Περιβαλλον

Fridays for Future: Γιατί χάθηκε η δυναμική του κινήματος

Αλλαγή στρατηγικής και κινητοποιήσεις

62224-137655.jpg
Newsroom
12’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Fridays for Future - Κινητοποίηση από δεκάδες νέους
Fridays for Future: Γιατί χάθηκε η δυναμική του κινήματος © EPA / DAVIDE CANELLA

Fridays for Future: Γιατί χάθηκε η δυναμική του κινήματος - Αλλαγή στρατηγικής και κινητοποιήσεις

Η δυναμική του κινήματος για την προστασία του κλίματος με την επωνυμία Fridays for Future φαίνεται να έχει χαθεί. Πριν από μερικά χρόνια δεκάδες χιλιάδες παιδιά και νέοι έβγαιναν στους δρόμους της Γερμανίας τις Παρασκευές. Αντί να πάνε σχολείο, πήγαιναν να διαδηλώσουν. Ψυχή αυτού του παγκόσμιου κινήματος από το 2018 ήταν η 15χρονη Σουηδή μαθήτρια Γκρέτα Τούνμπεργκ.

Το κίνημα, στη Γερμανία τουλάχιστον, φαίνεται να δέχθηκε από την ίδια το μεγαλύτερο πλήγμα. Μετά την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου 2023 και την αντεπίθεση του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας, στοn λογαριασμό του διεθνούς κινήματος στο Instagram έγινε λόγος για «γενοκτονία» κατά των Παλαιστινίων και για το «σύστημα Απαρτχάιντ» του Ισραήλ. Στο τέλος της ανάρτησης γινόταν έκκληση για την απελευθέρωση της Παλαιστίνης.

Στη Γερμανία οι δηλώσεις αυτές θεωρήθηκαν αντισημιτικές και πολλές τοπικές ομάδες του κινήματος Fridays for Future (FFF) διαλύθηκαν. Στο Μάρμπουργκ στην Έσση δήλωσαν πως δεν βλέπουν «πλέον προοπτικές» για το δικό τους κίνημα. Το ίδιο και στη Βρέμη όπου εντωμεταξύ ιδρύθηκε μια νέα ομάδα.

Αλλαγή στρατηγικής για το κίνημα Fridays for Future

Τον περασμένο Νοέμβριο, σύμφωνα με δημοσκόπηση της εφημερίδας Augsburger Allgemeine, οι Γερμανοί δεν πίστευαν και πολύ πλέον στο μέλλον του κινήματος Fridays for Future. Σχεδόν τα δύο τρίτα των ερωτηθέντων το θεωρούσαν αποτυχημένο. Το κίνημα Fridays for Future έχει αλλάξει πλέον τη στρατηγική του. Αντί για κινητοποιήσεις στα σχολεία για αποτελεσματικότερη προστασία του κλίματος, το κίνημα συμμετέχει πλέον σε κινητοποιήσεις που οργανώνει το συνδικάτο ver.di όσον αφορά τις δημόσιες συγκοινωνίες. «Δεν θα επιτρέψουμε στην κυβέρνηση συνασπισμού να εκτροχιάσει την πολιτική των τοπικών μεταφορών και του κλίματος», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση-πρόσκληση για διαδήλωση.

Το κίνημα FFF συμμετέχει επίσης στις διαδηλώσεις κατά της ακροδεξιάς που στηρίζονται από τη γερμανική κυβέρνηση εδώ και εβδομάδες. Ο Φρανκ Βέρνεκε, πρόεδρος του συνδικάτου της ver.di εκφράζει την ικανοποίησή του για την υποστήριξη από το FFF και δηλώνει πως «η επίτευξη των κλιματικών στόχων δεν είναι δυνατή χωρίς πραγματική στροφή στις μεταφορές».

Οι προοπτικές για το κίνημα Fridays for Futue δεν είναι τόσο ευοίωνες

Έχουν όμως αρκετά κοινά σημεία το συνδικάτο το κίνημα FFF ώστε να συνυπάρξουν για μακρύ χρονικό διάστημα; Ταυτίζονται τα συμφέροντά τους; Ο κοινωνιολόγος Ντίτερ Ρουχτ πιστεύει πως «η συνεργασία με τα συνδικάτα θα περιοριστεί σε λίγους τομείς. Για παράδειγμα, στην προώθηση των τοπικών δημόσιων μεταφορών. Εκεί δεν βλέπω καμία σύγκρουση συμφερόντων. Κατά τα άλλα οι δύο οργανώσεις θα ενεργούν σε μεγάλο βαθμό ανεξάρτητα η μία από την άλλη».

Στο κύμα διαδηλώσεων κατά της ακροδεξιάς θεωρεί πως το FFF «παίζει περιθωριακό ρόλο. Εμφανίζεται περιστασιακά ως ομάδα πρωτοβουλίας ή υποστήριξης αλλά περισσότερο στα χαρτιά παρά στις πραγματικές διαδηλώσεις».

Από την άλλη πλευρά η εκπρόσωπος του FFF, Άνικα Ρίτμαν πιστεύει στη συνεργασία ειδικά τώρα, όπως λέει που «ο πολιτικός διάλογος είναι τόσο πολωμένος». Ωστόσο, ο κοινωνιολόγος Ντίντερ Ρουχτ είναι επιφυλακτικός για το μέλλον του Fridays for Future. «Η δύναμη του FFF να κινητοποιεί έχει μειωθεί σημαντικά. Οι πιθανότητες επιτυχίας για μια μεμονωμένη ομάδα όπως η FFF είναι πολύ μικρές».

Πηγή: DW

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ