- CITY GUIDE
- PODCAST
-
12°
Η Νέα Υόρκη αποδεκατίζει τους πληθυσμούς πτηνών
Το φθινόπωρο που μας πέρασε ήταν μάλλον κακό για τα αποδημητικά πουλιά στη Νέα Υόρκη, καθώς ετήσια έρευνα δείχνει ότι μεγάλοι πληθυσμοί των φτερωτών πλασμάτων δεν πέταξαν για πουθενά φέτος. Βασικά, δεν έφυγαν ποτέ από τη Νέα Υόρκη. Για την ακρίβεια σκοτώθηκαν προσκρούοντας στα εκτυφλωτικά τζάμια κάποιου ουρανοξύστη.
Συγκεκριμένα, η ετήσια έρευνα για τα πουλιά δείχνει «ιδιαίτερα μεγάλη ζημιά» φέτος το φθινόπωρο στη βασική μεταναστευτική διαδρομή.
Βάσει των στοιχείων της NYC Bird Alliance, ενώ την άνοιξη του 2024 σημειώθηκαν λιγότερες συγκρούσεις από ό,τι το 2023, περίπου το 60-75% των ατυχημάτων αυτών συμβαίνουν κατά τη διάρκεια της φθινοπωρινής μετανάστευσης, η οποία κορυφώνεται από τις αρχές Σεπτεμβρίου έως τον Οκτώβριο.
Η Rita McMahon, διευθύντρια του Wild Bird Fund, δήλωσε ότι οι εθελοντές και οι καλοί Σαμαρείτες έφερναν καθημερινά κατά μέσο όρο 60 έως 70 τραυματισμένα αποδημητικά πουλιά στην οργάνωση διάσωσης κατά τη διάρκεια της αιχμής της φθινοπωρινής τους «μετανάστευσης» τον Οκτώβριο.
«Την άνοιξη συμβαίνουν πάντα λιγότερα ατυχήματα επειδή δεν υπάρχουν τόσα πολλά αποδημητικά πουλιά όσο το φθινόπωρο», εξήγησε η McMahon.
«Όλα τα πουλιά που ανεβαίνουν την άνοιξη, ανεβαίνουν για να ζευγαρώσουν και να γεννήσουν και να ακολουθήσουν τη διαδρομή των εντόμων», δήλωσε η McMahon. «Το φθινόπωρο έχουμε ενήλικες που επιστρέφουν και νεότερους ενήλικες, οπότε η μετανάστευση το φθινόπωρο είναι πολύ μεγαλύτερη από την ανοιξιάτικη».
Ο αφανισμός των πουλιών στη Νέα Υόρκη: μια θλιβερή πραγματικότητα
Η φθινοπωρινή μετανάστευση έχει επίσης περισσότερα ατυχήματα, «επειδή είναι η πρώτη φορά που ένα νεαρό πουλί μπορεί να περάσει από τη Νέα Υόρκη και δεν γνωρίζει τις γυάλινες παγίδες που θα μπορούσαν να το τραυματίσουν σοβαρά ή και να του στοιχίσουν τη ζωή του. Αυτό είναι εξαιρετικά δύσκολο για τα νεαρά πτηνά που τώρα μαθαίνουν να ταξιδεύουν»/
Η Νέα Υόρκη είναι επικίνδυνη για τα αποδημητικά πουλιά, καθώς κινδυνεύουν να πέσουν κατά λάθος πάνω στις γυάλινες επιφάνειες των ψηλών κτιρίων, τυφλωμένα από το φως που αντανακλά πάνω τους. Η γεμάτη ουρανοξύστες μητρόπολη βρίσκεται στην Ατλαντική Πτητική Οδό, μια περιοχή μέσω της οποίας τα αποδημητικά πουλιά πετούν μεταξύ τοποθεσιών που βρίσκονται τόσο στα βόρεια οσο και στα νότια μέχρι τη Λατινική Αμερική», εξηγεί η ίδια.
Καθώς πολλά αποδημητικά είδη, ιδίως τα περισσότερα ωδικά πτηνά, πετούν τη νύχτα, ο συνδυασμός ηλιακού φωτός και γυάλινων κτηρίων με επιφάνειες που αντανακλούν το φως μπορεί να αποδειχθεί θανατηφόρος, προσελκύοντας και αποπροσανατολίζοντας τα. Ένα πουλί μπορεί να δει αντανακλάσεις του ουρανού ή των φυτών, να πετάξει σε ένα παράθυρο με πλήρη ταχύτητα, να χάσει τις αισθήσεις του και να πέσει στο έδαφος.
Δεκάδες εθελοντές περιδιαβαίνουν κάθε πρωί τα πεζοδρόμια κοντά σε λαμπερούς ουρανοξύστες, περισυλλέγοντας τα νεκρά πουλάκια και μεταφέροντας τα τραυματισμένα στο κέντρο περίθαλψης πτηνών και άγριας ζωής, μέσα σε χάρτινες σακούλες.
Ο Άντριου Φάρνσγουορθ, επισκέπτης επιστήμονας στο Εργαστήριο Ορνιθολογίας του Πανεπιστημίου Κορνέλ, δήλωσε ότι οι ερευνητές δεν έχουν ακόμη πλήρη στοιχεία, αλλά φαίνεται ότι νωρίτερα το φθινόπωρο υπήρχε αύξηση έως και 20%. Η πεποίθηση αυτή βασίζεται στις μέχρι στιγμής διαθέσιμες πληροφορίες.
«Γνωρίζουμε ότι η εκτίμηση για τη Νέα Υόρκη – οτι δηλαδή σε προσκρούσες σε γυάλινα κτήρια σκοτώνονται γύρω στα 250.000 πουλιά – όμως χωρίς αμφιβολία αυτή είναι μία μετριοπαθής εκτίμηση», δήλωσε ο Farnsworth.
Ένας λόγος για τον οποίο εθελοντές και επιστήμονες μπορεί να βλέπουν αύξηση στους θανάτους πτηνών από προσκρούσεις: τα στοιχεία δείχνουν ότι περισσότερα αποδημητικά πουλιά πετούν μέσω της Νέας Υόρκης, με περισσότερα από 9,7 εκατομμύρια να περνούν πάνω από το Μανχάταν μέχρι στιγμής αυτό το φθινόπωρο, σε σύγκριση με περίπου 9,5 εκατομμύρια το 2023.
Τα δεδομένα αυτά, από το BirdCast, χρησιμοποιούν το δίκτυο ραντάρ επιτήρησης καιρού των ΗΠΑ για την παρακολούθηση της νυχτερινής μετανάστευσης των πτηνών. Ο Farnsworth, ο οποίος είναι συνιδρυτής του BirdCast, δήλωσε ότι είναι φυσιολογικό ο αριθμός να παρουσιάζει διακυμάνσεις από εποχή σε εποχή.
Ωστόσο, έχει κάποιο σχέδιο η πόλη για να σώσει τα πτηνά της; Ναι, το βράδυ σβήνει τα φώτα
Η Τζέσικα Γουίλσον, εκτελεστική διευθύντρια της NYC Bird Alliance, δήλωσε ότι η κρίση της σύγκρουσης των πουλιών - η ομάδα εκτιμά ότι περισσότερα από 1 δισεκατομμύριο πουλιά πεθαίνουν κάθε χρόνο στις ΗΠΑ από προσκκρούσεις σε τζάμια - θα μπορούσε να σταματήσει αν οι πόλεις και τα κτήρια έκαναν μερικά μόνο βήματα.
«Οι προσκρούσεις σε παράθυρα αποτελούν μια σημαντική, αλλά επιδιορθώσιμη, απειλή για τα άγρια πτηνά. Απλές, λογικές λύσεις μπορούν να αποτρέψουν πολλούς από αυτούς τους θανάτους», επισημαίνει.
Ωραία, το πρωί, όμως τι γίνεται; Κατά τους ειδικούς, μια λύση που θα βοηθήσει είναι η τοποθέτηση ειδικών καλυμμάτων στα παράθυρα, από την εξωτερική τους πλευρά, ώστε να περιορίζεται η αντανάκλαση του φωτός. Η πιο οικολογική λύση, πάντως, θα ήταν η πόλη να αρχίσει να επιλέγει τζάμια που θα επιτρέπουν στα πουλιά να ζήσουν – κι ας μην είναι τόσο γυαλιστερά...
Με στοιχεία από Guardian.com
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Είναι η πρώτη φορά που μια πόλη λαμβάνει τέτοια μέτρα
Για πρώτη φορά θα ξεπεραστεί το συμβολικό φράγμα του 1,5°C της παγκόσμιας ανόδου της θερμοκρασίας
Οι διακυμάνσεις της παραγωγής ενέργειας από τον ήλιο και τον άνεμο δημιουργούν μεγάλες προκλήσεις στη διαχείριση του ενεργειακού μας συστήματος, με την αποθήκευση και το υδρογόνο να είναι οι κύριες απαντήσεις
Ποια είδη δεν πρέπει να φυτεύονται σε πόλεις
Και το πρώτο που θα σπάσει το φράγμα του 1,5° Κελσίου
Τι δείχνουν τα σενάρια του Network for Greening the Financial System – Δίκτυο για ένα Πράσινο Χρηματοπιστωτικό Σύστημα (NGFS)
H Γουίσντομ εντοπίστηκε για πρώτη φορά το 1956 - Ήταν με έναν νέο σύντροφο φέτος
Οι προκλήσεις, τα κενά και οι προοπτικές για τις θάλασσές μας που δοκιμάζονται
Πώς ερμηνεύεται το φαινόμενο που έχει να εμφανιστεί από τη δεκαετία του 1980
Αντικείμενα που χρησιμοποιούμε όλοι και καταστρέφουν το περιβάλλον
Υποθαλάσσιες έρευνες σε βάθος 5.000 μέτρων αποκάλυψαν ένα τεράστιο κοίτασμα μαγγανίου που περιέχει και αρκετό κοβάλτιο για να καλύψει τις ανάγκες της Ιαπωνίας για περίπου 75 χρόνια
«Ποιος είναι υπεύθυνος;» - Η τοπική κοινότητα προσπαθεί να ανακαλύψει τον ένοχο
Η εξάρτηση από τα μικρά, «φορητά» μπουκάλια και το περιβαλλοντικό κόστος
Στη σημαντικότερη παραλία ωοτοκίας του είδους σε όλη τη Μεσόγειο
«Δεν είμαι τρελαμένος οικολόγος ούτε ακτιβιστής, επιθυμώ να υπάρχει ισορροπία στη φύση και να διατηρηθεί κάθε είδος ζωής» έλεγε
Τεράστιος ο περιβαλλοντικός αντίκτυπος - Πώς καταστρέφονται ολόκληρες κοινότητες
Συνέντευξη με τον Δρ. Κώστα Ανδριοσόπουλο με θέμα τις Ενεργειακές Κοινότητες και τη χρηματοδότηση μέσω crowdfunding.
Με οδηγό την τεχνητή νοημοσύνη, το μέλλον προβλέπεται πιο βιώσιμο
Χρειαζόμαστε το αττικόψαρο (Pelasgus-marathonicus), όπως μας χρειάζεται και αυτό. Η απώλεια της φύσης μοιραία θα οδηγήσει στη δική μας φτώχεια και δυστυχία
Στο Βόρειο Αιγαίο καταγράφηκαν έντονοι και μεγάλης διάρκειας θαλάσσιοι καύσωνες
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.