Πολεις

Οι ουρανοξύστες στο Μιλάνο

Αν και δημιουργούνται συνοικίες ουρανοξυστών σε πολλές ιταλικές πόλεις, προς το παρόν, μόνο το Μιλάνο έχει skyline υψηλών κτιρίων

62222-137653.jpg
A.V. Team
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Οι ουρανοξύστες στο Μιλάνο
© Francesco Ungaro / Pexels

Μιλάνο: Τα πολεοδομικά σχέδια και η συστάδα ουρανοξυστών στην πόλη.

Ολοκληρώθηκε στο Μιλάνο ένας καινούργιος ουρανοξύστης, με το όνομα Gioia 22, τον οποίον σχεδίασε το αρχιτεκτονικό γραφείο του γνωστού Αργεντινού αρχιτέκτονα César Pelli: ο Gioia 22 έχει ύψος 121 μέτρα, 26 ορόφους και, το σπουδαιότερο, μηδέν εκπομπές άνθρακα ―πρόκειται για το ένατο σε ύψος κτίριο της ιταλικής μεγαλούπολης. Στο Μιλάνο άρχισαν να κτίζονται ουρανοξύστες από το 1954 όταν ανεγέρθηκε ο πύργος Breda με 30 ορόφους ―σύμβολο κατά κάποιον τρόπο του ιταλικού οικονομικού θαύματος― ενώ στη συνέχεια, ανεγέρθηκαν καμιά 15αριά παρόμοια κτίρια σε μια συστάδα που αποτελούσε ένα είδος Σίτι στο βορειοανατολικό μέρος της πόλης. Στο Μιλάνο, όπου συγκεντρώνεται η χρηματιστηριακή δραστηριότητα της χώρας, έχουν δημιουργηθεί εστίες πολυώροφων κτιρίων συγκροτώντας καινούργιες συνοικίες επιχειρήσεις: μία από αυτές είναι η Porta Nuova, αποτέλεσμα πολεδομικού σχεδιασμού και αναπλάσεων στην περιοχή του σιδηροδρομικού σταθμού  Milano Porta Garibaldi όπου έχουν ανεγερθεί τα υψηλότερα κτίρια της Ιταλίας, όπως ο πύργος  Unicredit, ο Solaria, ο Diamante και ο Bosco Verticale, που όπως λέει το όνομα, περιλαμβάνει κρεμαστούς κήπους. Η δημιουργία της Porta Nuova συνάντησε πολλές αντιστάσεις διότι θεωρήθηκε μη βιώσιμη, προσανατολισμένη στις ανάγκες των επιχειρήσεων και ιδιαίτερα των κεφαλαιούχων: το 40% των αναπλάσεων έγιναν με κεφάλαια από το Κατάρ. Eπίσης, αποπερατώθηκε ο πύργος Aurora, ένα συγκρότημα κατοικιών στη συνοικία Citylife —στη βορειοδυτική άκρη του Μιλάνου― στον οποίον θα βρουν στέγη 143 οικογένειες.

Το Μιλάνο έχει υποστεί πολλά πολεοδομικά σχέδια, ένα από τα οποία ήταν η δημιουργία της Νέας Πόλης «Μιλάνο-2» στα πρότυπα του αστικού ειδυλλίου, με πρωτοβουλία του Σίλβιο Μπερλουσκόνι. Σήμερα, οι πειραματισμοί αφορούν περισσότερο την φυσιογνωμία της πόλης ως εμπορικό και οικονομικό κέντρο: έτσι, στο Μιλάνο βρίσκεται το ψηλότερο κτίριο της Ιταλίας, ο πύργος Torre Unicredit με 31 ορόφους, δημιουργία του César Pelli, ενώ δεύτερο σε ύψος έρχεται ο πύργος Allianz.

Η υψηλή δόμηση εξαπλώνεται παντού στην Ιταλία, όπου πριν από 20 είκοσι χρόνια υπήρχαν ελάχιστα πολυώροφα κτίρια ―ο Torre Piacentini στην Τζένοβα, ο Torre Breda στο Μιλάνο, το Torrione INA στην Μπρέσκια. Σήμερα χτίζεται συστάδα ουρανοξυστών στο Τορίνο και στην περιοχή Europarco της Ρώμης, ενώ έχουν ξεκινήσει επτά μεγάλες κατασκευές στη Νάπολη, η οποία θα αποκτήσει καινούργια περιφερειακή έδρα, στο Μπέργκαμο και στο Παλέρμο.

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ