- CITY GUIDE
- PODCAST
-
16°
Καστοριά: Νεκρή θηλυκή αρκούδα - Δέχθηκε πέντε σφαίρες
Αγώνας για να εντοπιστούν και να διασωθούν τα μικρά της
Πρόκειται για μητέρα αρκούδα, η οποία αυτή την περίοδο θήλαζε τα μικρά της
Νεκρή εντοπίστηκε το απόγευμα της Τρίτης (15.7) θηλυκή αρκούδα με εμφανή τραύματα από πυροβόλο όπλο στην περιοχή του Σταυροποτάμου της Περιφερειακής Ενότητας Καστοριάς.
Σύμφωνα με την Περιβαλλοντική Οργάνωση «Καλλιστώ», πρόκειται για την τέταρτη αρκούδα που εντοπίζεται νεκρή στην περιοχή τους τελευταίους τρεις μήνες, εκ των οποίων οι τρεις με εμφανή τραύματα από πυροβόλο όπλο. Για το περιστατικό ενημερώθηκε το δασαρχείο της περιοχής, και στη συνέχεια και η «Καλλιστώ», στο πλαίσιο της θεσμοθετημένης λειτουργίας της Ομάδας Άμεσης Επέμβασης για την αρκούδα στην ΠΕ Καστοριάς.
Η αρκούδα δέχθηκε πέντε σφαίρες στην πίσω μεριά του σώματός της
Σύμφωνα με την οργάνωση, πρόκειται για μια μητέρα αρκούδα, η οποία αυτή την περίοδο θήλαζε τα μικρά της, τα οποία και επιχειρείται να εντοπιστούν και να διασωθούν, καθώς δεν θα μπορέσουν να επιβιώσουν μόνα τους. Από την ιατροδικαστική εξέταση του νεκρού ζώου προέκυψε πως δέχθηκε πέντε σφαίρες στην πίσω μεριά του σώματος της, κάτι που υποδεικνύει πως το ζώο βρισκόταν σε κατάσταση φυγής.
Σύμφωνα πάντα με την Καλλιστώ, η θανάτωση ή ο τραυματισμός αρκούδας είναι μια παράνομη πράξη, η οποία διώκεται ποινικά. Για τον λόγο αυτό θεωρείται επιβεβλημένη η διερεύνηση των επαναλαμβανόμενων πυροβολισμών και θανατώσεων αρκούδας στην ΠΕ Καστοριάς από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Αστυνομίας και της Δικαιοσύνης, ώστε να εντοπιστούν οι υπεύθυνοι. Η αρκούδα στην Ελλάδα είναι ένα απόλυτα προστατευόμενο είδος, σύμφωνα με την ελληνική και τη διεθνή νομοθεσία. Το είδος, καθώς και ο βιότοπός του, προστατεύονται από το Δασικό Κώδικα, αλλά και από την Οδηγία για τους Οικοτόπους (92/43/ΕΕ), τη συνθήκη της Βέρνης και τη συνθήκη της Ουάσινγκτον (CITES). Σύμφωνα με το Κόκκινο Βιβλίο των απειλούμενων ζώων της Ελλάδας (2009), η αρκούδα ταξινομείται στα Κινδυνεύοντα Είδη.
Όπως υπογραμμίζουν οι επικεφαλής της Οργάνωσης: «Τα αυξημένα περιστατικά προσέγγισης αρκούδων σε κατοικημένες περιοχές της Περιφερειακής Ενότητας Καστοριάς τους τελευταίους μήνες απαιτούν συντονισμένη δράση από τις αρμόδιες Αρχές. Σε καμία περίπτωση όμως δεν μπορούν να δικαιολογήσουν την παράνομη και απάνθρωπη πράξη της θανάτωσης αρκούδων. Τονίζουμε την ανάγκη άμεσης και συνεπούς εφαρμογής από την Πολιτεία ενός συγκροτημένου σχεδίου δράσης στην ΠΕ Καστοριάς, για την προστασία τόσο της ανθρώπινης ζωής και δραστηριότητας, όσο και του αυστηρά προστατευόμενου είδους της αρκούδας».
⁉️ Νεκρή θηλυκή αρκούδα με εμφανή τραύματα από πυροβόλο όπλο εντοπίστηκε το απόγευμα της Τρίτης 15 Ιουλίου 2025 στην...
Posted by Καλλιστώ on Wednesday, July 16, 2025
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η αποκατάσταση μίας περιοχής μετά από μια καταστροφική πυρκαγιά δεν σταματά, όταν σβήσουν οι φλόγες
Tα μέτρα παρέμβασης του ΥΠΑΑΤ
«Η Ανθεκτικότητα Ξεκινά από το Σπίτι». Όλοι αξίζουν ένα σπίτι που είναι ασφαλές, οικονομικά προσιτό και ικανό να αντέξει τους κινδύνους γύρω του
Επιστήμονες προειδοποιούν για τις αλυσιδωτές επιπτώσεις στην επιβίωση και την αναπαραγωγή των ειδών
Διευρύνεται το Εθνικό Πάρκο σε 37.544 εκτάρια με αυστηρότερες ζώνες προστασίας
Ένα ξεχωριστό λαβράκι, μας μιλάει για την ιστορία του
Η ΕΕ καλείται να στηρίξει τη χημική βιομηχανία χωρίς να αποδυναμώσει την προστασία για περιβάλλον, υγεία και κλίμα
Οι ωκεανοί στους πόλους θερμαίνονται με πρωτοφανή ταχύτητα
Πόσο βαθιά μπορεί να διεισδύσει στο ανθρώπινο αναπνευστικό
Έκθεση του FAO προειδοποιεί για τους κινδύνους στην επισιτιστική ασφάλεια
Δωρεάν δράσεις στις 3 και 4 Οκτωβρίου για μικρούς και μεγάλους ώστε να γνωρίσουν την άγρια ζωή της Ελλάδας
Μελέτη στην Κένυα αποκαλύπτει ότι επιλέγουν βότανα για τους ίδιους και τα μικρά τους
Η παράξενη τεχνική του Μπαμπλς
Επιστήμονες προειδοποιούν για πρωτοφανές κύμα καύσωνα - Οι περιοχές που αναμένεται να επηρεαστούν περισσότερο
Τα 5 SOS για μέγιστη απόδοση, εξοικονόμηση χρημάτων και αποφυγή βλαβών
Επιστήμονες προειδοποιούν για πρωτοφανείς κλιματικές καταστροφές σε όλο τον πλανήτη
Τα αποτελέσματα ερευνών και τα 21 σενάρια που μελετήθηκαν
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.