε να παρκάρετε και θα είναι δύσκολο να γυρίσετε. Η παραλία ειδικά τις καθημερινές είναι ένα όνειρο για τα δεδομένα της Αττικής ενώ στα δεξιά της, μετά τα βράχια, προτιμάται από γυμνιστές.

Πώς να πάτε

Αν δεν υπάρχει μέσο, μια πολύ καλή επιλογή είναι το ΚΤΕΛ Αθήνα-Σούνιο (πρώτο δρομολόγιο 06.10, τελευταίο δρομολόγιο φεύγει από το Σούνιο στις 21.00). Ενδεικτικά, η διαδρομή για τη Σαρωνίδα είναι μια ώρα και είκοσι λεπτά και κοστίζει γύρω στα €4,50, ενώ για τα Λεγραινά μία ώρα και 50 λεπτά (ο χρόνος υπολογίζεται από τη Μαυροματαίων στο Πεδίο του Άρεως, που είναι η αφετηρία) και κοστίζει περίπου €6. Πληροφορίες δρομολογίων: 2108808080.

image

Η όμορφη Σαρωνίδα

Στο 45ο χιλιόμετρο της Αθηνών Σουνίου συναντά κανείς ένα ρυμοτομικό κομψοτέχνημα, τα Πεύκα Γιουρντά. Τι είναι αυτό; Η παλιότερη ονομασία της Σαρωνίδας. Τοπίο ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, που όπως πολλά άλλα σημεία στην Αττική υπήρξε βοσκοτόπι, τσιφλίκι, άγρια εξοχή και στη συνέχεια μοντέρνο παραθεριστικό θέρετρο για Αθηναίους που ζητούσαν να ξεφύγουν από την ήδη πνιγηρή πρωτεύουσα.

Το πρώτο της όνομα το πήρε από τα πεύκα που ευδοκιμούν στην περιοχή και τη λέξη γιουρντά, ή γκιουρντάς, που όπως λένε οι παλιοί σημαίνει πολύ ζεστό μέρος. Η ιστορία της μεταμόρφωσης της Σαρωνίδας ξεκίνησε μετά τον εμφύλιο, καθώς οι κάτοικοι της Αθήνας δεν άργησαν να ανακαλύψουν την ομορφιά και τη χάρη της ολόφυτης (τότε ακόμη περισσότερο) περιοχής και ξεκίνησαν να συρρέουν σε διάφορα καταλύματα ή και σκηνές κατά τους θερινούς μήνες, δημιουργώντας μικροκοινότητες και μια πρώτη κίνηση που προμήνυε τουριστική ανάπτυξη. Η δημιουργία της λεωφόρου Αθηνών-Σουνίου στις αρχές της δεκαετίας του 1960 διευκόλυνε την κατάσταση και τα Γιουρντά έγιναν σύντομα θέρετρο για τον παραθερισμό ευκατάστατων Αθηναίων. Ο πολύ καλός ρυμοτομικός σχεδιασμός (ημικυκλικές οδοί που ξεκινούν από το λόφο και καταλήγουν όλες στην παραλία) εφαρμόστηκε αμέσως μετά και εξασφάλισε τη μετέπειτα πορεία της περιοχής, η οποία το 1965 μετονομάστηκε σε Σαρωνίδα από τη θέα που προσφέρει στον Σαρωνικό Κόλπο.

Στις μέρες μας, η Σαρωνίδα έχει διατηρήσει στοιχεία από την παλιά αίγλη αλλά και τις ιστορικές της αντιθέσεις. Αν κάτι χαρακτηρίζει την περιοχή είναι τα πολλά σουβλατζίδικα, κάποια εκ των οποίων έχουν φημισμένο κρέας, αλλά και τα γήπεδα τένις. Τα καλοκαίρια εκεί σημαίνουν τη μέρα βουτιά μπροστά στον οικισμό, στην παραλία ή δεξιά στα βραχάκια για τους πιο τολμηρούς. Οι φιλήσυχοι και μονήρεις θα πάνε αριστερά, στη μικρή παραλία με την άμμο που έχει πιο δύσκολη πρόσβαση και λιγότερους παραθεριστές. Εκεί κοντά είναι και οι παλιές πολεμίστρες, όπου μαζεύονται τα παιδάκια και χαζεύουν τη θέα. Ωραία είναι η θέα και από την εκκλησία της Σαρωνίδας, που βλέπει τη θάλασσα, όπως και από το βουναλάκι της περιοχής, ιδανικό για πεζοπορία ατενίζοντας τον Σαρωνικό. Το βράδυ ταινία σε ένα από τα τέσσερα θερινά σινεμά της περιοχής. Οι έφηβοι απ’ όλες τις γειτονιές μαζεύονται μπροστά στο κεντρικό σούπερ μάρκετ, κάνουν skate και κάθε χρόνο ξεπηδούν πολλά ταλέντα. Με κιθάρες και φωτιά οργανώνονται βραδινά πάρτι στην παραλία, ενώ συνηθισμένη εικόνα είναι και η περατζάδα στη μεγάλη πλατεία με τα δέντρα, όπου κάθε Αύγουστο έχει έκθεση βιβλίου.

Το εξοχικό Λαγονήσι

Εκεί που τελειώνουν τα φώτα της πόλης και η έντονη ζωή της παραλιακής βρίσκεται το Λαγονήσι, όπου μπορεί να μη βρεις λαγούς αλλά σίγουρα θα πειστείς για την εγκυρότητα του δεύτερου συνθετικού, αφού έχει όλα τα χαρακτηριστικά ενός νησιού. Κάθε σχεδόν στροφή της παραλιακής και μια μικρή παραλία. Το Λαγονήσι είναι μία από τις περιοχές της Αθηναϊκής Ριβιέρας και η πρώτη παραθαλάσσια που οι Αθηναίοι έφτιαξαν τα εξοχικά τους, στην κατάλληλη απόσταση από το κέντρο για να νιώσεις ότι βρίσκεσαι εκτός Αττικής.

Βλέπεις καθόλου παλιές ελληνικές ταινίες; Σκηνές από το «Βίβα Ρένα» με τη Βλαχοπούλου, το «Ο τρελός τα ’χει 400» με τον Κωνσταντάρα και το «Ξυπόλητος Πρίγκιψ» με τον Βουτσά γυρίστηκαν στο ιστορικό ξενοδοχείο «Ξενία», εκεί όπου βρίσκεται σήμερα το επιβλητικό Grand Resort Lagonissi. Το Λαγονήσι έχει από τις καλύτερες και καθαρότερες παραλίες της Αττικής και δεν είναι τυχαίο που οι περισσότερες από αυτές έχουν πάρει γαλάζια σημαία, ενώ αποτελεί γνωστή επιλογή και για τους φίλους του ψαρέματος. Οι παραλίες είναι για όλα τα γούστα, ελεύθερες, οργανωμένες ή κρυμμένες στα βραχάκια. Αυτές τις τελευταίες προτιμούν και οι ντόπιοι.

image

Βόλτα στην Παλαιά Φώκαια και το Θυμάρι

Η κατασκευή του παραλιακού δρόμου που συνέδεσε την πρωτεύουσα με το Σούνιο έφερε και την Παλαιά Φώκαια –εκεί είχαν εγκατασταθεί αρκετοί Φωκιανοί πρόσφυγες από τη δεκαετία του ’20– πιο κοντά στην Αθήνα και τους κατοίκους της. Έτσι, από το 1965 άρχισαν να κατασκευάζονται οι πρώτες παραθεριστικές κατοικίες οι οποίες με τα χρόνια πολλαπλασιάστηκαν.

Aνάμεσα στην Ανάβυσσο και το Σούνιο βρίσκεται το Θυμάρι και, ναι, πήρε το όνομά του από τις γεμάτες με θυμάρι πλαγιές. Κατά τη δεκαετία του 1980 ολοένα και περισσότερες οικογένειες άρχισαν να διαμένουν μόνιμα στην περιοχή, με αποτέλεσμα σήμερα να έχει κόσμο χειμώνα-καλοκαίρι. Καθόλου τυχαίο, αφού ο οικισμός του Θυμαριού, η μοναδική θέα από τις πλαγιές του, η πανδαισία πρασίνου και οι υπέροχες παραλίες, δημιουργούν την τέλεια εικόνα.

image

image

Lavo

image

image

image

image

Ξέρω τι θέλεις στις διακοπές σου. Μια καθαρή και ωραία θάλασσα, καλή παρέα, θέα για να ανοίγει το μάτι και μερικά μέρη για να απολαμβάνεις τον καφέ και το ποτό σου, να διασκεδάζεις το βράδυ, να τρως κάτι καλό. Μην ψάχνεις για διαθεσιμότητες στα αεροπορικά εισιτήρια, μια πολύ καλή λύση βρίσκεται πολύ κοντά σου, στο 44,5ο χλμ. της Αθηνών - Σουνίου, και λέγεται Lavo. Οι συστάσεις: Είναι καφέ, μπαρ, εστιατόριο, μπροστά ακριβώς από τη θάλασσα της Σαρωνίδας και ξέρει να το διασκεδάζει. Ανοιχτό από το πρωί έως σχεδόν το άλλο πρωί, με καλοφτιαγμένους καφέδες νωρίς και δημιουργικά κοκτέιλ το βράδυ, προτιμά τις mainstream μουσικές, είναι τελείως summer, ανοιχτό και δροσερό, κι αν πεινάσεις η κουζίνα του θα σου προτείνει κάποια εξαιρετικά και καθόλου πρόχειρα πιάτα, ζυμαρικά, ριζότα, burgers, σαλάτες, φιλέτο κοτόπουλου, μπιφτέκι, κλαμπ σάντουιτς και άλλα που θα σου αρέσουν πολύ. Με πολύ καλές τιμές. 44,5o χλμ. Λ. Αθηνών - Σουνίου, Σαρωνίδα, 2291054402, fb: LAVO Café Bar


Rustic

image

image

Απλό, καθημερινό, νόστιμο και χωριάτικο, σαν την πίτσα που βγαίνει από το φούρνο Σισιλιάνας γιαγιάς. Μοντέρνος χώρος όπου κυριαρχεί το ξύλο και η μυρωδιά της φρεσκοψημένης πίτσας απλώνεται παντού, ενώ οι πέντε διαφορετικές πίτσες (και μία ακόμα… σκέτη γλύκα!) φτιάχνονται με τα πιο φρέσκα υλικά και από ζύμη που παρασκευάζεται καθημερινά εδώ. Συνόδεψέ τις με καλά κρασιά και απόλαυσέ τις στα τραπεζάκια που κοιτάνε τη θάλασσα. Ανοιχτά από το πρωί, ξενυχτάει με ποτάκι και δροσερά cocktails. Tip: Ρώτα για το πεϊνιρλί! Λ. Σαρωνίδος 4, 2291053732, Fb: Rustic


Θάλασσα Bistro

image

image

Αγαπημένο καφέ - εστιατόριο, πολιτισμένο και καλαίσθητο, με υπέροχη θέα στη θάλασσα. Μπορείτε να απολαύσετε από νωρίς τον καφέ σας και στη συνέχεια της ημέρας το ποτό σας, ενώ η κουζίνα του θα σας προτείνει εξαιρετικές γεύσεις της ελληνικής και διεθνούς κουζίνας. Οι πρώτες ύλες είναι πάντα προσεκτικά διαλεγμένες, οι άνθρωποι θα σας υποδεχθούν όπως θα το έκανε κάποιος φίλος σας, να ενημερώνεστε από το Facebook για τα συχνά events. Σπάρτης 2, Σαρωνίδα, 2291060663, fb: Thalassa bistro


Anchor Eatery Seaside

image

image

image

image

Πανέμορφος πολυχώρος διασκέδασης για όλες τις ώρες της ημέρας, σε απόσταση αναπνοής από τη θάλασσα. Φαντάσου το σκηνικό: Η πισίνα είναι 25 μέτρων, με ξαπλώστρες ολόγυρα. Κάθεσαι (από τις 8 το πρωί παρακαλώ) και απολαμβάνεις τον καφέ σου σαν άνθρωπος. Ή το ποτό σου αργότερα. Μπορείς, φυσικά, να επιλέξεις και ένα δροσιστικό κοκτέιλ, κάποιο κλασικό ή κάποιο από τα ευφάνταστα κοκτέιλ που φτιάχνουν τα παιδιά εδώ. Το Anchor όσο βραδιάζει μετατρέπεται σε μπαρ με mainstream μουσικές και πολύ συχνά events, οπότε πολύ χρήσιμο είναι να γίνεις φίλος στο fb για να ενημερώνεσαι. Κι ακριβώς δίπλα το εξαιρετικό εστιατόριο Eatery, με καλοφτιαγμένα burgers, πίτσες, μακαρονάδες, όλα φτιαγμένα με ποιοτικές πρώτες ύλες, με φιλόξενο και επαγγελματικό σέρβις. Με δυο λόγια, το Anchor Eatery είναι ένας καλός λόγος για να μη στεναχωριέσαι καθόλου, αν ξεμείνεις στην πόλη. 45o χλμ. Λ. Αθηνών - Σουνίου, Σαρωνίδα, 2291301279, fb: Anchor Eatery Seaside


Castus beach Bar

image

image

image

Castus στα λατινικά σημαίνει «λυγαριά». Και ο λόγος που το όμορφο αυτό δέντρο με τα μοβ άνθη δάνεισε το όνομά του στο καινούργιο beach bar είναι γιατί υπάρχει παντού ολόγυρά του! Πάνω σε μια από τις πιο όμορφες παραλίες της Αττικής, που λέγεται Θυμάρι, «φύτρωσε» πριν ένα μήνα το beach bar με τα λευκά πανιά που σε αρμενίζουν στο Αιγαίο και τα μοβ πουφ που εκτελούν χρέη ξαπλώστρας. Μένει ανοιχτό όλο το 24ωρο και ικανοποιεί κάθε σου ανάγκη. Θα βρεις καφέ, χυμούς ή smoothies για τις πρώτες βουτιές, δροσερές (και τεράστιες!) φρουτοσαλάτες για το μεσημεράκι, χορταστικά σάντουιτς, hot dog αλλά και ποικιλίες για ούζο το απόγευμα. Μαζί με το φεγγάρι όμως είναι που έρχεται και η καλοκαιρινή μαγεία. Lounge, soul, afro και house μουσικές, φοβερά cocktails και το κύμα να σε ταξιδεύει. Να που και η Αθήνα έχει τις νησιώτικες στιγμές της… Extra tip: Stay tuned για το beach party που θα γίνει με την επόμενη πανσέληνο. 56o χλμ. Αθηνών - Σουνίου, 6945369149, 6972212997, Fb: Castus beach bar


Hawaii Beach Bar

image

Γαλάζια νερά, ψάθινες ομπρέλες, ξαπλώστρες που τις χαϊδεύει το κύμα… Ποιος είπε ότι η Αθήνα δεν έχει τη δική της ειδυλλιακή Χαβάη; Μετά το πρώτο μακροβούτι στην παραλία Αλυκών Αναβύσσου ένας καφές στο Hawaii Beach Bar σχεδόν είναι αναγκαίος. Εκτός από τον αγαπημένο σου καφέ όμως, θα βρεις και φρέσκους χυμούς, ενώ αν πεινάσεις υπάρχει ένα χορταστικό club sandwich και νόστιμα σαντουιτσάκια. Το βραδάκι δροσίσου με ωραία cocktails και άφησε τις νότες της mainstream μουσικής να σε παρασύρουν μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες… Μη χάσεις τα διάσημα full moon parties που διοργανώνονται εδώ, αλλά και το επόμενο summer party που δίνει ραντεβού με όσους θα βρίσκονται στην Αθήνα στις 14 Αυγούστου. Λ. Αθηνών - Σουνίου 51, 6944990973, Fb: Hawaii Beach Bar


Συμπόσιο

image

Έχει βγάλει τη φήμη ότι έχει ένα από τα καλύτερα σουβλάκια της περιοχής και καθόλου άδικα. Ανάμεσα στα εξαιρετικά του πιάτα είναι το μοσχαρίσιο μπιφτέκι και το μπιφτέκι γαλοπούλας, αλλά θα βρεις τα πάντα που πρέπει να υπάρχουν στον κατάλογο ενός σουβλατζίδικου. Πεντανόστιμη και σπιτική χωριάτικη σαλάτα, τραγανός όσο πρέπει ο γύρος, το περιβάλλον δροσερό και ανοιχτό, τα παιδιά εκεί όλα φιλόξενα και εξυπηρετικά. Ανοιχτό από τη μία το μεσημέρι έως τη μία το βράδυ, γυρνώντας από το μπάνιο κάνε μια στάση και θα μας θυμηθείς. Χλόης 1, Σαρωνίδα, 2291053271


Alme

image

image

Έχει μόλις μερικούς μήνες που άνοιξε και είναι ήδη το στέκι της πλατείας. Στα άνετα, λευκά τραπεζάκια του πίνεις καφέ και κοιτάς τη θάλασσα, ενώ οι καναπέδες πάνω στην πλατεία Ελευθερίας υπόσχονται γέλια και ανέμελες συζητήσεις με τους φίλους. Σερβίρει τέλειο καφέ, τεράστια club sandwiches, πληθωρικά burgers, σαλάτες και ζυμαρικά να γλείφεις τα δάχτυλά σου. Το βράδυ μπορείς να έρθεις εδώ για ένα χαλαρό ποτάκι ή για ένα υπέροχο cocktail, πάντα με φόντο τη θάλασσα, που βρίσκεται σε απόσταση μόλις 3 λεπτών με τα πόδια. Πλατεία Ελευθερίας 13, Παλαιά Φώκαια, 2291078465, Fb: ALME CAFÉ


Απόμερο

image

image

image

Γνήσια ελληνική ταβέρνα από αυτές που χαίρεται η ψυχή σου. Τα τραπεζάκια, προστατευμένα από τη σκιά που ρίχνουν οι καταπράσινες μουριές, χωράνε πάνω τους όλα αυτά που θες από το καλοκαίρι. Μεζεδάκια για το ούζο σου, λαχταριστά πιάτα κρεατικών και φυσικά ολόφρεσκο ψαράκι, κατευθείαν από τα νησιά του Αιγαίου. Και όλα αυτά με τα τζιτζίκια να τραγουδάνε, κάτω να πατάς χαλικάκι και στο βάθος το βλέμμα να συναντά τη θάλασσα. Παρόλο που είσαι τόσο κοντά στην πόλη, τέτοια ηρεμία και χαλάρωση νιώθεις που έχεις την εντύπωση ότι μόλις αποβιβάστηκες στο νησί! Επιπλέον, οι τιμές είναι κάτι παραπάνω από προσιτές, ενώ ο εντυπωσιακός χώρος προσφέρεται και για κάθε είδους εκδηλώσεις. Extra tip: Η όμορφη και πεντακάθαρη παραλία Θυμάρι βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής. Κάνε το μπάνιο σου και μετά έλα εδώ για φρέσκο ψαράκι. Τι καλύτερο; 56o χλμ. Λεωφ. Σουνίου, Θυμάρι Αττικής, 22910 38855, Fb: To Apomero


Boa Café Bar

image

Η τοποθεσία του (ακριβώς πάνω στη θάλασσα) δικαιολογεί πλήρως το όνομά του (Boa σημαίνει σημαδούρα). Βάλ’ το σημάδι, λοιπόν, γιατί είναι το απόλυτο καλοκαιρινό σποτ. Από (πολύ) πρωί σε περιμένει με ωραίους καφέδες και τέλεια smoothies, ενώ όσο προχωράει η μέρα θα βρεις ό,τι τραβάει η όρεξή σου. Λαχταριστά ζυμαρικά, εξαιρετικό κρέας, αλλά και προτάσεις από τη μεξικάνικη κουζίνα (μεγάλο σουξέ τα tacos!). Το απόλυτο highlight, βέβαια, είναι τα πληθωρικά burgers του, ξακουστά σε όλα τα νότια προάστια! Κι επειδή καλοκαίρι χωρίς παγωτό δεν γίνεται, μάθε πως εδώ υπάρχουν 35 (!) γεύσεις παγωτού από τις πιο απλές μέχρι τις εντελώς περίεργες (όπως σαμπάνια/τριαντάφυλλο, πάβλοβα, crème brulee, μανταρίνι κ.ά.) και βραβευμένα χωρίς ζάχαρη σε πολλές γεύσεις που μπορείς να συνοδέψεις με τα τρομερά χειροποίητα γλυκά που φτιάχνονται καθημερινά εδώ. Το βράδυ πάλι, κρύβει άλλες εκπλήξεις… Τέλεια αποκλειστικά Boa cocktails με θέα τη θάλασσα και mainstream μουσικές σε πάνε μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες, σε νύχτες που θα θυμάσαι για καιρό. Extra tip: Από Σεπτέμβριο έρχονται πολλά σχήματα live και dj sets που αναμένεται να ταράξουν τα νερά της περιοχής. Λ. Καλυβιών 2, Λαγονήσι, 2291024117, Fb: Boa Café Bar Restaurant


Φωτό: Σοφία Παπαστρατή

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ