Ταξιδια

Μεσσηνία Guide

Μεσσηνία: Ταξίδι στη δυτική ακτή

A.V. Team
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Μεσσηνία: Ταξίδι στη δυτική ακτή

Πανέμορφες παραλίες με χρυσή αμμουδιά και πεντακάθαρα νερά, απέραντοι ελαιώνες και αμπελώνες, καστροπολιτείες και ιστορία. Μακριά ακόμα από την έντονη τουριστική ανάπτυξη, η Δυτική Μεσσηνία χαρίζει στον ταξιδιώτη ένα πραγματικό άρωμα ελληνικής εξοχής. Η A.V. ταξίδεψε σε δύο καταπληκτικές περιοχές της και σας τις παρουσιάζει.

Μάραθος (ή Μαραθούπολη)

Ο τόπος που θα ήθελες να περάσεις την υπόλοιπη ζωή σου. Φαντάσου την εικόνα: σπίτια χτισμένα με πέτρα και ξύλο, αυλές γεμάτες λουλούδια, άνθρωποι φιλόξενοι και καλόκαρδοι, με το γαλάζιο της θάλασσας να ηρεμεί τις ψυχές. Το γραφικό αυτό ψαροχώρι τα καλοκαίρια μετατρέπεται σε κέντρο παραθερισμού. Σου δίνει τη δυνατότητα να χαλαρώσεις, να περνάς την ημέρα σου μεταξύ της θάλασσας και της ταβέρνας, που κι αυτή θα βρίσκεται δίπλα στη θάλασσα. Ή να επιλέξεις μία πιο έντονη νυχτερινή ζωή, καθώς δεν λείπουν ούτε τα κατάλληλα μέρη γι’ αυτό. Ή να το έχεις ως βάση για σύντομες εξορμήσεις. Παράδειγμα: 25 χλμ. μακριά βρίσκεται η Πύλος με το ενετικό της κάστρο, 40 χλμ. η Μεθώνη με το δικό της κάστρο κι αυτή, ένα από τα μεγαλύτερα της Μεσογείου, στα 55 χλμ. είναι η ονομαστή Κορώνη, στα 40 χλμ. η απολαυστική Κυπαρισσία με το φαράγγι και τους δίδυμους καταρράκτες της Νέδας.

Πού να κολυμπήσεις

Αυτό που κάνει την περιοχή να ξεχωρίζει πραγματικά είναι οι θάλασσές της. Τεράστιες, αμμουδερές, άλλες ρηχές και άλλες βαθιές, ήσυχες ή οργανωμένες. Η παραλία του Ρωμανού συνδυάζει όλα τα παραπάνω. Είναι τόσο μεγάλη που αν το θελήσεις θα μπορέσεις να απομονωθείς, με τους αμμόλοφους τριγύρω σου να σου δίνουν την εντύπωση ότι βρίσκεσαι σε κάποιον τόπο εξωτικό. Κι αν πάλι προτιμήσεις να το ζήσεις λίγο πιο… έντονα, θα καθίσεις στις ξαπλώστρες ενός από τα μπιτς μπαρ της περιοχής και θα νομίζεις ότι βρίσκεσαι στις Κυκλάδες. Η παραλία της Βοϊδοκοιλιάς είναι η πιο φημισμένη της περιοχής, καθώς δημιουργεί ένα σχεδόν τέλειο ημικύκλιο. Με γαλαζοπράσινα ρηχά και πάντοτε ήρεμα νερά, είναι η μόνο που δεν είναι οργανωμένη, οπότε καλό θα είναι να έχεις μαζί σου τα απαραίτητα. Στο Μάτι, μεταξύ Ρωμανού και Μάραθου, θα συναντήσεις μία ακόμα παραλία τεραστίων διαστάσεων, με ψιλό χαλικάκι και αρκετό κόσμο, ενώ ο Λαγκούβαρδος, δίπλα στον Μάραθο, αποτελεί το σημείο συνάντησης των surfers. Στα οπωσδήποτε συμπεριέλαβε μία επίσκεψη στο νησάκι Πρώτη, που βρίσκεται ακριβώς απέναντι από τον Μάραθο, προστατεύοντας το λιμανάκι του από τους ανέμους. Στην Πρώτη πηγαίνουν καϊκάκια που ξεκινούν από τον Μάραθο και εκτός των άλλων αποτελεί μια ιδανική περίπτωση για ψαροντούφεκο.  

Πού να φας και να διασκεδάσεις

4 θάλασσες, café-restaurant, στην παραλία του Ρωμανού (694 4943371). Θα έχεις θέα όλο το Ιόνιο, κι αν είσαι πρωινός τύπος θα σερβιριστείς καφέδες χυμούς, κοκτέιλ και σνακ που θα απολαύσεις στην ξαπλώστρα σου. Το εστιατόριο ανοίγει από τις 12 – σπεσιαλιτέ  χταποδάκι, καλαμάρι και σαρδέλα στα κάρβουνα. Πρόκειται από τα λίγα beach εστιατόρια όπου θα απολαύσεις φρέσκο ψάρι, αστακούς ή φρέσκα ντόπια κρέατα, ενώ ο χώρος διατίθεται και για εκδηλώσεις.

Αργύρης, στην παραλία του Μάραθου (27630 61208, 694 4201434, www.oargyris.gr).

Ψαροταβέρνα με θέα στο νησάκι της Πρώτης και τραπεζάκια πάνω στα βράχια. Δοκίμασε τα φρέσκα ψάρια του και την ψαρόσουπα από ψάρι ημέρας, αλλά και παραδοσιακή κουζίνα με σπιτικά ορεκτικά, ντόπια λαχανικά και σαλάτα «Αργύρης» με αγνό παρθένο ελαιόλαδο. Δεν θα δυσκολευτείς καθόλου να το εντοπίσεις, το εστιατόριο είναι διάσημο ήδη από το 1950 με ειδικές αναφορές σε αγγλικούς και γερμανικούς τουριστικούς οδηγούς.

Μαϊστράλι, στην παραλία του Μάραθου (27630 61514, 694 4766933, www.maistralitavern.gr). Για τους μερακλήδες οι πρώτοι μεζέδες και τα ουζάκια αρχίζουν και βγαίνουν από τις 10 το πρωί. Θα φας φρέσκα ψάρια και θαλασσινά από τους ντόπιους ψαράδες του λιμανιού. Καταπληκτικά η αστακομακαρονάδα και η ψαρόσουπα, πιάτα που επιμελείται προσωπικά ο ιδιοκτήτης του καταστήματος, ο οποίος φροντίζει επίσης ψάρια και κρέατα να ψήνονται όπως πρέπει.

Sea Side Beach Bar by Melakos, στην παραλία του Ρωμανού (694 4943371). Κοσμικό και νεανικό στέκι που ανοίγει στις 9 το πρωί και κλείνει όταν νυχτώσει και αν… Το σκηνικό περιλαμβάνει ξαπλώστρες με μεγάλες ομπρέλες από φοινικόφυλλα, μπιτς βόλεϊ, μουσικές, αλλά και φρουτοσαλάτες, ουζομεζέδες και κοκτέιλ με ό,τι μπορείς να φανταστείς. Σημείωσε τα παρακάτω events: 17/7 live με τον Γρηγόρη Πετράκο, 23/7 live με την Ελεωνόρα Ζουγανέλη και 27/7 κρητικό γλέντι με τον Μιχάλη Τζουγανάκη. Και ατελείωτα πάρτι στα βράδια με πανσέληνο.  

Αίθριο Music Café, στον πεζόδρομο του Μάραθου (27630 61395). Ανοίγει από τις 9 το πρωί, όπου επάνω στη μεγάλη εξέδρα του μπορείς να απολαύσεις πλούσιο πρωινό και καλά φτιαγμένους καφέδες. Το βράδυ η ατμόσφαιρα αλλάζει, καθώς πρωταγωνιστές γίνονται οι καλές μουσικές και τα εξαιρετικά κοκτέιλ. Μην ξεχάσεις να δοκιμάσεις τα καταπληκτικά ισπανικά παγωτά Alacant, που σερβίρονται σε πολλές εξωτικές γεύσεις.

Music club Ροδανθός, στον πεζόδρομο του Μάραθου (27630 61395). Καθαρόαιμο κλαμπ με δυνατές μουσικές. Θα το βρεις ανοιχτό από τις 9 το βράδυ, με πολύ νεαρόκοσμο και μουσικές beat house, ροκ και R’n’B. Συγκεντρώνει όλο τον κόσμο της περιοχής και επάξια κερδίζει τον τίτλο του καλύτερου ξενυχτάδικου.  

Γιάλοβα

Αυτός ο επίγειος παράδεισος, που στους τουριστικούς οδηγούς περιγράφεται ως γραφικός παραθαλάσσιος οικισμός, κατοικείται αδιαλείπτως στο πέρασμα των χρόνων. Στην απογραφή του 2001 μετρήθηκαν 248 άνθρωποι, στην αντίστοιχη του 1928 ήταν 49. Γαλήνιο φυσικό περιβάλλον, καταπληκτικές παραλίες, ηλιοβασίλεμα που θα ερωτευτείς. Συγκριτικά με τον Μάραθο, η Γιάλοβα, που βρίσκεται 6 χλμ. βόρεια της Πύλου, είναι περισσότερο ανεπτυγμένη τουριστικά, όχι όμως άναρχα, ούτε σε τέτοιο βαθμό που να χάνει το παραδοσιακό της χρώμα. Οπωσδήποτε θα πρέπει να επισκεφθείς τον καταρράκτη της Καλάμαρης, πολύ κοντά στη Γιάλοβα, στο δρόμο προς Σχινόλακα, όπου θα φτάσεις μέσα από ένα στενό και δύσβατο μονοπάτι –η εμπειρία όμως αξίζει–, καθώς και τη λιμνοθάλασσα της Γιάλοβας, το νοτιότερο μεταναστευτικό σταθμό των Βαλκανίων για τα πουλιά. Η περιοχή είναι ενταγμένη στο πρόγραμμα NATURA και φιλοξενεί 258 είδη πουλιών.

Πού να κολυμπήσεις

Πρώτη και καλύτερη, η παραλία της Γιάλοβας. Αχανής σε μήκος, με χρυσή αμμουδιά, η δεξιά της πλευρά είναι οργανωμένη με πολλές ομπρέλες και ξαπλώστρες και αρκετές ταβέρνες στο τέρμα της αμμουδιάς. Τόσο η παραλία της Γιάλοβας όσο και της Φοινικούντας είναι ιδανικές για wind surfing. Η οργανωμένη παραλία Ντιβάρι βρίσκεται δίπλα στη λιμνοθάλασσα της Γιάλοβας και έχει κάποιους αυστηρούς όρους, όπως ότι μένει ανοιχτή αυστηρά μέχρι τη δύση του ηλίου. Η Γλώσσα είναι μια μικρή παραλία με βράχια στα πλάγια της και την προτιμούν οι γυμνιστές.  

Πού να φας και να διασκεδάσεις

La Cucina Italiana, παραλία Γιάλοβας (27230 23301). Νέο εστιατόριο δίπλα στη θάλασσα, επάνω σε βεράντα, που ανοίγει από το μεσημέρι και σερβίρει αυθεντικές ιταλικές γεύσεις, σε ένα πολύ όμορφο περιβάλλον με εξαιρετικό σέρβις. Δοκίμασε την original ιταλική καρμπονάρα, ριζότο, ιταλική πίτσα και πιάτα συνδυασμένα με τοπικά προϊόντα.

Ελιά, στην παραλία της Γιάλοβας (694 6006875). Ατμοσφαιρικός χώρος και πρωτοποριακές γευστικές προτάσεις με θέα τη θάλασσα. Εσείς μπορείτε να επιλέξετε τη δενδροσκέπαστη αυλή ή τα τραπεζάκια σχεδόν επάνω στο κύμα και και να διαλέξετε κάτι ανάμεσα σε δροσερές σαλάτες με βάση τα φρέσκα λαχανικά, γευστικές σάλτσες και ελληνικά τυριά, ομελέτα με άγρια σπαράγγια, κρητικά πιτάκια, μαγειρευτά σε δικές τους παραλλαγές, ζυμαρικά και ψητά με σάλτσες μανιταριών, κόκκινου κρασιού ή σιναπιού, αλλά και φυσικά φρέσκα ψάρια (φαγκρί, σαργός, λιθρίνι, συναγρίδα, κοτσομούρα κ.ά.) σε διάφορες συνταγές.

Amica Lounge café-bar, στον πεζόδρομο της Γιάλοβας. Ανοίγει στις 9.30 το βράδυ και αποτελεί το hot spot της περιοχής. Καθαρόαιμο μπαρ σε έναν minimal χώρο, σε απόχρωση λευκού και μαύρου, με τον Νίκο να είναι έτοιμος να σου προσφέρει στο ποτήρι σου μία από τις πιο ενημερωμένες coctail list που έχεις συναντήσει. Στα decs, μουσικές pop, funky, dance και ροκ επιλέγει ο πολύ γνωστός ραδιοφωνικός παραγωγός Γιώργος Λάζαρος. Μπορείς να καθίσεις και στα τραπεζάκια του στο πεζόδρομο, από όπου θα έχεις θέα τη θάλασσα.