Ταξιδια

Η Σκιάθος της φωτογράφου Μάρως Κουρή

Η Σκιάθος για μένα είναι το κοραλλένιο και καταπράσινο νησί του άρχοντα της γλώσσας μας Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη.

ΤΕΥΧΟΣ 401
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
24246-53731.jpg

Σκιάθος: Η Μάρω Κουρή γράφει για το αγαπημένο της νησί στην Athens Voice

Όνειρο στο Κύμα της Σκιάθου

Ένας συγγραφέας, ένας καλλιτέχνης, ένας χαρισματικός ηγέτης χαρακτηρίζει πολλές φορές τον τόπο του και το αντίθετο, προκαλώντας με φορές να ταξιδέψω ως εκεί. Έτσι φτιάχτηκε ένα πολύτιμο βιβλίο που συντροφεύει τον ταξιδευτή-εξερευνητή του νησιού, το «Εξερευνήστε την Ελλάδα 03 - Βόρειες Σποράδες».

Η Σκιάθος για μένα είναι το κοραλλένιο και καταπράσινο νησί του άρχοντα της γλώσσας μας Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη. Πέρα από τα γνωστά μέρη και παραλίες, τα φανταστικά καλντερίμια της νυχτερινής πόλης, το Μπούρτζι και τις Πλάκες, το νησί έχει τόπους όπου «συναντάς» τον κυρ-Αλέξανδρο. Το κάστρο με τις εικοσιδυό εκκλησιές και ένα τζαμί χτισμένο στο βορινότερο άκρο του νησιού, όπου τον 14ο αιώνα οι Σκιαθίτες κατέφυγαν από τους πειρατές ζώντας πάνω στο ακρωτήρι, απομονωμένοι από το υπόλοιπο νησί με μια ξύλινη γέφυρα. Η λίμνη της Στροφιλιάς, σταθμός τριάντα αποδημητικών πουλιών και πολλών γκουρού που διδάσκουν τους μαθητές τους φιλοσοφία και τέχνη στη σπάνια όχθη της.

Ο όρμος της μικρής Κεχριάς, το ρόδινο ακρογυάλι του Παπαδιαμάντη, με ένα ηλιοβασίλεμα στο οποίο παραδίνεσαι και με τρεχούμενο νερό από ένα κοχύλι δίπλα στο μοναδικό beach καπηλειό. Ένας δρόμος για motocross ανεβαίνει στην εκκλησιά με το ροζ τρούλο της Παναγιάς Κεχριάς, σε μια off road διαδρομή μέσα από πυκνό δάσος βελανιδιών, κυπαρισσιών και ιαματικών ευκαλύπτων. Με σκάφος ως τα Λαλάρια, με τα ολόλευκα βότσαλα και τα τιρκουάζ νερά, όπου βουτάς για να κολυμπήσεις ως τα απόκρημνα βράχια με τις σπηλιές. Αξέχαστο το μονοπάτι από Αγίους Αποστόλους μέχρι το Κρύο Πηγάδι μέσα στον παράδεισο από σφενδαμιές, αγριοκορομηλιές και κουκουναριές. Πεταλούδες και πουλιά συντροφεύουν τον περίπατο.

Σκιάθος


* Η Μ.Κ. είναι φωτογράφος.

Πρώτη φωτό: Πηνελόπη Μασούρη

Δεύτερη φωτό: Μάρω Κουρή

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ