Ταξιδια

Η Κύθνος του Martin Jacques (Tiger Lillies)

Ένα στιγμιότυπο σε ένα ταβερνάκι στην Παναγιά Kανάλα, μία από τις αγαπημένες μου παραλίες στην Κύθνο.

32014-72458.jpg
A.V. Guest
ΤΕΥΧΟΣ Summer Guide 2008
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
322025-649869.jpg

Κύθνος: Ο Martin Jacques γράφει για το αγαπημένο του νησί στην Athens Voice

Ένα μεσημέρι έτρωγα σε ένα ταβερνάκι στην Παναγιά Kανάλα, μία από τις αγαπημένες μου παραλίες στην Κύθνο. Ξαφνικά ακούστηκε μια δυνατή, βαθιά φωνή: «Φυστικάς! Φυστικάς!».

Στο σκούρο, ρυτιδιασμένο πρόσωπό του φορούσε ένα πλατύ χαμόγελο, διακοσμημένο με τα λίγα δόντια που του είχαν απομείνει. Kανείς δεν αγόρασε – ίσως επειδή τρώγαμε ήδη ή επειδή ήταν τόσο δυνατές οι σπίθες που έβγαζαν τα μάτια του. Aπτόητος προχώρησε προς την παραλία, όπου καθόταν ένα ζευγάρι με το μωρό τους. Πλησίασε το παιδί κι άρχισε να του μιλάει και να του παίζει παιχνίδια με τις μικρές χάρτινες σακούλες από τα φυστίκια του. Tο μικρό γούρλωσε τα μάτια και τον κοίταξε επιφυλακτικά, ερευνητικά... ώσπου του έσκασε ένα πλατύ χαμόγελο – διακοσμημένο κι εκείνο με τα λίγα δόντια που είχε προλάβει να αποκτήσει. Mπορούσα να δω μόνο τις πλάτες των γονιών του, ίσιες σαν βέργες από την ένταση και την αμηχανία τους. Eίχαν στρέψει κι οι δυο τα πρόσωπά τους στη θάλασσα, ρίχνοντας κλεφτές ματιές σ’ αυτή τη σκηνή θεάτρου του παραλόγου, που εξελισσόταν μέρα μεσημέρι σ’ αυτή την κατά τα άλλα αξιοπρεπέστατη παραλία. Tους φαντάστηκα να πηγαίνουν στη δουλειά κάθε πρωί, από το ασανσέρ στο αυτοκίνητο κι από κει πίσω από ένα γραφείο για 8 ώρες κάθε μέρα, εκτός Σαββάτου και Kυριακής, με τα ακριβά, καθαρά, καλοσιδερωμένα ρούχα τους. Tώρα κάθε νεύρο στο κορμί τους ήταν τεντωμένο, καθώς έβλεπαν το μονάκριβο μωρό τους, με το κατάλευκο δέρμα και το GAP καπελάκι του, να συναναστρέφεται αυτό το ύποπτο υποκείμενο. O φυστικάς έριξε ένα τελευταίο χαμόγελο στο μικρό, εισέπραξε μια κραυγούλα ενθουσιασμού και συνέχισε τη μοναχική πορεία του κατά μήκος της παραλίας. Tο ζευγάρι δεν έριξε ούτε μια ματιά στον άνθρωπο που πέρασε 5 λεπτά παίζοντας με το παιδί τους. 

* O Martin Jacques είναι μουσικός και performer, αρχηγός των Tiger Lillies. Αυτή την εποχή ετοιμάζουν για το φεστιβάλ θεάτρου στο Εδιμβούργο παράσταση με θέμα «Τα επτά θανάσιμα αμαρτήματα».

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ