Περιβαλλον

AEGEAN: Βιώσιμη επιχειρηματικότητα για ένα «πράσινο» μέλλον

Σταθερή πορεία για έναν περιβαλλοντικά υπεύθυνο πλανήτη

62222-137653.jpg
A.V. Team
ΤΕΥΧΟΣ 909
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
AEGEAN: Βιώσιμη επιχειρηματικότητα για ένα «πράσινο» μέλλον

Η AEGEAN φέρνει την πράσινη μετάβαση στον κλάδο των μεταφορών και δημιουργεί τις προϋποθέσεις για περισσότερες πράσινες πτήσεις

Με τη νέα γενιά να θέτει στο επίκεντρο των επιλογών της κριτήρια αειοφορίας και να αναζητά λύσεις και επιλογές εταιρειών που υιοθετούν μέτρα περιβαλλοντικής και κοινωνικοοικονομικής βιωσιμότητας, χωρίς να αποτελεί προτεραιότητα η lowcost λύση και ενόσω η προστασία του περιβάλλοντος παραµένει κορυφαία προτεραιότητα, τόσο για τη «Γενιά Z» όσο και για τους «millennials», η AEGEAΝ βρίσκεται και πάλι ένα βήμα μπροστά πραγματοποιώντας μια σειρά από ενέργειες και δράσεις για να προσφέρει όχι μόνο μια μοναδική ταξιδιωτική εμπειρία στους επιβάτες της, αλλά και μια σταθερή πορεία προς ένα λίγο πιο «πράσινο» μέλλον για τους νέους. Έτσι, η AEGEAN διατηρεί σταθερή πορεία προς τις βιώσιμες μεταφορές λαμβάνοντας υπόψη τόσο τους στόχους της ΕΕ για την πράσινη μετάβαση στις αερομεταφορές, όσο και τη δημιουργία μακροπρόθεσμης αξίας, τον αντίκτυπο στο περιβάλλον, την κοινωνία και ειδικότερα τους νέους που επιθυμούν και ελπίζουν σε έναν καλύτερο και πιο περιβαλλοντικά υπεύθυνο πλανήτη.

SAF (Sustainable Aviation Fuels) σε πτήσεις εσωτερικού και εξωτερικού

Η AEGEAN είναι η πρώτη αεροπορική εταιρεία που πραγματοποίησε πτήση με μείγμα SAF στην Ελλάδα τον Ιούλιο του 2021, ενώ από τον Ιούλιο του 2022 ξεκίνησε ήδη να πραγματοποιεί το πρώτο και μοναδικό πρόγραμμα στην Ελλάδα και ένα από τα λίγα στην Ευρώπη συστηματικής χρήσης SAF, για όλες τις πτήσεις της που αναχωρούν από το αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης. Μάλιστα, πρόσφατα η εταιρεία επεκτάθηκε και σε αεροδρόμια της Ευρώπης, πραγματοποιώντας ένα ακόμα σημαντικό βήμα για περισσότερο περιβαλλοντικά βιώσιμες μεταφορές και κάνοντας πράξη τη δέσμευσή της για να συμβάλλει έμπρακτα στην απανθρακοποίηση του κλάδου. Η προμήθεια SAF στα αεροδρόμια της Στοκχόλμης, του Λονδίνου και του Όσλο σηματοδοτεί την έναρξη της σταδιακής επέκτασης του προγράμματος χρήσης βιώσιμων καυσίμων της εταιρείας στο σύνολο του δικτύου της. Παρόλο που η αδυναμία παραγωγής SAF σε επαρκείς ποσότητες, η έλλειψη υποδομών για την αποθήκευση και διανομή τους και το αυξημένο κόστος τους σε σχέση με τα συμβατικά καύσιμα, παρεμποδίζουν τη γενικευμένη εφαρμογή τους, η AEGEAN τοποθετείται εγκαίρως και αποφασιστικά απέναντι στις προκλήσεις της νέας εποχής των αερομεταφορών αναζητώντας λύσεις και δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για να ακολουθήσει και ο υπόλοιπος κλάδος στην Ελλάδα.

AEGEAN: Σταθερή πορεία για έναν περιβαλλοντικά υπεύθυνο πλανήτη

«Πράσινος» στόλος

Η ανανέωση του στόλου είναι σε εξέλιξη και αποτελεί εκτός από τη μεγαλύτερη οικονομική επένδυση για την εταιρεία, αλλά και το σύνολο του κλάδου, και τη μεγαλύτερη φιλοπεριβαλλοντική της δράση, καθώς μειώνει σημαντικά το ανθρακικό αποτύπωμα από τη δραστηριότητά της. Τα νέα αεροσκάφη εξασφαλίζουν 19-23% χαμηλότερο αποτύπωμα CO2 σε σχέση με τα προηγούμενης γενιάς Airbus και έως 50% χαμηλότερο αποτύπωμα CO2 από τα πρώτα και τότε νέα αεροσκάφη της εταιρείας το 1999, σηματοδοτώντας μια ουσιαστική πράξη σεβασμού και φροντίδας προς το περιβάλλον. Στο ίδιο πλαίσιο τα νέα ATR υπολογίζεται να έχουν από 25 έως 30% χαμηλότερο αποτύπωμα CO2, σε σχέση με τα Q400 και συμβάλλουν κατ’ αυτό τον τρόπο στην περαιτέρω μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος της εταιρείας και στη δέσμευσή της για περισσότερο βιώσιμες, περισσότερο πράσινες πτήσεις, ενώ είναι επίσης πιστοποιημένα για να χρησιμοποιούν βιώσιμα αεροπορικά καύσιμα.

«Πράσινο» Hangar

Οι «πράσινες» δράσεις της αεροπορικής επεκτείνονται και σε άλλους τομείς της δραστηριότητάς της, καθώς η AEGEAN έχει σχεδόν ολοκληρώσει μια νέα τεχνική βάση την οποία και εφοδιάζει ενεργειακά με πράσινη ενέργεια. Στο κέλυφος των κτηρίων της νέας τεχνικής βάσης (έκτασης 35.000 m2) θα εγκατασταθούν φωτοβολταϊκά πάνελ, 3 MW ισχύος, με σκοπό να καλυφθούν εξ ολοκλήρου οι ενεργειακές ανάγκες και να δημιουργηθεί ένα από τα πρώτα «πράσινα» hangar στην Ευρώπη, μέσα σε ένα από τα πλέον «πράσινα» αεροδρόμια. Έτσι, δημιουργείται ένα περιβαλλοντικά βιώσιμο οικοσύστημα για τις αερομεταφορές στη χώρα και δείχνει τον δρόμο για τις βιώσιμες επενδύσεις στον κλάδο.

Η AEGEAN κάνοντας πράξη τη δέσμευσή της για συστηματική μείωση του περιβαλλοντικού της αποτυπώματος, όσο το οικονομικό της αποτύπωμα θα συνεχίσει να μεγαλώνει, ηγείται των προσπαθειών που φέρνουν την πράσινη μετάβαση στον κλάδο των μεταφορών και δημιουργεί τις προϋποθέσεις για περισσότερες πράσινες πτήσεις και ένα βιώσιμο περιβάλλον για όλους.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ