Περιβαλλον

Εθνικό Πάρκο Δαδιάς: Αύξηση του πληθυσμού του Μαυρόγυπα δύο χρόνια μετά την πυρκαγιά

Καταγράφηκαν 41 επωάζοντα ζευγάρια

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Εθνικό Πάρκο Δαδιάς: Αύξηση του πληθυσμού του Μαυρόγυπα δύο χρόνια μετά την πυρκαγιά

Εθνικό Πάρκο Δαδιάς: Αύξηση του πληθυσμού του Μαυρόγυπα δύο χρόνια μετά την πυρκαγιά

Η καταγραφή του μεγαλύτερου -την τελευταία 30ετία- αναπαραγόμενου πληθυσμού μαυρόγυπα στο Εθνικό Πάρκο Δάσους Δαδιάς-Λευκίμης-Σουφλίου αποτελεί αδιάψευστο μάρτυρα αφενός της δυναμικής του πυρόπληκτου προ διετίας δασικού συμπλέγματος και αφετέρου της αποτελεσματικότητας των συντονισμένων προσπαθειών των αρμόδιων φορέων για την παρακολούθηση και προστασία του.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α. ο πληθυσμός του απειλούμενου μαυρόγυπα όχι απλά συνεχίζει να φωλιάζει στο Εθνικό Πάρκο της Δαδιάς αλλά μετρά σήμερα 41 επωάζοντα ζευγάρια, αριθμός που όπως εκτιμάται δεν αποκλείεται να αυξηθεί περαιτέρω έως και την ολοκλήρωση των καταγραφών του τρέχοντος έτους. Αξιοσημείωτο είναι πως πέρυσι, κατά την πρώτη αναπαραγωγική περίοδο μετά την πυρκαγιά είχαν καταγραφεί 38 ζευγάρια Μαυρόγυπα, ενώ πριν την πυρκαγιά και συγκεκριμένα τα έτη 2021 και 2023 τα ζευγάρια του συγκεκριμένου είδους ανέρχονταν στα 36.

Ο Οργανισμός Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής αποδίδει τη σταδιακή αύξηση του πληθυσμού του είδους «…στις διαχρονικές προσπάθειες διατήρησής του, μέσα από διαχειριστικές δράσεις που στοχεύουν στη μείωση της θνησιμότητας από ανθρωπογενή αίτια, στην εξασφάλιση της διαθεσιμότητας τροφής και στη διατήρηση των ενδιαιτημάτων του στην ευρύτερη περιοχή του Εθνικού Πάρκου, καθώς και σε αντίστοιχες προσπάθειες ενίσχυσης του πληθυσμού που γίνονται στη γειτονική Βουλγαρία».

Σε ό,τι αφορά τις προσπάθειες διατήρησης στην περιοχή του μαυρόγυπα και ειδικότερα ως προς την αντιμετώπιση του προβλήματος της απώλειας δέντρων φωλεοποίησης το οποίο προέκυψε μετά την εκδήλωση της πυρκαγιάς, πολύ άμεσα εγκαταστάθηκαν 15 τεχνητές φωλιές ενώ εντός της επόμενης διετίας και στο πλαίσιο του προγράμματος LIFE Rhodope Vulture στο οποίο συμμετέχει και ο Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α. πρόκειται να γίνει διαμόρφωση της κόμης είκοσι ζωντανών δέντρων, προκειμένου να μπορούν να υποδεχθούν φωλιές του συγκεκριμένου είδους. Επίσης διερευνάται η καταλληλότητα του ενδιαιτήματος σε περιοχές περιφερειακά του Εθνικού Πάρκου, στις οποίες θα μπορούσε δυνητικά να εποικίσει μέρος του πληθυσμού, προκειμένου να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα προστασίας του.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.