Σεξ

Σεξ με πρώην: Είναι καλή ιδέα;

Η λογική λέει όχι, αλλά οι έρευνες έχουν άλλη γνώμη

114868-649339.jpg
Μαρία Αλεξίου
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
bed-hiding.jpg
© Alexandra Gorn

Η έρευνα του Πολιτειακού Πανεπιστημίου Γουέιν μελετά τις ψυχολογικές επιπτώσεις του να κάνεις σεξ με τον πρώην σου

Χώρισες, αλλά θέλεις ακόμα τον πρώην σου ή τουλάχιστον θες ακόμα να κάνεις σεξ μαζί του. Βέβαια, η λογική σου σού λέει ότι αν αφεθείς στην επιθυμία σου θα κάνεις ένα τεράστιο λάθος και ότι δεν θα μπορέσεις ποτέ να προχωρήσεις. Και μαζί με την λογική σου στο λένε και όλοι σου οι φίλοι. Έλα, όμως, που αυτό δεν αλλάζει το γεγονός ότι το θες.

Πρέπει, λοιπόν, να καταπιέσεις την επιθυμία σου; Αν και μπορεί να είσαι πολύ κοντά στο να απαντήσεις θετικά, μία έρευνα του Πολιτειακού Πανεπιστημίου Γουέιν έρχεται να σε εμποδίσει.

Η έρευνα παρακολούθησε χωρισμένους που περιέγραφαν επί δύο μήνες τα συναισθήματά τους καθημερινά. Συγκεκριμένα, στην πρώτη της φάση οι συμμετέχοντες κατέγραψαν το πώς αισθάνθηκαν την ημέρα του χωρισμού, πόσο συναισθηματικά προσκολλημένοι ήταν ακόμη στον πρώην τους και εάν έχουν προσπαθήσει να συνευρεθούν σεξουαλικά μαζί του. Αν η απάντηση στην τελευταία ερώτηση ήταν θετική, τότε πέρναγαν στην δεύτερη φάση στην οποία κατέγραφαν το πώς το προσπάθησαν, το αν το πέτυχαν και το κατά πόσο ήταν ακόμα συναισθηματικά προσκολλημένοι με τον πρώην τους, μετά την σεξουαλική επαφή.

Αυτό που έρχεται να μας κάνει εντύπωση είναι το τελευταίο σκέλος. Στις περισσότερες περιπτώσεις οι ερωτηθέντες όχι απλά δεν ένιωθαν θλίψη ή την ανάγκη να τα ξαναβρούν με τον πρώην τους, αλλά φαίνεται να είχαν θετικά συναισθήματα και να αισθάνονταν πιο έτοιμοι να προχωρήσουν με τις ζωές τους.

Ωστόσο, πριν βιαστείτε να τρέξετε να κάνετε σεξ με τον πρώην σας, θα πρέπει να λάβετε υπόψη μία σημαντική παράμετρο αυτών των αποτελεσμάτων. Στη δεύτερη αυτή φάση της έρευνας συμμετείχαν μόνο άτομα που επιδίωξαν την σεξουαλική επαφή με τον πρώην τους, με άλλα λόγια άτομα που πιθανότατα έτσι κι αλλιώς δεν ήταν πολύ κοντά στο να προχωρήσουν συναισθηματικά.

Η επικεφαλής της έρευνας, Stephanie Spielmann, αναφέρει πάνω σε αυτό: «Ίσως αυτοί που επέλεξαν να επιδιώξουν σεξ με τον πρώην τους να είναι λιγότερο πρόθυμοι να φτάσουν σε μία ολοκλήρωση όσον αφορά τον χωρισμό, οπότε δεν βιώνουν καμία εσωτερική σύγκρουση σχετικά με τον στόχο της επαφής. Για αυτά τα άτομα, η ικανοποίηση του στόχου της επαφής με την επιδίωξη της σεξουαλικής δραστηριότητας με έναν πρώην σύντροφο ίσως να είναι μία συνολικά θετική εμπειρία. Πράγματι, ο Mason διαπιστώνει ότι εκείνοι με την μικρότερη αποδοχή απέναντι στο διαζύγιό τους επωφελούνται από το σεξ με τον πρώην τους, πράγμα που στηρίζει την παραπάνω υπόθεση».

Πάντως, παρά τα ερευνητικά ευρήματα, οι ψυχολόγοι και οι σύμβουλοι σχέσεων φαίνεται να είναι κάθετα αντίθετοι στην προσπάθεια σεξουαλικής συνεύρεσης με τον πρώην μας. Η σεξολόγος Alison Moon, μάλιστα, μιλώντας στην Washington Post σημείωσε: «Όταν χωρίζεις με κάποιον, ουσιαστικά περνάς μία αποτοξίνωση. Χρειάζεται να εξισορροπήσεις την χημεία του αίματός σου και να συγκρατηθείς από το να πάρεις την "δόση" σου. Το να κόψεις το "ναρκωτικό" σου μαχαίρι είναι η καλύτερη λύση. Το σεξ δεν είναι μεθαδόνη ή αυτοκόλλητο νικοτίνης. Είναι μία πλήρης δόση και δεν μπορείς να "καθαρίσεις", εάν συνεχίζεις να επισκέπτεσαι τον ντίλερ σου». 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ