- CITY GUIDE
- PODCAST
-
14°
Στα μέσα Νοεμβρίου μια θηλυκή μεσογειακή φώκια βρέθηκε νεκρή στην παραλία Βελανό της Σκοπέλου. Μια εβδομάδα αργότερα στην ίδια παραλία βρέθηκε το μωρό της άτυχης φώκιας σε πολύ άσχημη κατάσταση. Ο κάτοικος του νησιού που βρήκε την ορφανή φώκια ειδοποίησε την κτηνίατρο του νησιού, η οποία αφού εξέτασε τη νεογέννητη φώκια και διαπίστωσε τη κρισιμότητα της κατάστασης ειδοποίησε την Ομάδα Διάσωσης της Mom.
Με τη συνδρομή του Λιμεναρχείου Σκοπέλου στήθηκε ολόκληρη επιχείρηση διάσωσης για να μεταφερθεί επειγόντως η μικρή φώκια στην Αθήνα, στο Σταθμό Πρώτων Βοηθειών για τη μεσογειακή φώκια της Mom, στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο που έχει δημιουργήσει και παραχωρήσει στην οργάνωση το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο.
Αφού δόθηκαν οι πρώτες βοήθειες, στη νεογέννητη φώκια, πραγματοποιήθηκαν κτηνιατρικές εξετάσεις, οι οποίες έδειξαν ότι το ζώο βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση, αφού για πέντε μέρες που έμεινε μόνο του αφυδατώθηκε και δημιουργήθηκε και πρόβλημα λοίμωξης του αναπνευστικού.
Η νεογέννητη φώκια ζυγίζει 13 κιλά και έχει μπει σε εντατικό πρόγραμμα περίθαλψης υπό την καθοδήγηση της Δρ. Νατάσσας Κομνηνού, καθηγήτριας της Κτηνιατρικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Οι άνθρωποι της Οργάνωσης βρίσκονται κυριολεκτικά σε 24η βάση στο πλευρό της μικρής φώκιας φροντίζοντας και παρακολουθώντας την κατάσταση της υγείας της και έτοιμοι να παρέμβουν ανά πάσα στιγμή.
Παρότι πρόκειται για μια πολύ ακριβή επιχείρηση με μεγάλες απαιτήσεις τόσο σε ανθρώπινο δυναμικό όσο και σε υγειονομικό υλικό, αν σκεφτούμε ότι στην Ελλάδα ζει και αναπαράγεται ο μισός από τον εναπομείναντα πληθυσμό μεσογειακής φώκιας σε παγκόσμιο επίπεδο, τότε θα καταλάβουμε το μέγεθος της προσφοράς της Mom στην περίθαλψη και διάσωση της μεσογειακής φώκιας.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Είναι η πρώτη φορά που μια πόλη λαμβάνει τέτοια μέτρα
Για πρώτη φορά θα ξεπεραστεί το συμβολικό φράγμα του 1,5°C της παγκόσμιας ανόδου της θερμοκρασίας
Οι διακυμάνσεις της παραγωγής ενέργειας από τον ήλιο και τον άνεμο δημιουργούν μεγάλες προκλήσεις στη διαχείριση του ενεργειακού μας συστήματος, με την αποθήκευση και το υδρογόνο να είναι οι κύριες απαντήσεις
Ποια είδη δεν πρέπει να φυτεύονται σε πόλεις
Και το πρώτο που θα σπάσει το φράγμα του 1,5° Κελσίου
Τι δείχνουν τα σενάρια του Network for Greening the Financial System – Δίκτυο για ένα Πράσινο Χρηματοπιστωτικό Σύστημα (NGFS)
H Γουίσντομ εντοπίστηκε για πρώτη φορά το 1956 - Ήταν με έναν νέο σύντροφο φέτος
Οι προκλήσεις, τα κενά και οι προοπτικές για τις θάλασσές μας που δοκιμάζονται
Πώς ερμηνεύεται το φαινόμενο που έχει να εμφανιστεί από τη δεκαετία του 1980
Αντικείμενα που χρησιμοποιούμε όλοι και καταστρέφουν το περιβάλλον
Υποθαλάσσιες έρευνες σε βάθος 5.000 μέτρων αποκάλυψαν ένα τεράστιο κοίτασμα μαγγανίου που περιέχει και αρκετό κοβάλτιο για να καλύψει τις ανάγκες της Ιαπωνίας για περίπου 75 χρόνια
«Ποιος είναι υπεύθυνος;» - Η τοπική κοινότητα προσπαθεί να ανακαλύψει τον ένοχο
Η εξάρτηση από τα μικρά, «φορητά» μπουκάλια και το περιβαλλοντικό κόστος
Στη σημαντικότερη παραλία ωοτοκίας του είδους σε όλη τη Μεσόγειο
«Δεν είμαι τρελαμένος οικολόγος ούτε ακτιβιστής, επιθυμώ να υπάρχει ισορροπία στη φύση και να διατηρηθεί κάθε είδος ζωής» έλεγε
Τεράστιος ο περιβαλλοντικός αντίκτυπος - Πώς καταστρέφονται ολόκληρες κοινότητες
Συνέντευξη με τον Δρ. Κώστα Ανδριοσόπουλο με θέμα τις Ενεργειακές Κοινότητες και τη χρηματοδότηση μέσω crowdfunding.
Με οδηγό την τεχνητή νοημοσύνη, το μέλλον προβλέπεται πιο βιώσιμο
Χρειαζόμαστε το αττικόψαρο (Pelasgus-marathonicus), όπως μας χρειάζεται και αυτό. Η απώλεια της φύσης μοιραία θα οδηγήσει στη δική μας φτώχεια και δυστυχία
Στο Βόρειο Αιγαίο καταγράφηκαν έντονοι και μεγάλης διάρκειας θαλάσσιοι καύσωνες
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.