Περιβαλλον

The Ellinikon Moments Τalks: Μπορούν τελικά να συμβιώσουν η επιχειρηματικότητα με τη βιωσιμότητα;

Τα όσα ειπώθηκαν ενθουσίασαν το κοινό

62222-137653.jpg
A.V. Team
ΤΕΥΧΟΣ 909
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
The Ellinikon Moments Τalks: Μπορούν τελικά να συμβιώσουν η επιχειρηματικότητα με τη βιωσιμότητα;

Όσα μάθαμε από την ομιλία του Αρχιτέκτονα - Αρχιτέκτονα Τοπίου Θωμά Δοξιάδη στο πλαίσιο του θεσμού The Ellinikon Moments Talks που υλοποιεί η Lamda Development

Με θέμα «Επιχειρηματικότητα & Βιωσιμότητα. Αντίθεση ή Συμβίωση;» και σε διάλογο με τον δημοσιογράφο και συγγραφέα Θοδωρή Γεωργακόπουλο, ο Θωμάς Δοξιάδης μοιράστηκε με το κοινό τον ενθουσιασμό του για το βιώσιμο μέλλον της αστικής αρχιτεκτονικής, δείχνοντας ότι, εκτός από εφικτή, η πράσινη ανάπτυξη είναι και υπόθεση συλλογικής δημιουργίας.

Ήδη από την αρχή, o κ. Δοξιάδης παρουσίασε ενδιαφέροντα παραδείγματα από έργα που έχει υλοποιήσει με την ομάδα του σε όλη την Ευρώπη: Μια προσεκτική μελέτη που υλοποίησε στην Αντίπαρο, «δένοντας» μια κατοικία αρμονικά με το φυσικό περιβάλλον. Τον σχεδιασμό ενός resort σε μια περιοχή ιδιαίτερης περιβαλλοντικής ομορφιάς στην Πορτογαλία, όπου ο επισκέπτης έπρεπε να αποκομίζει την αίσθηση πως δεν έχει αλλάξει τίποτε από το φυσικό τοπίο. Μια μελέτη για τη βιώσιμη και λειτουργική αναβάθμιση ενός χωριού στην Τοσκάνη.

The Ellinikon Moments Τalks: Μπορούν τελικά να συμβιώσουν η επιχειρηματικότητα με τη βιωσιμότητα;

Η συζήτηση γρήγορα επεκτάθηκε στο έργο του Ελληνικού, καθώς ο κ. Δοξιάδης έχει υπογράψει τον σχεδιασμό και τη μελέτη του The Ellinikon Experience Park, αλλά και τη μελέτη φύτευσης και την αδειοδότηση του The Ellinikon Park, σε συνεργασία με το αρχιτεκτονικό γραφείο Sasaki. Με πίστη στη φιλοσοφία της βιωσιμότητας αλλά και σεβασμό στα πλάσματα που «ζουν» σε κάθε περιβάλλον, ο κ. Δοξιάδης σημείωσε εξαρχής ότι μεγάλο μέρος του Πάρκου του Ελληνικού έχει παραχθεί με περιβαλλοντικά υπεύθυνο τρόπο, με έμφαση στην ευεξία και την απόλαυση που εξασφαλίζει ο χώρος τόσο για τους επισκέπτες όσο και για τα ίδια τα φυτά.

Καθώς το The Ellinikon βρίσκεται μεταξύ βουνού και θάλασσας, σε μια έκταση όπου συνυπάρχουν πολλά διαφορετικά μικροκλίματα, αλλά και με δεδομένες τις δύσκολες θερμομεσογειακές συνθήκες που θα επικρατήσουν τα επόμενα χρόνια, η επιλογή των φυτών που αξιοποιήθηκαν σε κάθε σημείο, έγινε με τέτοιο τρόπο ώστε να είναι χαρούμενα και να ευνοείται, έτσι, η ανάπτυξή τους!

Μεγάλο μέρος της φιλοσοφίας του Πάρκου του Ελληνικού κρύβεται πίσω από το τρίπτυχο «Reduce, Reuse, Recycle». Τα παλιά υπόστεγα αεροσκαφών διατηρούνται. Ένα έχει ήδη μετατραπεί στο υπερσύγχρονο The Ellinikon Experience Centre, ενώ τα άλλα δύο θα γίνουν χώροι πολιτιστικών χρήσεων. Ένα μέρος από το παλιό μπετόν του αεροδρομίου συντηρήθηκε και αναδείχθηκε η ομορφιά του. Άλλα κομμάτια μπετόν έσπασαν ή κόπηκαν με ειδικό τρόπο, για να δημιουργήσουν ενδιαφέροντα αντικείμενα μέσα στο πάρκο, όπως πεζούλια ή καλντερίμια σε παραδοσιακό στυλ. Μέρη από την πλάκα του αεροδρομίου έγιναν παγκάκια. Ακόμη και σημεία από την υπάρχουσα άσφαλτο, αντί να αφαιρεθούν εντελώς, βάφτηκαν, θυμίζοντας αεροδιάδρομο αλλά και έναν χώρο που αποπνέει χρώμα και παιδικότητα.

The Ellinikon Moments Τalks: Μπορούν τελικά να συμβιώσουν η επιχειρηματικότητα με τη βιωσιμότητα;
O δημοσιογράφος και συγγραφέας Θοδωρής Γεωργακόπουλος και ο Αρχιτέκτονας - Αρχιτέκτονας Τοπίου Θωμάς Δοξιάδης συνομιλούν στο πλαίσιο του θεσμού «The Ellinikon Moments Talks» που υλοποιεί η Lamda Development.

Αναφερόμενος στον Riviera Tower, τον ψηλότερο πράσινο παραθαλάσσιο οικιστικό ουρανοξύστη στην Ευρώπη και με επίκεντρο τη φιλοσοφία της βιωσιμότητας, ο κ. Δοξιάδης σημείωσε ότι η ανάπτυξη και αξιοποίηση καινοτόμων εργαλείων, βοήθησε στον υλοποιήσιμο και βιώσιμο σχεδιασμό ενός πράσινου τοίχου με μεσογειακά φυτά ύψους 150 μέτρων, επίτευγμα που παλαιότερα θα φάνταζε ακατόρθωτο. Λαμβάνοντας υπόψη το διαφορετικό μικροκλίμα ανάλογα με το ύψος του κάθε σημείου ή τον προσανατολισμό της κάθε πλευράς, η ομάδα του κατάφερε να βρει την κατάλληλη θέση για το κάθε φυτό, εξασφαλίζοντας ότι θα μπορέσει να αντέξει και να αναπτυχθεί.

Τα όσα ειπώθηκαν ενθουσίασαν το κοινό του «The Ellinikon Moments», ενός θεσμού με την υπογραφή της LAMDA Development που εγκαινιάστηκε το καλοκαίρι του 2022 και συνεχίζεται με μεγάλη συμμετοχή. Υπό τις θεματικές κατηγορίες «Talks», «Culture» και «Heritage», οι εκδηλώσεις των The Ellinikon Moments έχουν ως στόχο να ενημερώσουν για σημαντικά ζητήματα, να ψυχαγωγήσουν και να αναδείξουν την ιστορική και πολιτιστική κληρονομιά της περιοχής, αλλά και τις αξίες με βάση τις οποίες σχεδιάστηκε και υλοποιείται το έργο, συνδέοντας το παρελθόν, με το παρόν και το μέλλον του The Ellinikon.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ