Οι πολίτες της Αθήνας οργανώνονται
Σχεδιάζουν μια Αθήνα του ποδηλάτου, του πεζού, του δημόσιου χώρου
Αν υποθέσουμε ότι το αύριο της Αθήνας εξαρτάται από το αύριο της ελληνικής οικονομίας, το λογικό συμπέρασμα είναι ότι αυτή η πόλη δεν έχει κανένα αύριο. Είναι όμως το θέμα οικονομικό; Γιατί η κατάσταση της Αθήνας, που κάνει το βίο αβίωτο των κατοίκων, είναι παλιά ιστορία και τοποθετείται προ κρίσης. Δεν είναι η οικονομική κρίση που δημιούργησε αυτό το χάος και αυτές τις συμπεριφορές αλλά μάλλον η εποχή της ευμάρειας που ο καθένας έκανε ό,τι ήθελε και κανένας δεν υπολόγιζε κανέναν. Και φυσικά η πολιτεία ήταν και εξακολουθεί να είναι απούσα.
Σήμερα, όμως, οι Αθηναίοι διεκδικούν. Διεκδικούν μία άλλη Αθήνα. Φαντάζονται και σχεδιάζουν μία Αθήνα του ποδηλάτου, του πεζού, του δημόσιου χώρου. Μία Αθήνα που δεν έχει θέση ο ωχαδερφισμός και η αδιαφορία. Η ανάγκη των κατοίκων του κέντρου της Αθήνας για τη βελτίωση της πόλης τους και της ζωής τους γέννησε το «Δίκτυο Οργανώσεων και Πολιτών για το Ιστορικό Κέντρο της Αθήνας». Δέκα οργανώσεις από γειτονιές του κέντρου που μοιράζονται ένα κοινό όραμα για ένα βιώσιμο ιστορικό κέντρο για πρώτη φορά ενώνουν τις δυνάμεις τους για να διεκδικήσουν, βάση τεκμηριωμένων προτάσεων, την επανακατοίκηση του ιστορικού κέντρου.
Οι Σύλλογοι Ο Αρδηττός, Γειτονιά, Επιτροπή Πρωτοβουλίας Κατοίκων Πλάκας, Κίνηση Πολιτών Κολωνακίου, Κίνηση Πολιτών Φιλοπάππου, Κίνηση Πολιτών Άνω Πετραλώνων, Μέγας Αλέξανδρος (Γκάζι Κεραμεικός Ρούφ), Σύλλογος των Αθηναίων, Σύλλογος Κατοίκων Θησείου, Σύλλογος Κατοίκων και Επαγγελματιών Τα Εξάρχεια με το συντονισμό της Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού ζητούν και διεκδικούν το αυτονόητο: να τηρηθεί ο νόμος.
«Στην αρχή υπήρχε δυσπιστία από τους κατοίκους, αφού συνεχώς ακούμε ότι κάτι θα γίνει αλλά ποτέ δεν γίνεται τίποτα. Η ανάγκη όμως των κατοίκων να βελτιώσουν τη ζωή τους οδήγησε στη δημιουργία του Δικτύου» θα πει στην A.V. η Μάγια Τσόκλη, που πρωτοστάτησε στην οργάνωση των Συλλόγων. Τα θέματα που έχει ως στόχο να επιλύσει το Δίκτυο είναι πολλά. Από το να ενδυναμώσει τη φωνή των πολιτών και να διεκδικήσει την προστασία του πολίτη από την αυξανόμενη εγκληματικότητα μέχρι τη βιώσιμη κινητικότητα και την ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων.
Ωστόσο, επειδή τα θέματα δεν λύνονται όλα μαζί, έχει ενδιαφέρον ότι η ηχορρύπανση και η εξάπλωση των τραπεζοκαθισμάτων στο δημόσιο χώρο αναδείχτηκαν από τους κατοίκους ως θέματα άμεσης προτεραιότητας. Ομάδες ειδικών που γνωρίζουν τις αδυναμίες του κρατικού μηχανισμού, δουλεύουν πάνω στα θέματα και κάνουν τις προτάσεις. Μία τέτοια πρόταση για το θέμα της ηχορρύπανσης έκανε ήδη το Δίκτυο πριν από λίγες μέρες στο Δήμο Αθηναίων. «Δεν θέλουμε να κλείσουν τα μαγαζιά αλλά να λειτουργούν όπως σε όλο το πολιτισμένο κόσμο. Ένα κέντρο πολιτισμένο που να υπακούει στους νόμους» λέει η Μάγια Τσόκλη.
Η παρανομία είναι το μεγάλο πρόβλημα όχι μόνο της Αθήνας, αλλά ολόκληρης της χώρας. Και όλοι δηλώνουν αναρμόδιοι. Είναι εντυπωσιακό ότι ο Αστυνομικός Διευθυντής του τμήματος της Ομόνοιας Βασίλης Ρόκκος, που παρευρέθηκε στη συνέντευξη τύπου του Δικτύου, δήλωσε ότι η αστυνομία παρότι έχει δεχτεί διαμαρτυρίες για ηχορρύπανση από καταστήματα, ακόμη και από υπουργούς, δεν μπορεί να κάνει τίποτα. Και εδώ ίσως πρέπει να θυμηθούμε τον αείμνηστο Αντώνη Τρίτση που είχε πει ότι δεν μας λείπουν οι μελέτες και οι νόμοι, αυτό που μας λείπει είναι η σύγκρουση με τα συμφέροντα.
Η δραστηριότητα του Δικτύου δεν περιορίζεται μόνο στην κατάθεση προτάσεων στο Δήμο και στους άλλους αρμόδιους φορείς αλλά και σε ενέργειες ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης των πολιτών για το ιστορικό κέντρο. Στην ιστοσελίδα www.istorikokentro.gr επικοινωνούνται οι δράσεις και οι θέσεις του Δικτύου ενώ παράλληλα οι πολίτες μπορούν να ενημερώνονται για νευραλγικά θέματα του Ιστορικού Κέντρου. Παράλληλα το Δίκτυο διοργανώνει μία σειρά εκδηλώσεων με τίτλο «Άνοιξη στο Ιστορικό Κέντρο» με ανοιχτές για το κοινό εκδηλώσεις σε διάφορες γειτονιές του κέντρου.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Είναι η πρώτη φορά που μια πόλη λαμβάνει τέτοια μέτρα
Για πρώτη φορά θα ξεπεραστεί το συμβολικό φράγμα του 1,5°C της παγκόσμιας ανόδου της θερμοκρασίας
Οι διακυμάνσεις της παραγωγής ενέργειας από τον ήλιο και τον άνεμο δημιουργούν μεγάλες προκλήσεις στη διαχείριση του ενεργειακού μας συστήματος, με την αποθήκευση και το υδρογόνο να είναι οι κύριες απαντήσεις
Ποια είδη δεν πρέπει να φυτεύονται σε πόλεις
Και το πρώτο που θα σπάσει το φράγμα του 1,5° Κελσίου
Τι δείχνουν τα σενάρια του Network for Greening the Financial System – Δίκτυο για ένα Πράσινο Χρηματοπιστωτικό Σύστημα (NGFS)
H Γουίσντομ εντοπίστηκε για πρώτη φορά το 1956 - Ήταν με έναν νέο σύντροφο φέτος
Οι προκλήσεις, τα κενά και οι προοπτικές για τις θάλασσές μας που δοκιμάζονται
Πώς ερμηνεύεται το φαινόμενο που έχει να εμφανιστεί από τη δεκαετία του 1980
Αντικείμενα που χρησιμοποιούμε όλοι και καταστρέφουν το περιβάλλον
Υποθαλάσσιες έρευνες σε βάθος 5.000 μέτρων αποκάλυψαν ένα τεράστιο κοίτασμα μαγγανίου που περιέχει και αρκετό κοβάλτιο για να καλύψει τις ανάγκες της Ιαπωνίας για περίπου 75 χρόνια
«Ποιος είναι υπεύθυνος;» - Η τοπική κοινότητα προσπαθεί να ανακαλύψει τον ένοχο
Η εξάρτηση από τα μικρά, «φορητά» μπουκάλια και το περιβαλλοντικό κόστος
Στη σημαντικότερη παραλία ωοτοκίας του είδους σε όλη τη Μεσόγειο
«Δεν είμαι τρελαμένος οικολόγος ούτε ακτιβιστής, επιθυμώ να υπάρχει ισορροπία στη φύση και να διατηρηθεί κάθε είδος ζωής» έλεγε
Τεράστιος ο περιβαλλοντικός αντίκτυπος - Πώς καταστρέφονται ολόκληρες κοινότητες
Συνέντευξη με τον Δρ. Κώστα Ανδριοσόπουλο με θέμα τις Ενεργειακές Κοινότητες και τη χρηματοδότηση μέσω crowdfunding.
Με οδηγό την τεχνητή νοημοσύνη, το μέλλον προβλέπεται πιο βιώσιμο
Χρειαζόμαστε το αττικόψαρο (Pelasgus-marathonicus), όπως μας χρειάζεται και αυτό. Η απώλεια της φύσης μοιραία θα οδηγήσει στη δική μας φτώχεια και δυστυχία
Στο Βόρειο Αιγαίο καταγράφηκαν έντονοι και μεγάλης διάρκειας θαλάσσιοι καύσωνες
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.