Περιβαλλον

Ποια πουλιά φτερουγίζουν την άνοιξη στον αττικό ουρανό;

Η άνοιξη είναι εδώ και αξίζει να δούμε τα είδη που επισκέπτονται ή κάνουν στάση στην Αττική αυτή την περίοδο

62222-137653.jpg
A.V. Team
5’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Φιδαετός
Φιδαετός Circaetus gallicus © Παναγιώτης Λατσούδης, Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία

Τα μεταναστευτικά πουλιά που διασχίζουν τον αττικό ουρανό την άνοιξη - Τα στοιχεία που έδωσε στην ATHENS VOICE η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία.

Ποια μεταναστευτικά πουλιά βλέπουμε στην Αττική την άνοιξη; Τα χρώματά τους υπέροχα, τα φτερουγίσματά τους αδιάκοπα και κάποιες φορές το τραγούδι τους μαγικό. Οι ταξιδιάρικοι επισκέπτες της Αττικής δεν περνάνε μόνο από εμάς αλλά σταματάνε επίσης, μάλιστα κάποιοι φωλιάζουν κιόλας. Ποια είναι όμως τα πιο χαρακτηριστικά μεταναστευτικά πουλιά που διασχίζουν τον Αττικό ουρανό αυτή την εποχή; Στους επισκέπτες περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων μελισσοφάγοι, αμπελουργοί, τσαλαπετεινοί, σπιτοχελίδωνα και τριγόνια. Ας δούμε όμως, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στην ATHENS VOICE η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, ποιοι είναι οι φτερωτοί μετανάστες διερχόμενοι πάνω από την Αττική… μετά στάσης και ποια τα χαρακτηριστικά τους:

Μαυροκιρκίνεζο
Για κάποιους το πιο όμορφο γεράκι που απαντάται στη χώρα μας, το Μαυροκιρκίνεζο είναι ένας ταξιδιώτης μεγάλων αποστάσεων, αφού κάθε άνοιξη διανύει χιλιάδες χιλιόμετρα, ξεκινώντας από τις σαβάνες της Νότιας Αφρικής και καταλήγοντας στις στέπες της Κεντρικής Ευρώπης και Ασίας. Στην ελληνική ύπαιθρο το παρατηρούμε κυρίως αυτή την εποχή, συνήθως σε αγροτικές εκτάσεις αφού λατρεύει τα μεγάλα έντομα, όπως οι ακρίδες, παρέχοντας -δωρεάν- πολύ σημαντικές υπηρεσίες στους αγρότες.

Μαυροκιρκίνεζο

Καλαμοκανάς
Οι Καλαμοκανάδες μοιάζουν με μικρογραφία Πελαργού! Κάθε χρόνο διανύουν χιλιάδες χιλιόμετρα για να φωλιάσουν στους ελληνικούς υγρότοπους.

Καλαμοκανάς

Κισσόκουκος
Ένας Κισσόκουκος φέρνει την άνοιξη! Ένα από τα πιο εντυπωσιακά πουλιά που φιλοξενεί ο υγρότοπος της Βραυρώνας και άλλες περιοχές της Αττικής αυτή την εποχή είναι ο Κισσόκουκος, ένα μεταναστευτικό πουλί που κάθε άνοιξη αφήνει τις σαβάνες της Αφρικής και έρχεται στην Ελλάδα, αλλά και σε άλλες χώρες της Μεσογείου.

Κισσόκουκος

Κιτρινοσουσουράδα
Από τα πουλιά που δεν περνούν με τίποτα απαρατήρητα, αφού η χαρακτηριστική κίνηση της ουράς της και το γεγονός ότι πλησιάζει σχετικά εύκολα τον άνθρωπο την καθιστούν ένα από τα πιο εύκολα πουλιά στην αναγνώριση! Την άνοιξη, τα όμορφα αυτά μικροπούλια κατακλύζουν τις ανοιχτές εκτάσεις της Αττικής υπαίθρου.

Τσαλαπετεινός
Με ένα από τα ωραιότερα λοφία στην οικογένεια των πουλιών, ο Τσαλαπετεινός δεν υπάρχει περίπτωση να περάσει απαρατήρητος. Με ανάλαφρο πέταγμα σαν πεταλούδας, ο εντυπωσιακός φτερωτός μετανάστης από την Αφρική ομορφαίνει ακόμα περισσότερο την ανοιξιάτικη φύση με την παρουσία του και μπορεί να τον δούμε ακόμα και σε αστικά δάση να ψάχνει στο χώμα για έντομα.

Τσαλαπετεινός

Μελισσοφάγος
Η αττική φύση την άνοιξη γίνεται ακόμα πιο πολύχρωμη με τα χρώματα αυτού του εντυπωσιακού μετανάστη από την Αφρική. Κάθε άνοιξη, ο Μελισσοφάγος έρχεται στη Μεσόγειο για να φωλιάσει, σκάβοντας τη φωλιά του σε πρανή με μαλακό χώμα και πάντα σε αποικίες. Τρέφεται με πλήθος ιπτάμενων εντόμων (όχι μόνο μέλισσες!) τα οποία πιάνει κάνοντας εντυπωσιακούς ελιγμούς στον αέρα.

Μελισσοφάγος

Αμπελουργός
Εμβληματικό πουλί των παραδοσιακών αγροτικών εκτάσεων, ο Αμπελουργός   (γνωστός και ως Κρασοπούλι) παραμένει στη χώρα μας από τον Μάιο έως τον Ιούλιο, κάνοντας αισθητή την παρουσία του με το μελωδικό του τραγούδι που ακούγεται σχεδόν ασταμάτητα. Σε αντίθεση με τη συντριπτική πλειοψηφία των μεταναστευτικών ειδών, ο Αμπελουργός ξεχειμωνιάζει στην Ινδία και όχι στην Αφρική, διανύοντας περισσότερα από 5.000 χλμ. σε κάθε μεταναστευτική διαδρομή. Απειλείται από την εντατικοποίηση των καλλιεργειών, ενώ σημαντικό παραμένει, κατά τόπους, το πρόβλημα της παράνομης παγίδευσής τους από αμετανόητους παγιδευτές  που έχουν «κολλήσει» σε αναχρονιστικές και βάναυσες πρακτικές περασμένων εποχών.

Αμπελουργός

Σπιτοχελίδονο
Ένα μικροπούλι που ζυγίζει ελάχιστα γραμμάρια αλλά κάνει τόσο εκπληκτικά ταξίδια! Το Σπιτοχελίδονο, ένα από τα έξι είδη χελιδονιών που συναντώνται τακτικά στην Ελλάδα, έρχεται κάθε άνοιξη από την Αφρική για να φωλιάσει πλάι μας.

Σπιτοχελίδονο

Φιδαετός
Καλοκαιρινός επισκέπτης από την Αφρική, ο Φιδαετός είναι ο πιο κοινός αετός που αναπαράγεται στην Ελλάδα κι αυτός που θα δούμε πιο συχνά να γυροπετά πάνω από λιβάδια, ξέφωτα και πλαγιές με αραιή βλάστηση, αναζητώντας την τροφή του που αποτελείται σχεδόν εξ ολοκλήρου από ερπετά (φίδια αλλά και άποδες σαύρες όπως ο Τυφλίτης).

Τρυγόνι
Σύμβολο αγάπης και συντροφικότητας από τα αρχαία χρόνια, το Τρυγόνι είναι μονογαμικό και ζευγαρώνει εφ’ όρου ζωής. Κάθε άνοιξη συναντάται στην ύπαιθρο της Αττικής, όπου κάνει μια στάση κατά το ταξίδι του προς τους τόπους όπου θα φωλιάσει. Δυστυχώς, τα τελευταία χρόνια φλερτάρει με την εξαφάνιση (αποτελεί είδος παγκοσμίως απειλούμενο με εξαφάνιση). Η απώλεια των ενδιαιτημάτων του εξαιτίας της επέκτασης των ανθρώπινων δραστηριοτήτων έχει παίξει καθοριστικό ρόλο, όμως το παράνομο ανοιξιάτικο κυνήγι σε διάφορες περιοχές της Μεσογείου αποτελεί κρίσιμο παράγοντα που επιτείνει την απειλή.

Τρυγόνι

Σταχτάρα
Η Σταχτάρα, γνωστή και ως Πετροχελίδονο (αν και δεν έχει καμία σχέση με τα χελιδόνια), είναι ένας πολύ επιδέξιος εναέριος ακροβάτης που περνά ολόκληρους μήνες στον αέρα, χωρίς να πατήσει στιγμή στη στεριά: τρώει, πίνει, κοιμάται, ζευγαρώνει... όλα σε πτήση! Με την τσιριχτή τους φωνή και τις ταχύτατες πτήσεις τους, οι Σταχτάρες δύσκολα περνούν απαρατήρητες. Την άνοιξη και το καλοκαίρι κατακλύζουν τον Αττικό ουρανό και μπορούμε να τις δούμε ακόμα και στο κέντρο της Αθήνας.

Σταχτάρα

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ