Σεξ

Είναι το Fansly το νέο Only Fans;

Τέσσερις συνδρομητές της πλατφόρμας, η ηθοποιός Σοφία Αλεξανιάν, η Melody tvv και το ζευγάρι Κωνσταντίνα και Σωκράτης, μάς εξηγούν πώς την χρησιμοποιούν

Μαριάννα Μανωλοπούλου
ΤΕΥΧΟΣ 869
5’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
UPD

Fansly: Σοφία Αλεξανιάν, Melody tvv και το ζευγάρι Κωνσταντίνα και Σωκράτης μιλούν στην ΑΤΗΕΝS VOICE για την εμπειρία, την ζωή και το μέλλον τους στην πλατφόρμα

«Tο Fansly θα μπορούσε να κάνει στο Only Fans ό,τι έκανε το Zoom στο Skype στην αρχή της πανδημίας», μια φράση που θα μπορούσε να περιγράψει συνοπτικά την ιστορία των δύο συνδρομητικών πλατφορμών κοινωνικής δικτύωσης. Όταν, τον Αύγουστο του 2021, το Only Fans ανακοίνωσε ότι θα απαγορεύσει στους δημιουργούς να αναρτούν περιεχόμενο με σεξουαλικό χαρακτήρα στην ιστοσελίδα του, νέες βελτιωμένες πλατφόρμες –όπως το Fansly– άρχισαν να κάνουν έντονη την παρουσία τους. Το Fansly ξεκίνησε τη λειτουργία του τον Σεπτέμβριο του 2017. Eίναι μια συνδρομητική πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης που απευθύνεται αποκλειστικά σε ενήλικες, στην οποία οι χρήστες μπορούν να πουλήσουν ή/και να αγοράσουν πρωτότυπο περιεχόμενο. Διαδεδομένο σε Αμερική και Αγγλία με πάνω από 21 εκατομμύρια επισκέψεις τον μήνα, τον τελευταίο καιρό παρατηρείται όλο και πιο έντονη δραστηριότητα και αυξημένη δημοτικότητα στις προτιμήσεις των models creators και στην Ελλάδα. Στα χνάρια του Only Fans, το Fansly βασίζεται σε συνδρομητές με ελάχιστη μηνιαία συνδρομή 5 δολάρια και μέγιστη 499,99$ ανά μήνα. Οι δημιουργοί περιεχομένου παίρνουν το 80% των εσόδων, ενώ το 20% πηγαίνει στην ίδια την πλατφόρμα. 

Μιλήσαμε με την ηθοποιό Σοφία Αλεξανιάν, τη Melody tvv που έχει λογαριασμό σε όλες τις συνδρομητικές πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης και ένα νεαρό ζευγάρι, την Κωνσταντίνα και τον Σωκράτη, οι οποίοι μας αφηγήθηκαν τη δική τους ιστορία για τη ζωή και το μέλλον τους στην πλατφόρμα.

Η ιστορία της Σοφίας Αλεξανιάν
Είναι 39 ετών και ηθοποιός. Έχει σπουδάσει Σχέδιο Μόδας και Παραγωγή Ενδυμάτων αλλά και σε Δραματική Σχολή. Το ψευδώνυμο της στο Fansly είναι το όνομά της στα ρωσικά, δηλαδή «София». «Πήρα την απόφαση να ανοίξω λογαριασμό στο Fansly πέρυσι. Άκουσα στα ΜΜΕ για μια κοπέλα που έβαλε τέλος στη ζωή της επειδή ο φίλος της κυκλοφόρησε ένα ροζ βίντεο με προσωπικές τους στιγμές. Το Fansly προέκυψε ως μια μορφή ψυχικής συμπαράστασης στην απενοχοποίηση της σεξουαλική πλευράς των γυναικών. Το διατηρώ εδώ και έναν περίπου χρόνο. Η πλατφόρμα λειτουργεί ως έξτρα οικονομικό βοήθημα και όχι ως την κύρια ασχολία μου. Το επέλεξα γιατί είχε πιο προσιτούς όρους χρήσης από το Only fans που ζητούσε πολλά προσωπικά δεδομένα». Το περιεχόμενο που δημοσιεύει η Σοφία είναι κυρίως γυμνό και χορευτικό. Η δημιουργία του μπορεί να της πάρει από πέντε λεπτά έως τρεις ώρες και ασχολείται μ’ αυτό μία με τρεις φορές τον μήνα. Καλή ανταπόκριση, όπως μας εξομολογείται, έχουν συνήθως τα βίντεο με παρτενέρ και τα live. Ποιες είναι οι αντιδράσεις των ακολούθων της; 

«Είναι πολύτιμη για μένα η έκφραση αγάπης και θαυμασμού. Ποτέ δεν ένιωσα άβολα με κανέναν γιατί από την αρχή ήμουν απολύτως συνειδητοποιημένη και έτοιμη να αντιμετωπίσω το κάθε τι. Ευτυχώς δεν έχω πέσει ακόμα σε περίεργους τύπους». Το πιο εκνευριστικό με τους ακολούθους της, λέει, είναι η επιμονή κάποιων να τη συναντήσουν που συνοδεύεται μάλιστα και από απειλές ότι θα την κάνουν unfollow αν αρνηθεί. 

«Δεν θεωρώ τον εαυτό μου σεξεργάτρια και δεν είμαι. Το κάνω όποτε θέλω και αν το θέλω, και όποτε έχω τον χρόνο και τη διάθεση. Η σεξεργασία θεωρώ πως είναι καταναγκαστική υπόθεση» λέει. 

Πώς αντιδρά ο σύντροφός της; «Είναι συνεσταλμένος άνθρωπος και δεν του αρέσει η έκθεση. Υπάρχει εμπιστοσύνη και ανοιχτός διάλογος οπότε δεν αφήνουμε χώρο στα αρνητικά συναισθήματα». Καταλήγει: «Είμαι ακόμα στην αρχή για να σκέφτομαι το τέλος, αλλά σίγουρα θα έρθει κάποτε. Ο επόμενος στόχος μου είναι να γυρίσω μια μικρού μήκους ταινία με τα μικρά διηγήματα του Τσέχωφ και να πάρω δίπλωμα οδήγησης!».

Η ιστορία της Μελωδίας
Η 26χρονη Melodytvv (κανείς δεν γνωρίζει μέχρι αυτή τη στιγμή το όνομά της) ασχολείται full time με τις συνδρομητικές πλατφόρμες από τις αρχές του 2022 και έχει σπουδάσει ηχοληψία. Πριν το Fansly δημιουργούσε φωτογραφικό υλικό σε μια άλλη πλατφόρμα, το Patreon. Ως streamer στο Twitch, είχε ήδη την οικειότητα της δημόσιας έκθεσης. Έτσι, όταν ξεκίνησε, πολλοί την ακολούθησαν. Στο Fansly έχει περίπου 220 ακολούθους στα διάφορα tiers συνδρομής που υπάρχουν. Γιατί στο Fansly; «Γιατί δίνονται περισσότερες επιλογές και εργαλεία στους creators αλλά κυρίως γιατί έχει ευέλικτους τρόπους τιμολόγησης. Έχει For You page όπως το TikTok οπότε νέοι δημιουργοί προωθούνται μέσω του αλγορίθμου και εσωτερικά στη σελίδα». 

Τι περιεχόμενο ανεβάζει; «Έχω μια τάση προς το e-girl / gamer girl, διότι αντιπροσωπεύει την πραγματική μου ζωή. Μπορεί να ανεβάσω απλές φωτογραφίες που έχω βγάλει με το κινητό μου αλλά και πιο πολύπλοκα photoshoot ή video, που μπορεί να χρειαστούν μέρες δουλειάς. Έχω πειραματιστεί με διάφορα cosplay και συνδυάζω πράγματα που αγαπώ (videogames / anime) αλλά και διάφορα creative makeup concepts. Τα live τα ξεκίνησα πρόσφατα. Σαν πιο spicy περιεχόμενο θεωρώ τις συνεργασίες που έχω κάνει με άλλα μοντέλα, όπως η lilithtrixxx. Αυτό που πουλάει πάντως περισσότερο είναι η προσωπική επαφή. Σε αυτές τις πλατφόρμες δεν μπαίνει κανείς απλώς για να δει το περιεχόμενο – τέτοιου είδους υλικό υπάρχει άφθονο στο internet και δωρεάν. Αυτό που ψάχνουν οι περισσότεροι είναι η διάδραση. Ανά πάσα στιγμή μπορούμε να μιλήσουμε, να δημιουργηθεί οικειότητα και περιεχόμενο πιο προσωπικό προς αυτούς. Αυτό νομίζω είναι και όλο το νόημα του Fansly».

Σήμερα η Melodytvv βγάζει αρκετά χρήματα παραπάνω από έναν καλό μισθό ώστε να ζει άνετα. «Μπορεί να έχω την άνεση να δουλεύω τις ώρες που θέλω ή από τον δικό μου χώρο, αλλά και πάλι χρειάζεται καθημερινά τις 8 ώρες που θα είχα και σε οποιαδήποτε άλλη δουλειά». Το πιο δύσκολο κομμάτι αυτής της δουλειάς; «Να προωθείς το ίδιο σου το προφίλ που συνήθως παίρνει περισσότερο χρόνο από την προώθηση του περιεχομένου. Πολλά μοντέλα κάνουν το λάθος να ασχολούνται αποκλειστικά με την πλατφόρμα με αποτέλεσμα να μην έχουν το κέρδος που θα περίμεναν».

Το τελευταίο διάστημα έχουν δημιουργήσει με άλλα μοντέλα μια μικρή ομάδα, το GreekofCreators.com, μέσα από την οποία στηρίζουν και βοηθούν η μία την άλλη για τη προώθηση της δουλειάς τους. «Είναι προτιμότερο από το να βασιζόμαστε σε τρίτους ή σε πρακτορεία που συχνά αποδεικνύονται ανύπαρκτα ή απλοί εκμεταλλευτές και που κρατάνε πολύ μεγάλα ποσοστά»

Πώς βλέπει η ίδια τον ρόλο της στην πλατφόρμα; «Σίγουρα βρίσκομαι στο “φάσμα” της σεξεργασίας, αλλά από τη στιγμή που δεν προσφέρω καμία υπηρεσία από κοντά, η σχέση μου είναι πιο μακρινή. Τα πιο κοντινά μου άτομα ήταν πολύ υποστηρικτικά». Πώς βλέπει μελλοντικά τη σχέση της με την πλατφόρμα; «Δεν είναι κάτι που θα κάνω για πάντα. Έχω στο μυαλό μου ότι θα το κάνω μέχρι να συγκεντρώσω κάποια χρήματα για να πετύχω προσωπικούς στόχους και να ξεκινήσω κάτι δικό μου επαγγελματικά».

Η ιστορία της Κωνσταντίνας και του Σωκράτη*
Ο Σωκράτης είναι 28 χρονών, έχει σπουδάσει οικονομικά και εργάζεται ως υπεύθυνος σε κατάστημα, ενώ η 20χρονη Κωνσταντίνα είναι φοιτήτρια. Tο ζευγάρι με το ψευδώνυμο K_x_S στο Fansly είναι no face creators που παράλληλα με την πλατφόρμα συνεχίζουν κανονικά τη ζωή τους. Ξεκίνησαν τον Νοέμβριο του 2022, έχοντας κάνει πρώτα σχετική έρευνα σε σελίδες και διάσημα προφίλ για το τι εξυπηρετεί κάθε πλατφόρμα.Το ξεκίνησαν περισσότερο από περιέργεια, όχι για οικονομικούς λόγους. Ασχολούνται με το Fansly μία με δύο ώρες ημερησίως. «Φτιάχνουμε υλικό κατά παραγγελία, δεν κάνουμε βιντεοκλήσεις ούτε συναντήσεις. Το βασικό concept μας είναι “amateur college girl and her boyfriend”. Είτε ανεβάζουμε solo είτε περιεχόμενο ως ζευγάρι παίρνουμε παρόμοιες αντιδράσεις και σχόλια. Ίσως λίγο περισσότερο τους αρέσει να μας βλέπουν σε βίντεο μαζί».  

Οι φανατικοί τους ακόλουθοι για την ώρα είναι περισσότεροι από 100. «Ένας safe τρόπος προώθησης για να χτίσεις κοινό είναι μέσω social media. Οπωσδήποτε κοιτάμε τα νούμερα των post και τις τάσεις. Κοιτάμε τι αρέσει στον κόσμο μέσω των μεγαλύτερων Creator του Fansly και ρωτάμε τους συνδρομητές μας αν θα ήθελαν να δουν κάτι ανάλογο. Στις αρχές βγάζαμε λιγότερα από 100 ευρώ αλλά τώρα πια, ανάλογα τον χρόνο που θα αφιερώσουμε, μπορούμε να βγάλουμε από 400 έως 1.000+ ευρώ».

Ο στενός τους κύκλος δεν γνωρίζει πως διατηρούν προφίλ και τα σχέδιά τους δεν έχουν μέχρι στιγμής σχέση με το κομμάτι του Fansly. Θέλουν να εξελιχθούν επαγγελματικά στην υπάρχουσα εργασία και στις σπουδές, ενώ θα συνεχίσουν να διατηρούν τον λογαριασμό και να ανεβάζουν περιεχόμενο όσο το κάνουν ακόμα κέφι.  

*Τα ονόματα έχουν αλλάξει κατόπιν επιθυμίας τους.