Πολεις

Raw Bee Candles: Το Drag είναι επανάσταση

Βίντεο: H νέα drag queen της Θεσσαλονίκης και παρουσιάστρια στις εκδηλώσεις του Main Stage του Thessaloniki Pride 2022 μιλάει στην ATHENS VOICE

labrini-trougkou.jpg
Λαμπρινή Τρούγκου
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Raw Bee Candles: Το Drag είναι επανάσταση

Thessaloniki Pride 2022: H drag queen Raw Bee Candles μιλάει στην κάμερα της ATHENS VOICE, πριν παρουσιάσει τις εκδηλώσεις του Main Stage.

Από τη Μάρσα Π. Τζόνσον, τη μαχητική aφροαμερικανή drag queen της Νέας Υόρκης, που πρωταγωνίστησε στις ιστορικές συγκρούσεις του Stonewall μέχρι τη μοναδική drag queen μιας μικρής πόλης, οι drag queens καταφέρνουν πάντοτε να ταράξουν τα νερά κάθε κοινωνίας, να κάνουν και τον πιο αδιάφορο περαστικό να τις κοιτάξει, να αγωνιστούν στην πρώτη γραμμή για τα δικαιώματα της LGBTQI+ κοινότητας.

Η drag queen Raw Bee Candles
© Lida Katsanou

Εκτός τις σπουδαίες drag queens, το Athens Pride 2022 φέτος είχε πάρα πολύ ακόμη κόσμο στην πρώτη γραμμή. Στις 20 Ιούνιου τη «χρωματιστή» σκυτάλη «Υπερηφάνειας» πήρε η Θεσσαλονίκη, όπου διεξάγεται το φεστιβάλ με σειρά εκδηλώσεων μέχρι και το Σάββατο 25 Ιουνίου. Το Thessaloniki Pride 2022 με κεντρικό του σύνθημα τη φράση «Μάθημα Αποδοχής» ενώνει την πόλη σε μια μεγάλη γιορτή, στην οποία θέση έχει ο καθένας. Και εδώ πρωταγωνιστούν οι drag queens, χαράσσοντας τον δρόμο για την ελεύθερη έκφραση. Η Raw Bee Candles, νέα drag queen της Θεσσαλονίκης, είναι η παρουσιάστρια στις εκδηλώσεις του Main Stage του φετινού Thessaloniki Pride και είναι και ένα από τα μέλη της ομάδας παραγωγής.

Ο Κωνσταντίνος δημιούργησε την drag queen του, Raw Bee Candles ενώ σπούδαζε στο Ηράκλειο της Κρήτης, επηρεασμένος από την τότε drag σκηνή της πόλης. Στην πραγματικότητα όλα ξεκίνησαν για εκείνον όταν άρχισε να πειραματίζεται με το make up στην τότε «κλειστή», όπως την χαρακτήρισε, Κατερίνη. Εκεί έμενε με τους γονείς του, οι οποίοι δεν γνώριζαν ακόμη για την σεξουαλική του ταυτότητα. Λίγα χρόνια αργότερα, αφού εγκατέλειψε την σχολή του στο Ηράκλειο, μετακόμισε στη Θεσσαλονίκη, έκανε «coming out» στη μητέρα του και με αυτόν τον τρόπο σταδιακά αποκατέστησε την ψυχική του υγεία.

Η drag queen Raw Bee Candles
© Lida Katsanou

Ακόμη όμως και κάνοντας drag οι συνθήκες δεν ήταν πάντοτε εύκολες. Υπήρξαν φορές που κατακρίθηκε για την προσέγγιση του στην drag τέχνη, τα ρούχα και τα αξεσουάρ που επέλεγε. «Δεν το θεωρούσαν καν drag αυτό που έκανα εγώ» αναφέρει χαρακτηριστικά ο Κωνσταντίνος. Η απάντησή του σε όλους αυτούς που τον κατέκριναν, εντός και εκτός της κοινότητας, ήρθε όταν πέρσι ανέλαβε να παρουσιάσει ως drag queen το Thessaloniki Pride 2021 στο Θέατρο Κήπου. Το κοινό της Raw Bee Candles ξεπερνούσε τα 500 άτομα, το ανώτατο όριο που μπορούσε να συμπληρωθεί λόγω των περιορισμών του κορωνοϊού.

Η drag queen Raw Bee Candles
© Lida Katsanou

Η Raw Bee Candles, drag περσόνα του Κωνσταντίνου δεν είναι ούτε γυναίκα, ούτε άνδρας. Η προσωπικότητα και το όνομα της δεν έχει καμία συνοχή. Το μόνο που μπορεί να πει για αυτό είναι ότι εμπεριέχει τη λέξη «μέλισσα», η οποία παραπέμπει στη δύναμη, δύναμη σαν εκείνη που είχε η Μάρσα Π.Τζόνσον, όταν στάθηκε μπροστά στην αστυνομία την ώρα της εφόδου στο gay bar της Νέας Υόρκης. Αυτά και πολλά άλλα ανέφερε ο Κωνσταντίνος στη συνέντευξή μας, τα οποία συμπυκνώνονται στην απάντηση που μου έδωσε όταν τον ρώτησα τι είναι τελικά για εκείνον το drag. Τότε λοιπόν μου είπε: «Το Drag είναι επανάσταση».

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ