Ταξιδια

Το Ηράκλειο του ζωγράφου Mathew Halpin

Ηράκλειο, ένα «χωριό» με μεγάλη καρδιά

ΤΕΥΧΟΣ 577
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Το Ηράκλειο του ζωγράφου Mathew Halpin
Το Ηράκλειο του ζωγράφου Mathew Halpin

Ηράκλειο: Ο Mathew Halpin γράφει για το αγαπημένο του μέρος στην Κρήτη στην Athens Voice

Μετακόμισα στο Ηράκλειο μαζί με το φίλο μου τον Αντώνη το 2011. Οι πρώτες μας σκέψεις ήταν σκέψεις απελπισίας – επιλέξαμε τη χειρότερη πόλη της Ελλάδας. Μας φαινόταν άσχημο, χωρίς ίχνος σύγχρονης κουλτούρας. Πόσο λάθος είχαμε κάνει!

Το Ηράκλειο σίγουρα δεν ανήκει στις όμορφες πόλεις της Κρήτης. Αλλά κρυμμένο στις σκιές άχαρων πολυκατοικιών και διαμερισμάτων κρύβεται ένα πανέμορφο «χωριό» με μεγάλη καρδιά. Η παλιά πόλη είναι τόσο μεγάλη και έχει τόσε πολλές συνοικίες, η καθεμία με το δικό της χαρακτήρα και γοητεία. Εκείνη που διαλέξαμε να φτιάξουμε το σπίτι μας ονομάζεται Λάκκος. Ιστορικά, θεωρείτο μία από τις φτωχότερες και πιο υποβαθμισμένες της πόλης. Ήθελα κάτι να κάνω για να δώσω ζωή σε αυτή την «παραμελημένη» περιοχή, έτσι έφτιαξα μια σελίδα στο Facebook με το όνομα «The Lakkos Project», η οποία σχεδιάστηκε έτσι ώστε να ρίξει φως στα σπουδαία της γειτονιάς, να προσελκύσει τους νέους ανθρώπους, αλλά και κάθε μορφή τέχνης και εικαστικής έκφρασης.

Είχα ακούσει πως το δημοτικό συμβούλιο που είχε εκλεγεί πρόσφατα, ετοιμαζόταν να βάψει την παλιά πόλη, έτσι μαζί με μερικούς ακόμη ντόπιους πήγαμε να τους συναντήσουμε. Στάθηκαν δίπλα μας από την πρώτη κιόλας μέρα, παράδειγμα του πώς η κοινωνία και η δημοτική αρχή μπορούν, αν συνεργαστούν, να δημιουργήσουν υπέροχα πράγματα. Προσκαλέσαμε καλλιτέχνες του δρόμου και βάψαμε αρκετά από τα εγκαταλελειμμένα σπίτια. Σήμερα η περιοχή αυτή σφύζει από νυχτερινή ζωή, οι ντόπιοι τη χαίρονται και δεν απομακρύνονται για τη νυχτερινή τους διασκέδαση, ενώ τα πρωινά οι δρόμοι της γεμίζουν τουρίστες που τη φωτογραφίζουν. Στην πλατεία υπάρχει ένα πολύ συμπαθητικό καφενείο, σήμα κατατεθέν της γειτονιάς, το Καφενείο του Λάκκου, ενώ εδώ υπάρχει και μία από τις καλύτερες ταβέρνες, το Μπουρμπουλάδικο.

Το να ζεις στο Ηράκλειο έχει τα καλά και τα κακά κου, αλλά σε κάθε περίπτωση μας έχει γίνει εθισμός. Υπάρχουν τόσα πράγματα, τόσες δυνατότητες εξέλιξης κάθε είδους. Δεν θα το άλλαζα με καμία από τις «όμορφες» κρητικές πόλεις. Ο τρόπος ζωής εδώ είναι μοναδικός και σχεδόν ποτέ βαρετός!

*O Mathew Halpin είναι ζωγράφος.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ