Πολεις

Παρ’ το Αλλιώς: Το πρώτο city tour-πείραμα στη Θεσσαλονίκη

Μια Δραστική Εκστρατεία Συνειδητοποίησης που καυτηριάζει την εγωιστική συμπεριφορά των οδηγών και αποτυπώνει την ανελέητη εισβολή των οχημάτων στους χώρους των πεζών.

manos_athens_voice_1.jpg
Μάνος Νομικός
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Πάρ’ το Αλλιώς
Πάρ’ το Αλλιώς Ι Drastic

Ο Γιώργος Βάραγκας από την ομάδα Drastic μιλάει στην ATHENS VOICE για την οδηγική συμπεριφορά των Ελλήνων.

Μέσα από μια διαδραστική ξενάγηση, που καυτηριάζει την εγωιστική συμπεριφορά των οδηγών και αποτυπώνει την ανελέητη εισβολή των οχημάτων στους χώρους των πεζών, η ομάδα της Drastic εγκαινίασε την παρουσία της στη Θεσσαλονίκη δημιουργώντας μια διαφορετική εκστρατεία ευαισθητοποίησης σε θέματα οδηγικής συμπεριφοράς.

Πάρ'το Αλλιώς

Σε μια πόλη αφημένη ολοένα και περισσότερο στο έλεος των οδηγών, η Drastic Κοιν.Σ.Επ. καλεί τους πεζούς να διεκδικήσουν το χώρο που τους ανήκει.

Αποτυπωμένη μέσα από ένα ντοκιμαντέρ μικρού μήκους κι ένα πρωτοποριακό για τα ελληνικά δεδομένα βίντεο 360° εικονικής πραγματικότητας, η ομάδα της Drastic, σε συνεργασία με την dot2dot, την Άλλη Όψη και τη Difros, μας προσκαλεί σε μία «αλλιώτικη» περιήγηση στην καθημερινότητα της πόλης.

Πάρ'το Αλλιώς: Ένα Virtual Tour

Μια περιήγηση που μας καλεί να αναθεωρήσουμε τη σχέση μας με το δημόσιο χώρο, τους δρόμους και τα πεζοδρόμια και να διεκδικήσουμε την καθημερινότητα που αξίζει σε κάθε κάτοικο και κάθε επισκέπτη αυτής της πόλης.

Με όχημα μια ξενάγηση στην ιστορία του αυτοκινήτου στη Θεσσαλονίκη, μια παράλληλη περιήγηση αντιπαραθέτει την σημερινή οδηγική συμπεριφορά των Ελλήνων δημιουργώντας μια βιωματική εμπειρία ευαισθητοποίησης στην οποία συμμετείχαν 30 άτομα.

Στόχος ήταν να ευαισθητοποιηθούν οι συμμετέχοντες, οι οποίοι δεν γνώριζαν τις συνθήκες της ξενάγησης, για τις επιπτώσεις της εισβολής των οχημάτων στους πεζόδρομους, τα πεζοδρόμια, τις διαβάσεις και κυρίως τις ράμπες της πόλης, όπου αυτές υπάρχουν.

Πάρ’ το Αλλιώς
Πάρ’ το Αλλιώς Ι Drastic


Ο Γιώργος Βάραγκας από την ομάδα Drastic μίλησε στην ATHENS VOICE για το πρώτο αυτό city tour - πείραμα στη Θεσσαλονίκη.

Τι συμπεράσματα και αποτελέσματα βγήκαν μετά το πρώτο city tour στη Θεσσαλονίκη; 
Από τα πιο εντυπωσιακά συμπεράσματα  ήταν η άμεση συναισθηματική εμπλοκή και η διάθεση του κόσμου να δράσει και να αντιδράσει όταν χρησιμοποιούνται βιωματικοί και ανατρεπτικοί μέθοδοι ευαισθητοποιήσης σε καθημερινά ζητήματα που μας αφορούν, όπως οι ελεύθερες και ανεμπόδιστες μετακινήσεις στο κέντρο της πόλης.

Πάρ’ το Αλλιώς
Πάρ’ το Αλλιώς Ι Drastic

Πιο αποκαρδιωτικά από ότι αρχικά περιμένατε;
Τα συμπεράσματα δεν στάθηκαν καθόλου αποκαρδιωτικά σε κανένα από τα  τρία επίπεδα εμπλοκής. Στο συμμετοχικό επίπεδο όλοι και όλες που λάβανε μέρος στην ξενάγηση διαπίστωσαν από πρώτο χέρι το πρόβλημα της κίνησης μετ’ εμποδίων στο κέντρο της πόλης για όλους τους ανθρώπους, εμποδιζόμενους και μη, αντέδρασαν, διεκδικήσαν και έδειξαν ενσυναίσθηση. Στο επίπεδο της παρατήρησης, το βίντεο που αποτύπωσε την «περιπέτεια» έχει γίνει viralστα κοινωνικά δίκτυα και τα σχόλια είναι παραπάνω από ενθαρρυντικά. Στο τρίτο επίπεδο της εμπειρίας Εικονικής πραγματικότητας, η ανταπόκριση είναι εντυπωσιακή και ταυτόχρονα -για τους περισσοτέρους πρωτόγνωρη- καθώς είναι πρώτη φορά που έχει αποτυπωθεί ένα κοινωνικό ζήτημα με τέτοιο τρόπο.

Πάρ’ το Αλλιώς
Πάρ’ το Αλλιώς Ι Drastic

Ερώτηση απλή, απάντηση δύσκολη. Υπάρχουν λύσεις; Και με τι ξεκινάμε; 
Ανυπέρβλητα εμπόδια δεν υπάρχουν, ίσως η βλακεία αλλά αυτό είναι άλλο θέμα. Στην παρούσα φάση εστιάσαμε στο σύμπτωμα του προβλήματος που είναι η ολόενα και εγωιστικότερη συμπεριφορά των οδηγών στις πόλεις με σκοπό να αναλάβουμε δράση για να το ανακουφίσουμε σαν ένα κακό πονοκέφαλο. Από κει πέρα, οι λύσεις χρειάζεται να αναζητηθούν στο γενικότερο σχεδιασμό βιώσιμων πόλεων, στην ύπαρξη εναλλακτικών μεθόδων μετακίνησης, σε περισσότερα και καλύτερα ΜΜΜ, σε αποτελεσματικότερα δίκτυα μετακίνησης και πολλά άλλα. Οι άνθρωποι, οι κοινότητές τούς, οι φορείς, οι δήμοι και η πολιτεία αν συνεργαστούν θα καταφέρουν εκπληκτικά αποτελέσματα. Ας διεκδικήσουμε τις πόλεις που μας αξίζουν.

Υπάρχουν πλάνα το city tour να ταξιδέψει και σε άλλες πόλεις, όπως η – αρκετά αφιλόξενη για πεζούς - Αθήνα; 
Το city tour είναι μόνο ένα κομμάτι της Δραστικής Εκστρατείας Συνειδητοποίησης και η Drastic είναι ανοιχτή σε κάθε πρόταση συνεργασίας με δήμους και πόλεις που θέλουν να ενσωματώσουν το δικαίωμα των ελευθέρων και ανεμπόδιστων μετακινήσεων στο σχεδιασμό μια καλύτερης καθημερινότητας για όλους τους ανθρώπους, κατοίκους κι επισκέπτες, που ζουν, εργάζονται και απολαμβάνουν το αστικό τοπίο.

Πάρ’ το Αλλιώς
Πάρ’ το Αλλιώς Ι Drastic

Πάρ’ το Αλλιώς
Πάρ’ το Αλλιώς Ι Drastic

H Drastic είναι μια Κοιν.Σ.Επ. παραγωγής «disruptive» υλικού με έδρα τη Θεσσαλονίκη. Πειραματίζεται με οπτικοακουστικά μέσα και νέες τεχνολογίες, δημιουργεί ανατρεπτικές εκστρατείες που θίγουν κοινωνικά, περιβαλλοντικά και πολιτιστικά θέματα και επιχειρεί να τους δώσει μια πιο δραστική και μια πιο αποτελεσματική ορατότητα. Εμπλέκει ανθρώπους, online video, εμπειρίες ενσυναίσθησης και εικονικής πραγματικότητας με σκοπό να αλληλεπιδράσει πρωτόγνωρα με το κοινό της και να δημιουργήσει μια αναπάντεχη συναισθηματική εμπειρία.

Tο εγχείρημα Δραστικές Εκστρατείες Συνειδητοποίησης «Πάρ’το Αλλιώς» έχει την υποστήριξη του Start.

Το START είναι ένα πρόγραμμα του Robert Bosch Stiftung, που υλοποιείται σε συνεργασία με το Goethe-Institut Thessaloniki και την Ομοσπονδιακή Ένωση Κοινωνικοπολιτιστικών Κέντρών και υποστηρίζεται από το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση και το Ίδρυμα Μποδοσάκη.

 w: www.startgreece.net // fb: www.facebook.com/startgreece 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ