Πολεις

Ιταλία: Σε ποιες πόλεις η ζωή είναι καλύτερη;

Τρεις λίστες του Sole 24 Ore με κριτήρια την ποιότητα της ζωής των παιδιών, των νέων και των ηλικιωμένων

62222-137653.jpg
A.V. Team
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Κάλιαρι
Κάλιαρι © Laura Lugaresi / Unsplash

Οι καλύτερες και χειρότερες ιταλικές πόλεις για τα παιδιά, τους νέους και τους ηλικιωμένους.

Σε ποιες ιταλικές πόλεις μπορείς να μεγαλώσεις παιδιά; Ποιες είναι οι πόλεις που απαντούν στις ανάγκες των νέων από 18 μέχρι 35 ετών; Πού είναι προτιμότερο να περάσει κανείς την τρίτη φάση της ζωής του; Σύμφωνα με το Sole 24 Ore, η επαρχία της Αόστα στον ιταλικό βορρά προσφέρει καλές συνθήκες σε οικογένειες με μικρά παιδιά ―πράσινο, υποδομές παιδικής φροντίδας, καλά σχολεία και υψηλότερο ποσοστό γεννητικότητας από την υπόλοιπη Ιταλία― ενώ η νότια πόλη Φότζα της Απουλίας έρχεται τελευταία σε όλα αυτά.

Αόστα
Αόστα © PieroMobile / Unsplash

Οι νέοι ζουν καλύτερα στην Πιατσέντσα και χειρότερα στη Σαρδηνία: η Πιατσέντσα, με πληθυσμό 100.000 κατοίκων, συνδυάζει την ατμόσφαιρα μεσαίας πόλης με την εγγύτητα σε άλλες ενδιαφέρουσες μεσαίες πόλεις όπως η Κρεμόνα, η Παβία και η Βερόνα, ενώ βρίσκεται σε απόσταση μόνο 70 χιλ. από το Μιλάνο. Το Sole 24 Ore σημειώνει τον μεγάλο αριθμό μπαρ και ντισκοτέκ σ' αυτή την ιστορική πόλη της Εμίλια-Ρομάνα.

Οι άνω των 65 ζουν καλύτερα στο Κάλιαρι, όπου το προσδόκιμο ζωής είναι υψηλότερο, και χειρότερα στην Πιστόια της Τοσκάνης, μια τουριστική πόλη 90.000 κατοίκων κοντά στη Φλωρεντία, για την οποία το Sole 24 Ore σημειώνει ότι έχει έλλειψη ιατροφαρμακευτικών δομών.

Στο top 5 των καλύτερων πόλεων για τα παιδιά είναι το Αρέτσο της Τοσκάνης, η Σιένα, η Φλωρεντία και το Ούντινε (κοντά στα σύνορα με τη Σλοβενία). Γενικά, για τα παιδιά, προτείνονται τέτοιες μεσαίες πόλεις, ενώ για τους 65+, αντίθετα από ό,τι τείνουμε να νομίζουμε, προτείνονται οι μεγαλουπόλεις. Ανάμεσα στις χειρότερες για τα παιδιά είναι το Παλέρμο και η Καλτανισέτα της Σικελίας. Για τους νέους, μετά την Πιατσέντσα έρχεται η Φεράρα, το Βερτσέλι (Πεδεμόντιο) και η Κρεμόνα, ενώ ανάμεσα στις χειρότερες εμφανίζονται η Γένοβα και η Ρώμη. Η ιταλική πρωτεύουσα δείχνει να ταιριάζει περισσότερο στους ηλικιωμένους.

Φλωρεντία
Φλωρεντία © Pixabay

Στη λίστα των ακριβότερων ιταλικών πόλεων πρώτο έρχεται το Μιλάνο, όπου, για παράδειγμα, το φαγητό είναι κατά 47% ακριβότερο από ό,τι στη Νάπολη. Από τις μικρότερες πόλεις ακριβό θεωρείται το Τρέντο, η Τεργέστη και Μπολόνια, ενώ τις χαμηλότερες τιμές έχουν οι πόλεις της Καλαβρίας και της Σικελίας: ο καφές εσπρέσο κοστίζει 1,5-2 ευρώ στον Βορρά και λιγότερο από ένα ευρώ στο Καταντζάρο.

Μιλάνο
Μιλάνο ©Jackie Jabson / Pexels

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ