Σεξ

Κάρι Γκόλντμπεργκ: Η γυναίκα που έγινε δικηγόρος για να πολεμήσει το «εκδικητικό πορνό» (video)

Απέρριψε έναν άνδρα και απείλησε να ανεβάσει γυμνές της φωτογραφίες στο διαδίκτυο

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Κάρι Γκόλντμπεργκ
Κάρι Γκόλντμπεργκ / © BBC

«Δημιούργησα μια δικηγορική εταιρεία που δίνει αποκλειστικά και μόνο μάχες για να δικαιωθούν τα αναρίθμητα πια θύματα σεξουαλικών παρενοχλήσεων, σεξουαλικών επιθέσεων και εκβιασμών στο διαδίκτυο».

Η Κάρι Γκόλντμπεργκ είναι η δικηγόρος που μάχεται το «εκδικητικό πορνό». Δεν ήταν πάντα δικηγόρος. Δεν ήταν το όνειρό της να αποφοιτήσει από κάποια Νομική σχολή. Ήταν μάλλον ο εφιάλτης της.

«Είμαι θύμα της εκδικητικής πορνογραφίας. Μόλις είχα βγει από μια σχέση με έναν αρκετά χειριστικό τύπο, ο οποίος θέλησε να με εκδικηθεί. Μία από τις πολλές απειλές που δέχθηκα ήταν να κοινοποιήσει βίντεο και γυμνές φωτογραφίες μου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης».

Η Κάρι Γκόλντμπεργκ εξηγεί στο BBC ότι όταν το μαρτύριό της τελείωσε πήρε την απόφαση να γίνει η ίδια η δικηγόρος που δεν είχε. «Παράτησα τη δουλειά μου για να προσφέρω στους πελάτες όλα όσα εγώ στερήθηκα όταν ζούσα τον εφιάλτη».

Ποιοι είναι οι πελάτες; Ο οποιοσδήποτε και η οποιαδήποτε, ένα υψηλόβαθμο στέλεχος εταιρείας, μία ταμίας σε σούπερ μάρκετ, ο γείτονας ή γειτόνισσά σου. «Αυτοί που είναι πάντα οι ίδιοι είναι παραβάτες. Όχι από δημογραφικής απόψεως, αλλά ο τύπος της συμπεριφοράς τους. Διακρίνω τους παραβάτες της εκδικητικής πορνογραφίας σε τέσσερις κατηγορίες: οι μαλ@κες, οι ψυχωτικοί, οι διεστραμμένοι και τα τρολ».

Ειδικότερα: «Οι μαλ@κες γίνονται επιθετικοί εξαιτίας μιας απώλειας. Το τέλος μιας σχέσης, για παράδειγμα. Θα προχωρήσουν σε μια ενέργεια και θα σταματήσουν. Οι ψυχωτικοί ξεφεύγουν ένα κλικ παρακάτω.  Στην περίπτωσή τους η αφορμή μπορεί και πάλι να είναι μια απόρριψη. Η διαφορά είναι ότι ο εν λόγω τύπος δεν σταματά σε μια ενέργεια, θέλει να εκδικείται συνεχώς. Ανοίγει κατά μέτωπο πόλεμο χρησιμοποιώντας όλα τα όπλα που έχει στη διάθεσή του και συνήθως για να σταματήσει θα πρέπει να συλληφθεί. Στην περίπτωση του διεστραμμένου έχουμε να κάνουμε με σεξουαλικό έγκλημα. Τα τρολ είναι οι ανώνυμοι επιθετικοί παραβάτες του διαδικτύου».

Η Κάρι και η εταιρεία της έχουν καταφέρει μέχρι στιγμής να σβήσουν από το διαδίκτυο περισσότερες από 20.000 φωτογραφίες πορνογραφικού περιεχομένου που ανέβηκαν χωρίς τη συγκατάθεση του ατόμου που εικονίζεται σε αυτές. «Αυτό είναι επιτυχία», λέει.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που είδαν το φως της δημοσιότητας, το Facebook καλείται να αξιολογήσει περί τα 54.000 πιθανά κρούσματα «revenge pornography» (σεξουαλικές φωτογραφίες που δημοσιεύονται για εκδίκηση) και «sextortion» (σεξουαλικές φωτογραφίες που δημοσιεύονται με σκοπό τον εκβιασμό και την απόσπαση χρημάτων) σε μηνιαία βάση.

Μόνο τον Ιανουάριο το Facebook προχώρησε στην απενεργοποίηση περισσότερων από 14.000 λογαριασμών οι οποίοι είχαν σχέση με σεξουαλική κακοποίηση. Μάλιστα, οι 33 από τις περιπτώσεις που εξετάστηκαν αφορούσαν παιδιά.

Όπως γράφει ο Guardian, η εταιρεία βασίζεται στους χρήστες όσον αφορά τις καταγγελίες για αναρτήσεις με προσβλητικό περιεχόμενο, γεγονός που σημαίνει ότι η πραγματική κλίμακα, η πραγματική έκταση του προβλήματος είναι πολύ μεγαλύτερη.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ