Ταξιδια

Σπλιτ, μεσογειακή ομορφιά

Ένα μεσαιωνικό τοπίο στις ακτές της Δαλματίας

62222-137653.jpg
A.V. Team
5’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
128354-289591.jpg

Με χαλαρή και κοσμοπολίτικη αύρα που θυμίζει νησί, το Σπλιτ φέρνει το ελληνικό καλοκαίρι στο Βορρά. Αν φέτος θέλεις να ταξιδέψεις στα βόρεια χωρίς να χάσεις λεπτό ήλιο και θάλασσα, στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Κροατίας σε περιμένει ατόφια μεσογειακή ομορφιά κι ένα ολοζώντανο μεσαιωνικό τοπίο στις ακτές τις Δαλματίας. Το απόλυτο μυστικό της Ευρώπης βρίσκεται πολύ κοντά και διαδίδεται, αφού τα τελευταία χρόνια αποτελεί αγαπημένο προορισμό για ταξιδιώτες που αναζητούν το καινούργιο και το εναλλακτικό. Μήπως βρήκες μόλις που θα κλείσεις τις καλοκαιρινές σου διακοπές; 

Αυτοκρατορικές καταστάσεις

Δεν είναι μόνο ο απόλυτος καλοκαιρινός προορισμός, αλλά και μία γραφική πόλη με ιστορία που σου λέει πολλά. Η παλιά πόλη του Σπλιτ περικλείεται από το Ανάκτορο του Διοκλητιανού, Diocletian Palace, προστατευόμενο μνημείο της UNESCO από το 1979. Ο αυτοκράτορας Διοκλητιανός το έχτισε εκεί ως χώρο κατοικίας, όταν θα αποφάσιζε να αποσυρθεί και μάλλον ήξερε πολύ καλά τι έκανε. Το πελώριο παλάτι με τις τέσσερις πύλες και τις γοητευτικές γωνίες αποτελεί δικαίως το σημαντικότερο αξιοθέατο του Σπλιτ και αξίζει σίγουρα μία επίσκεψη.

Σπλιτ, Κροατία, Aegean

Η Μπρούτζινη Πύλη πάνω στην παραλιακή λεωφόρο οδηγεί σε έναν εντυπωσιακό λαβύρινθο από πλακόστρωτα δρομάκια, σκαλάκια, στοές, μαγαζάκια με σουβενίρ, ατμοσφαιρικά cafe και εστιατόρια. Στην καρδιά του παλατιού βρίσκεται το Περιστύλιο, η μεγαλοπρεπής εσωτερική αυλή του ρωμαϊκού συγκροτήματος, όπου ο Διοκλητιανός δεχόταν τους επισκέπτες του. Εδώ υψώνεται και ο θαυμάσιος καθεδρικός ναός του Αγίου Δομίνικου, το σημαντικότερο οικοδόμημα σε ολόκληρο το παλάτι. Στο εσωτερικό του φιλοξενεί μια πλούσια συλλογή έργων τέχνης και γλυπτών από τον 14ο αιώνα, ενώ από την κορυφή του καμπαναριού, θα ατενίσεις όλη την πόλη από τα 60 μέτρα ύψος.

Βόλτες στις γραφικές γειτονιές

Ωραίο το αυτοκρατορικό διάλλειμα, αλλά έξω από τα τείχη υπάρχει μία ολόκληρη πόλη έτοιμη να σε αποπλανήσει. Οι γοητευτικές γειτονιές του Σπλιτ αξίζουν περιπλανήσεις και χάζι ξεκινώντας από τις δύο παλαιότερες, VeliVaros και Lucac. Παρούσες από τον 16ο αιώνα με σπίτια ψαράδων και αγροτών, απλώνονται γύρω από τα τείχη του παλατιού και σε καλούν να ανακαλύψεις τα δαιδαλώδη σοκάκια, τα μικρά πέτρινα σπίτια με τα χαρακτηριστικά κυπαρισσί παραθυρόφυλλα και τις γραφικές αυλές τους. Οι βόλτες σου σε αυτό το πανέμορφο σκηνικό σταματούν το χρόνο κι εσύ μπορεί να ξεχάσεις ακόμα και τις θαλασσινές βουτιές. Οι ψαράδες του VeliVaros άραζαν τα καϊκάκια στο λιμάνι Matejuska, που σήμερα, χωρίς να αποχωρίζεται το παραμικρό από τον παραδοσιακό του χαρακτήρα, αποτελεί meetingpoint της νεολαίας του Σπλιτ. Έχε τα μάτια σου ανοιχτά και μη χάσεις την ευκαιρία να σεργιανίσεις σε ένα από τα ομορφότερα μέρη της πόλης παρέα με ντόπιους σε εστιατόρια και μπαράκια με χαλαρή ατμόσφαιρα.

Σπλιτ, Κροατία, Aegean

Στο λόφο Marjan για θέα και ανάσες δροσιάς

Δέκα λεπτά από το VeliVaros είναι αρκετά για να προσεγγίσεις το λόφο με τα πόδια. Σύμβολο της πόλης και αγαπημένος χώρος αναψυχής των ντόπιων, ο κατάφυτος λόφος στα δυτικά του κέντρου αξίζει οπωσδήποτε μια επίσκεψη. Είτε είσαι των σπορ και της δράσης, είτε δεν έχεις καλύτερο από έναν χαλαρό περίπατο, το Marjan δε θα σε απογοητεύσει. Ποδηλατάδα, πεζοπορία και βόλτες στα υπέροχα μονοπάτια του, πλάι σε πεύκα και μεσαιωνικές εκκλησίες και στο τέλος φανταστική θέα σε ολόκληρη την πόλη και τα γειτονικά νησιά από την κορυφή Telegrin (178 μέτρα). 

Περατζάδα και χάζι στη Riva

Η καρδιά της πόλης χτυπά στην ολοζώντανη παραλιακή περατζάδα, τη Riva. Με κοσμοπολίτικη ατμόσφαιρα, cafe, μπαρ, εστιατόρια και τραπεζάκια έξω, η πεζοδρομημένη - και φρεσκοανακαινισμένη- λεωφόρος είναι ό,τι πρέπει για βόλτες στη λιακάδα λίγο πριν περάσεις την πύλη για το Παλάτι. Το απογευματάκι ετοίμασε φωτογραφική και διάλεξε το καλύτερο μέρος για να δεις τον ήλιο να βουτά στην Αδριατική. Τα café και τα μπαράκια της Riva είναι το καλύτερο μέρος για να δεις το ηλιοβασίλεμα μαζί με ντόπιους και επισκέπτες, παρέα με τοπικές μπύρες και λοιπές λιχουδιές. Μην παραλείψεις την πλατεία Prokurative, στα δυτικά της Riva, που με τα περίτεχνα νεοαναγεννησιακά της κτίρια θυμίζει την πλατεία του Αγίου Μάρκου της Βενετίας, ενώ στα ανατολικά στήνεται κάθε πρωί η πολύβουη υπαίθρια αγορά (Pazar) για τα καθημερινά ψώνια της πόλης.

Καλές οι βόλτες, αλλά μην ξεχάσεις τα μουσεία

Η Πινακοθήκη Καλών Τεχνών φιλοξενεί μία από τις καλύτερες συλλογές μοντέρνας και σύγχρονης κροατικής τέχνης- από έργα ζωγραφικής του VlahoBukovac μέχρι γλυπτά του IvanMeštrović (Tomislava 15). Για μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα των έργων του κορυφαίου Κροάτη γλύπτη, μπορείς να επισκεφτείς τη Meštrović Gallery (ŠetališteIvana Meštrovića 46). Στο Σπλιτ βρίσκεται και το παλιότερο Αρχαιολογικό Μουσείο της χώρας με 150.000 εκθέματα από τους προϊστορικούς χρόνους, την περίοδο του ελληνικού αποικισμού της Αδριατικής, τη ρωμαϊκή και παλαιοχριστιανική εποχή έως τις αρχές του Μεσαίωνα (Zrinjsko-Frankopanska 25). Ανάμεσα στα σημαντικότερα μουσεία είναι το Εθνογραφικό (Severova 1), καθώς και το Split City Museum που στεγάζεται στο γοτθικό ανάκτορο Papalic και παρουσιάζει την ιστορία της πόλης μέσα από διάφορα εκθέματα (Papalićeva 1).

Σπλιτ χωρίς βουτιές και παραλία δε γίνεται

Οι παραλίες του Σπλιτ στις δαλματικές ακτές σε διεκδικούν δυναμικά από την πόλη. Το αστικό και το παραθαλάσσιο συνδυάζονται πάντως υπέροχα, οπότε δεν υπάρχει λόγος να διαλέξεις. Σε απόσταση 15 λεπτών με τα πόδια από το Παλάτι, η Bacvice είναι η πιο δημοφιλής ακτή της πόλης. Αμμώδης και οργανωμένη, με cafe, εστιατόρια και μπαρ λίγα μέτρα από τη θάλασσα, συγκεντρώνει από οικογένειες με παιδιά, μέχρι ζευγάρια και παρέες που παίζουν picigin στα ρηχά νερά. Πλησίασε τους και μάθε το τοπικό παιχνίδι, που θα σε κάνει να ξεχωρίζεις στις ελληνικές παραλίες μετά την επιστροφή σου. Για λιγότερο κόσμο και πιο χαλαρή ατμόσφαιρα κατευθύνσου στις παραλίες κάτω από τον λόφο Marjan. Με καθαρά νερά και πολλά δέντρα για φυσική σκιά θα γίνουν το καταφύγιό σου. Η βοτσαλωτή Kasjuni είναι πιο ήσυχη και οικογενειακή, ενώ η Bene θα σε κρατήσει απασχολημένο για ώρες με γήπεδο τένις, εγκαταστάσεις ιππασίας, παιδική χαρά και χώρο για πικνίκ δυο βήματα μακριά.

image

Εκδρομές στα πέριξ

Το Σπλιτ αποτελεί ιδανικό ορμητήριο για να εξερευνήσει κάποιος τα γειτονικά Δαλματικά νησιά. Σε κοντινή απόσταση με το φέρι, σας περιμένει το Brac με τη φημισμένη παραλία ZlatniRat (Χρυσό Κέρατο), αλλά και το κοσμοπολίτικο Hvar. Λίγα χιλιόμετρα μακριά από το Σπλιτ βρίσκεται και μία παλιά ελληνική αποικία που άκουγε στο όνομα Τραγούριον. Το σημερινό είναι μια μεσαιωνική πόλη-μουσείο που εκτείνεται κατά μήκος μίας μικρής χερσονήσου. Μοναδική σύνδεσή της με τη στεριά είναι μία μικρή γέφυρα. Εκεί θα απολαύσετε περιπάτους σε πλακόστρωτα σοκάκια, υπέροχα παλάτια, αρχοντικά και εκκλησίες, όπως τον περίφημο καθεδρικό ναό του Αγίου Λαυρεντίου.

Γεύσεις Δαλματίας

Ο γαστρονομικός σου χάρτης μπορεί να σε αποπροσανατολίσει με την ποικιλία του. Παραδοσιακές δαλματικές συνταγές με βάση το κρέας, άφθονα φρέσκα θαλασσινά και ψάρια, ιταλικές επιρροές και gourmet κουζίνα, θα καλύψουν οποιαδήποτε λιγούρα προκύψει. Για ντόπιες σπεσιαλιτέ μαγειρεμένες με παραδοσιακό τρόπο ψάξε τραπέζι στις ταβέρνες (konoba) του VeliVaros και του Matejuska γύρω από το παλάτι. Δημοφιλή πιάτα είναι η pasticada (μοσχάρι σιγομαγειρεμένο με κρασί που σερβίρεται με νιόκι πατάτας), το μαύρο ριζότο με μελάνι σουπιάς και το gregada (κομμάτια από διάφορα ψάρια μαγειρεμένα με πατάτες, μπαχαρικά και λευκό κρασί). Το τυρί Pag και το τοπικό προσούτο (prsut) σου ανοίγουν, επίσης, την όρεξη και συνοδεύουν τέλεια τα φημισμένα κροατικά κρασιά. Άλλωστε τα winebars είναι εξαιρετικά δημοφιλή στο Σπλιτ και μην χάσεις την ευκαιρία να δοκιμάσεις ένα ποτήρι Grasevina ή Dingac. Για επιδόρπιο, το μενού έχει rozata, τη δαλματική εκδοχή της κρεμ καραμελέ.

Γύρω απ' το Παλάτι πίνεις βασιλικά

Το καλοκαίρι τα λόγια για τη νυχτερινή ζωή στο Σπλιτ είναι περιττά. Από την παλιά πόλη μέχρι την ακτή Bacvice, οι νέοι το γλεντάνε. Για το πρώτο ποτό της βραδιάς ή τον πρώτο καφέ μετά το χθεσινοβραδινό ξενύχτι η παραλιακή περατζάδα της Riva είναι το καταλληλότερο μέρος. Μερικά βήματα πιο πέρα από τη Riva, το λιμάνι Matejuska είναι το αγαπημένο spot της νεολαίας για παρεΐστικο nightlife. Για πάρτι μέχρι αργά επισκεφθείτε τα clubs της Bacvice ή αυτά στην Kastelet και στη Zvoncac στα δυτικά της πόλης. Άκου που σου λέμε, η παλιά πόλη μετατρέπεται κάθε βράδυ σε ένα ζωηρό μικροσύμπαν με μυστικά περάσματα και πέτρινες στοές που οδηγούν σε ατμοσφαιρικά μπαράκια.

image

Πώς και πότε;

Οι πτήσεις της Aegean για Σπλιτ ξεκινούν από 13 Ιουνίου και σε πηγαίνουν απευθείας στην πόλη έως και τρεις φορές την εβδομάδα. Μετά την προσγείωση, σε περιμένουν τα λεωφορεία της εταιρείας Pleso, που τερματίζουν στον κεντρικό σταθμό του Σπλιτ. Εναλλακτικά, πάρε το λεωφορείο 37 που αναχωρεί από τον κεντρικό δρόμο μπροστά από το αεροδρόμιο. Με 2.800 ώρες ηλιοφάνειας ετησίως, το κλίμα της πόλης είναι ιδανικό. Καλοκαίρι και άνοιξη είναι οι ιδανικές εποχές για να αφεθείς στη βόρεια ομορφιά του Σπλιτ, ενώ το φθινόπωρο είναι μια καλή ευκαιρία για κοντινή απόδραση με λιγότερη πολυκοσμία.  

Περισσότερες πληροφορίες εδώ.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ