Ταξιδια

Δονούσα

Ένα μαγικό νησί στις Μικρές Κυκλάδες

A.V. Team
ΤΕΥΧΟΣ 577
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Με όχι περισσότερους από 200 κατοίκους και έκταση 14 τετραγωνικά χιλιόμετρα, η Δονούσα είναι ένα μαγικό νησί στις Μικρές Κυκλάδες, με σύνδεση τόσο από τον Πειραιά όσο και με το θρυλικό Σκοπελίτη από τη Νάξο. Λιμάνι και «πρωτεύουσα» είναι ο Σταυρός, οικισμός που ίδρυσαν οι πρώτοι κάτοικοι του νησιού, που ήρθαν από την Αμοργό. Άλλοι οικισμοί, τη Μερσίνη με πέντε έξι σπιτάκια και η Καλοταρίτισσα, λίγο πιο μακριά.

Παραλίες

Αξιοπρεπέστατη είναι η παραλία του Σταυρού. Καθαρή, με καταγάλανα νερά, σε απόσταση αναπνοής δηλαδή από το φούρνο, το μίνι μάρκετ, ό,τι τέλος πάντων μπορεί να θεωρηθεί πολιτισμός. Περίπου 20 λεπτά μακριά η παραλία του Κέδρου, φανταστική, εξωτική, με πολύ κόσμο να κατασκηνώνει στο οικόπεδο από πάνω κι ένα μπιτς μπαρ που λειτουργεί από το πρωί έως αργά το βράδυ. Υπάρχουν τουαλέτες και ντουζιέρες. Το Λιβάδι, κάτω ακριβώς από τη Μερσίνη, όπου πάει και βαρκούλα γιατί από τον Σταυρό είναι πάνω από μια ώρα με τα πόδια. Κι εδώ θα βρείτε κατασκηνωτές.

Φαγητό - διασκέδαση

Η Κόρη του Μιχάλη (2285772322), με την υπέροχη θέα στο Αιγαίο, στο Μερσήνι. Εκεί και η ταβέρνα Τζι Τζι. Στον Σταυρό, η Σημαδούρα με βεράντα με θέα στο λιμάνι, το Ηλιοβασίλεμα, κι αυτό με μεγάλο μπαλκόνι και φρέσκο ψάρι, το ουζερί Καπετάν Γιώργης. Στην Καλοταρίτισσα, η οικογενειακή ταβέρνα ο Μήτσος. Για ποτό, Σκατζόχοιρος και Corona - Borealis στον Σταυρό και το μπαράκι στον Κέδρο.


Κοινότητα: 2285051600

Λιμεναρχείο Νάξου: 2285022300

Λιμεναρχείο Αμοργού: 2285071259

Πρ. Βοήθειες: 2285051506