Πολεις

65ο Φεστιβάλ Φιλίππων: Η επέτειος της Μικρασιατικής Καταστροφής και το Αρχαίο δράμα

Τα «Έξι γαλάζια μολύβια» που χάλασε ο Κοσμάς Πολίτης γράφοντας σε συνέχειες το «Στου Χατζηφράγκου», δίνουν τον τίτλο στο φετινό φεστιβάλ. Το τελευταίο με καλλιτεχνικό διευθυντή τον Θοδωρή Γκόνη.

4679-35218.jpg
Μανίνα Ζουμπουλάκη
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Το αρχαίο θέατρο των Φιλίππων
Το αρχαίο θέατρο των Φιλίππων

Το 65ο Φεστιβάλ Φιλίππων με πλούσιο πρόγραμμα αφιερωμένο στα 100 χρόνια από την καταστροφή της Σμύρνης και στο Αρχαίο Δράμα (2 Ιουλίου με 30 Αυγούστου).

Φέτος το Φεστιβάλ Φιλίππων είναι αφιερωμένο στα εκατό χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή. Ο τίτλος «Τα έξι γαλάζια μολύβια» του Κοσμά Πολίτη, αυτά που «χάλασε» γράφοντας σε συνέχειες στο περιοδικό «Ταχυδρόμος» το 1962-63 το σημαντικότερο ίσως έργο του, «Στου Χατζηφράγκου», δίνουν τον τίτλο στο 65ο φεστιβάλ.

Με αυτά τα έξι μολύβια –όσα και τα γράμματα της Σμύρνης- με το χρώμα και το κάρβουνό τους σχεδιάζουν μέσα από θεατρικές παραστάσεις, αναλόγια, μουσικές, κείμενα, αναγνώσεις και προβολές τα πορτρέτα εμβληματικών προσωπικοτήτων με επίκεντρο το τραγικό αυτό γεγονός. Οι συγγραφείς Στρατής Δούκας, Ηλίας Βενέζης, Στράτης Μυριβήλης, Φώτης Κόντογλου, Διδώ Σωτηρίου, Κοσμάς Πολίτης καθώς και πολιτικά πρόσωπα της εποχής συνθέτουν την την φετινή θεματική.

Τα πορτρέτα των μεγάλων προσωπικοτήτων έχουν αναλάβει να «σκιαγραφήσουν» για το φεστιβάλ σημαντικοί καλλιτέχνες, συγγραφείς, ηθοποιοί, σκηνοθέτες (Ακύλλας Καραζήσης, Έκτορας Λυγίζος, Θωμάς Κοροβίνης, Αγγέλα Καστρινάκη, Κώστας Καναβούρης, Κυριάκος Συφιλτζόγλου, Γιάννης Μπασκόζος, Κώστας Ακρίβος, Καρολίνα Μέρμηγκα, Σωτηρία Μαραγκοζάκη, Δημοσθένης Παπαμάρκου, Αντώνης Νικολόπουλος, Ανδρέας Ανδρέου, Άρης Νινίκας).

Οι φετινές εκδηλώσεις θα απλωθούν μέσα στην πόλη της Καβάλας, σε μέρη που αναδείχθηκαν και αγαπήθηκαν τα τελευταία δεκατέσσερα χρόνια μέσα από το Φεστιβάλ Φιλίππων, στο προαύλιο του 7ου Δημοτικού Σχολείου, την Παλιά Μουσική, την παραλία τελωνείου, το θεατράκι του Μεχμέτ Αλή, το Φρούριο, το Καρνάγιο, την Πλατεία Πιπίνου, τους Κήπους της Οικίας Μοχάμεντ Άλι.

Κεντρικό ρόλο και στο φετινό πρόγραμμα θα παίξει το αρχαίο θέατρο Φιλίππων, ως χώρος φιλοξενίας όλων των μεγάλων παραστάσεων αρχαίου δράματος, σημαντικών παραγωγών των κρατικών μας σκηνών αλλά και του ελεύθερου θεάτρου, με πρώτη παράσταση τα «Ματωμένα χώματα» βασισμένη στο ομώνυμο μυθιστόρημα της Διδώς Σωτηρίου. Αποκορύφωμα των εκδηλώσεων στο αρχαίο θέατρο θα αποτελέσει, και πάλι, το 6ο Εργαστήριο Αρχαίου Δράματος. Το πρωτότυπο αυτό camp στην περιοχή των Κρηνίδων, που ξεκίνησε με αφορμή τη συμπλήρωση των 60 χρόνων του Φεστιβάλ το 2017, επιστρέφει με την παρουσίαση μιας ολοκληρωμένης παράστασης αρχαίου δράματος, για πρώτη φορά πάνω σε αριστοφανικό κείμενο. Η Γεωργία Μαυραγάνη, μια από τις σημαντικότερες σκηνοθέτες της νεότερης γενιάς, και η ομάδα της θα βρεθούν για δύο βδομάδες στην περιοχή των Φιλίππων όπου θα παρουσιάσουν το αποτέλεσμα της εργασίας τους πάνω τους «Βατράχους» του μεγάλου Αριστοφάνη (σε νέα μετάφραση του Δημοσθένη Παπαμάρκου), ξεκινώντας με ένα διήμερο σεμινάριο με εισηγητή τον μεταφραστή του έργου και καταλήγοντας στην παρουσίαση της παράστασης με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.

Οι μοναδικές παραστάσεις στο αρχαίο θεάτρο είναι όσες και οι ημέρες -Ηλέκτρα, Μήδεια, Αντιγόνη κ.λπ.– από τις 2 Ιουλίου ως τις 30 Αυγούστου. Αν είστε κοντά, ή σας αρέσει να ταξιδεύετε, διαλέξτε τις πιο αγαπημένες σας και απολαύστε τες.


 

Προπώληση εισιτηρίων:

Καβάλα: Κέντρο πληροφόρησης επισκεπτών Δήμου Καβάλας (πρώην ΕΟΤ) Κεντρική Πλατεία, τηλ: 2510-620566, καθημερινά από τις 10:00 μέχρι τις 14:00 και από τις 18:00 μέχρι τις 21:00, ενώ τις ημέρες των παραστάσεων θα γίνεται προπώληση στον χώρο της εκδήλωσης δύο ώρες πριν την έναρξη.

Κρηνίδες: Café «Προσκήνιο», Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων, τηλ. 2510516090

Δράμα: «Americanino» Γ. Παπανδρέου 30, Τηλ. 2521058206
Ταξιδιωτικό γραφείο «Michailidis Tours», Σμύρνης 20, Τηλ. 2521045755

Ξάνθη: Βιβλιοπωλείο «ΔΥΟ», Βενιζέλου 29, τηλ: 25410-27777

Ηλεκτρονική προπώληση: ticketservices.gr & Viva.gr

ΠΡΟΣΦΑΤΑ