Κάποιες πεταλούδες προσαρμόζονται στην Κλιματική Αλλαγή αλλάζοντας εμφάνιση
Τι ρόλο παίζουν οι κηλίδες στα φτερά τους
Κλιματική Αλλαγή: Πώς οι θηλυκές καστανές πεταλούδες του λιβαδιού προσαρμόζονται αλλάζοντας τον αριθμό των κηλίδων στα φτερά τους
Σε μια προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή, δηλαδη στην υπερθέρμανση του πλανήτη, που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί απρόβλεπτη, οι θηλυκές καστανές πεταλούδες του λιβαδιού που ωριμάζουν σε θερμότερες θερμοκρασίες έχουν λιγότερες κηλίδες στα φτερά τους.
Οι πεταλούδες του λιβαδιού προσαρμόζονται στην Κλιματική Αλλαγή
Επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Έξετερ ανακάλυψαν ότι, κατά μέσο όρο, οι θηλυκές χρυσαλλίδες που σχηματίστηκαν στους 11C είχαν έξι κηλίδες, αλλά εκείνες που αναπτύχθηκαν στους 15C είχαν μόλις τρεις.
Όπως αναφέρει ο Guardian, βάσει αυτών των ευρημάτων, οι θεωρίες των λεπιδοπτεριστών σχετικά με το γιατί οι πεταλούδες έχουν διαφορετικό αριθμό κηλίδων στα φτερά τους μπορεί να αμφισβητηθούν.
Γιατί υπάρχουν οι κηλίδες στα φτερά των πεταλούδων του λιβαδιού;
Οι μεγάλες κηλίδες, που μοιάζουν με μάτια, στα μπροστινά φτερά της καστανής πεταλούδας του λιβαδιού, μιας πεταλούδας που βρίσκεται σε λιβάδια σε όλη την Ευρώπη την καλοκαιρινή περίοδο, πιστεύεται ότι φοβίζουν και απομακρύνουν τα αρπακτικά.
Εκτός του ότι οι υποψήφιοι θηρευτές επικεντρώνονται στην άκρη των φτερών, μακριά από το ευαίσθητο σώμα της πεταλούδας, το έντομο μπορεί να γλιτώσει από φονικές επιθέσεις με μικρή μόνο φθορά στα φτερά του.
Οι μικροσκοπικές κουκίδες στις πίσω πτέρυγες των καστανών πεταλούδων του λιβαδιού λειτουργούν πιθανώς ως καμουφλάζ όταν η πεταλούδα ξεκουράζεται στο γρασίδι.
Γιατί πλέον έχουν λιγότερες κηλίδες στα φτερά τους οι πεταλούδες του λιβαδιού;
Ο ένας εκ των συγγραφέων της μελέτης, καθηγητής Richard French-Constant, του Κέντρου Οικολογίας και Διατήρησης του Exeter δήλωσε: «Τα ευρήματά μας δείχνουν ότι όταν τα θηλυκά βρίσκονται σε υψηλότερες θερμοκρασίες κατά το στάδιο της νύμφης, πριν αναδυθούν ως πεταλούδα, εμφανίζονται λιγότερες από αυτές τις κηλίδες στα οπίσθια φτερά».
«Αυτό υποδηλώνει ότι οι πεταλούδες προσαρμόζουν το καμουφλάζ τους ανάλογα με τις κλιματολογικές συνθήκες. Για παράδειγμα, με λιγότερες κηλίδες μπορεί να είναι πιο δύσκολο να εντοπιστούν σε ξηρό, καφέ γρασίδι που θα ήταν το αναμενόμενο χρώμα σε ζεστό καιρό».
Στις αρσενικές πεταλούδες το φαινόμενο δεν είναι αντίστοιχα έντονο. Εκτιμάται ότι αυτό συμβαίνει στα αρσενικά επειδή οι κηλίδες τους πιθανώς είναι ζωτικής σημασίας για τη σεξουαλική επιλογή.
Οι ερευνητές εκτιμούν ότι οι κηλίδες στα φτερά των πεταλούδων θα μειώνονται όσο θερμαίνεται το κλίμα στη Βρετανία. Και αυτή είναι μια απροσδόκητη εξελιξη, καθώς μέχρι τώρα η θεωρία ήταν πως τα είδη μεταναστεύουν βορειότερα και όχι ότι αλλάζουν την εμφάνισή τους λόγω Κλιματικής Αλλαγής.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Είναι η πρώτη φορά που μια πόλη λαμβάνει τέτοια μέτρα
Για πρώτη φορά θα ξεπεραστεί το συμβολικό φράγμα του 1,5°C της παγκόσμιας ανόδου της θερμοκρασίας
Οι διακυμάνσεις της παραγωγής ενέργειας από τον ήλιο και τον άνεμο δημιουργούν μεγάλες προκλήσεις στη διαχείριση του ενεργειακού μας συστήματος, με την αποθήκευση και το υδρογόνο να είναι οι κύριες απαντήσεις
Ποια είδη δεν πρέπει να φυτεύονται σε πόλεις
Και το πρώτο που θα σπάσει το φράγμα του 1,5° Κελσίου
Τι δείχνουν τα σενάρια του Network for Greening the Financial System – Δίκτυο για ένα Πράσινο Χρηματοπιστωτικό Σύστημα (NGFS)
H Γουίσντομ εντοπίστηκε για πρώτη φορά το 1956 - Ήταν με έναν νέο σύντροφο φέτος
Οι προκλήσεις, τα κενά και οι προοπτικές για τις θάλασσές μας που δοκιμάζονται
Πώς ερμηνεύεται το φαινόμενο που έχει να εμφανιστεί από τη δεκαετία του 1980
Αντικείμενα που χρησιμοποιούμε όλοι και καταστρέφουν το περιβάλλον
Υποθαλάσσιες έρευνες σε βάθος 5.000 μέτρων αποκάλυψαν ένα τεράστιο κοίτασμα μαγγανίου που περιέχει και αρκετό κοβάλτιο για να καλύψει τις ανάγκες της Ιαπωνίας για περίπου 75 χρόνια
«Ποιος είναι υπεύθυνος;» - Η τοπική κοινότητα προσπαθεί να ανακαλύψει τον ένοχο
Η εξάρτηση από τα μικρά, «φορητά» μπουκάλια και το περιβαλλοντικό κόστος
Στη σημαντικότερη παραλία ωοτοκίας του είδους σε όλη τη Μεσόγειο
«Δεν είμαι τρελαμένος οικολόγος ούτε ακτιβιστής, επιθυμώ να υπάρχει ισορροπία στη φύση και να διατηρηθεί κάθε είδος ζωής» έλεγε
Τεράστιος ο περιβαλλοντικός αντίκτυπος - Πώς καταστρέφονται ολόκληρες κοινότητες
Συνέντευξη με τον Δρ. Κώστα Ανδριοσόπουλο με θέμα τις Ενεργειακές Κοινότητες και τη χρηματοδότηση μέσω crowdfunding.
Με οδηγό την τεχνητή νοημοσύνη, το μέλλον προβλέπεται πιο βιώσιμο
Χρειαζόμαστε το αττικόψαρο (Pelasgus-marathonicus), όπως μας χρειάζεται και αυτό. Η απώλεια της φύσης μοιραία θα οδηγήσει στη δική μας φτώχεια και δυστυχία
Στο Βόρειο Αιγαίο καταγράφηκαν έντονοι και μεγάλης διάρκειας θαλάσσιοι καύσωνες
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.