Περιβαλλον

Κάποιες πεταλούδες προσαρμόζονται στην Κλιματική Αλλαγή αλλάζοντας εμφάνιση

Τι ρόλο παίζουν οι κηλίδες στα φτερά τους

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Πώς η πεταλούδα του λιβαδιού προσαρμόζεται στην κλιματική αλλαγή
Πώς η πεταλούδα του λιβαδιού προσαρμόζεται στην κλιματική αλλαγή © Oktavianus Mulyadi/ Unsplash

Κλιματική Αλλαγή: Πώς οι θηλυκές καστανές πεταλούδες του λιβαδιού προσαρμόζονται αλλάζοντας τον αριθμό των κηλίδων στα φτερά τους

Σε μια προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή, δηλαδη στην υπερθέρμανση του πλανήτη, που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί απρόβλεπτη, οι θηλυκές καστανές πεταλούδες του λιβαδιού που ωριμάζουν σε θερμότερες θερμοκρασίες έχουν λιγότερες κηλίδες στα φτερά τους.

Οι πεταλούδες του λιβαδιού προσαρμόζονται στην Κλιματική Αλλαγή

Η πεταλούδα του λιβαδιού
Η πεταλούδα του λιβαδιού © Boudewijn Huysmans/ Unsplash

Επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Έξετερ ανακάλυψαν ότι, κατά μέσο όρο, οι θηλυκές χρυσαλλίδες που σχηματίστηκαν στους 11C είχαν έξι κηλίδες, αλλά εκείνες που αναπτύχθηκαν στους 15C είχαν μόλις τρεις.

Όπως αναφέρει ο Guardian, βάσει αυτών των ευρημάτων, οι θεωρίες των λεπιδοπτεριστών σχετικά με το γιατί οι πεταλούδες έχουν διαφορετικό αριθμό κηλίδων στα φτερά τους μπορεί να αμφισβητηθούν.

Γιατί υπάρχουν οι κηλίδες στα φτερά των πεταλούδων του λιβαδιού;

Οι μεγάλες κηλίδες, που μοιάζουν με μάτια, στα μπροστινά φτερά της καστανής πεταλούδας του λιβαδιού, μιας πεταλούδας που βρίσκεται σε λιβάδια σε όλη την Ευρώπη την καλοκαιρινή περίοδο, πιστεύεται ότι φοβίζουν και απομακρύνουν τα αρπακτικά.

Εκτός του ότι οι υποψήφιοι θηρευτές επικεντρώνονται στην άκρη των φτερών, μακριά από το ευαίσθητο σώμα της πεταλούδας, το έντομο μπορεί να γλιτώσει από φονικές επιθέσεις με μικρή μόνο φθορά στα φτερά του.

Οι μικροσκοπικές κουκίδες στις πίσω πτέρυγες των καστανών πεταλούδων του λιβαδιού λειτουργούν πιθανώς ως καμουφλάζ όταν η πεταλούδα ξεκουράζεται στο γρασίδι.

The Meadow Brown butterfly

Γιατί πλέον έχουν λιγότερες κηλίδες στα φτερά τους οι πεταλούδες του λιβαδιού;

Ο ένας εκ των συγγραφέων της μελέτης, καθηγητής Richard French-Constant, του Κέντρου Οικολογίας και Διατήρησης του Exeter δήλωσε: «Τα ευρήματά μας δείχνουν ότι όταν τα θηλυκά βρίσκονται σε υψηλότερες θερμοκρασίες κατά το στάδιο της νύμφης, πριν αναδυθούν ως πεταλούδα, εμφανίζονται λιγότερες από αυτές τις κηλίδες στα οπίσθια φτερά».

«Αυτό υποδηλώνει ότι οι πεταλούδες προσαρμόζουν το καμουφλάζ τους ανάλογα με τις κλιματολογικές συνθήκες. Για παράδειγμα, με λιγότερες κηλίδες μπορεί να είναι πιο δύσκολο να εντοπιστούν σε ξηρό, καφέ γρασίδι που θα ήταν το αναμενόμενο χρώμα σε ζεστό καιρό».

Στις αρσενικές πεταλούδες το φαινόμενο δεν είναι αντίστοιχα έντονο. Εκτιμάται ότι αυτό συμβαίνει στα αρσενικά επειδή οι κηλίδες τους πιθανώς είναι ζωτικής σημασίας για τη σεξουαλική επιλογή.

Οι ερευνητές εκτιμούν ότι οι κηλίδες στα φτερά των πεταλούδων θα μειώνονται όσο θερμαίνεται το κλίμα στη Βρετανία. Και αυτή είναι μια απροσδόκητη εξελιξη, καθώς μέχρι τώρα η θεωρία ήταν πως τα είδη μεταναστεύουν βορειότερα και όχι ότι αλλάζουν την εμφάνισή τους λόγω Κλιματικής Αλλαγής.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ