- CITY GUIDE
- PODCAST
-
14°
Το Mont Blanc συρρικνώνεται
Η ψηλότερη κορυφή της Ευρώπης, έχει χάσει περισσότερο από δύο μέτρα ύψος την τελευταία 2ετία
Mont Blanc: Η ψηλότερη κορυφή της Ευρώπης συρρικνώνεται
Το περίφημο Mont Blanc των Άλπεων, η ψηλότερη κορυφή της Ευρώπης, έχει χάσει περισσότερο από δύο μέτρα ύψος την τελευταία 2ετία, διαπίστωσε ομάδα επιστημόνων.
Εξοπλισμένοι με εργαλεία υψηλής ακρίβειας και με drone, 20 επιστήμονες μαζί με οδηγούς βουνού ανέβηκαν στην κορυφή τον Σεπτέμβριο του 2023 και μέτρησαν το ύψος του βουνού στα 4.805,59 μέτρα, δηλαδή 2,22 μέτρα χαμηλότερο από την προηγούμενη μέτρηση του 2021. Το μέγιστο ύψος που έχει μετρηθεί μέχρι σήμερα ήταν 4.810,9 μέτρα το 2007.
Ανάλογα με το πάχος του πάγου και του χιονιού που συσσωρεύονται, το συνολικό ύψος του βουνού αλλάζει από χρόνο σε χρόνο, σε συνάρτηση με τον άνεμο και τις μετεωρολογικές συνθήκες. Οι ερευνητές κάνουν μετρήσεις στο Mont Blanc κάθε δύο χρόνια από το 2001 προκειμένου να συλλέξουν πληροφορίες σχετικά με τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στις Άλπεις. Στόχος των τακτικών μετρήσεων είναι η μοντελοποίηση της χιονοκάλυψης και η δημιουργία μιας τράπεζας δεδομένων με ακριβή στοιχεία που θα είναι διαθέσιμη σε όλους τους ειδικούς.
«Η διαφορά που μετρήθηκε φέτος μπορεί να οφείλεται σε χαμηλότερες βροχοπτώσεις κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού και είναι κάτι που έχει ήδη παρατηρηθεί στο παρελθόν», δήλωσε εκπρόσωπος για της περιφέρειας Haute-Savoie. «Έχουμε μάθει πολλά από αυτές τις μετρήσεις», πρόσθεσε. «Γνωρίζουμε πλέον ότι η κορυφή αλλάζει συνεχώς υψόμετρο αλλά και θέση, έως και πέντε μέτρα. Σε δύο χρόνια μπορεί το ύψος να είναι μεγαλύτερο». Τώρα εναπόκειται στους κλιματολόγους, τους ειδικούς σε παγώτες και άλλους επιστήμονες να εξετάσουν όλα τα δεδομένα που συλλέχθηκαν και να εξηγήσουν το φαινόμενο.
Το 2021, οι τοπικές αρχές έθεσαν τον παγετώνα Planpincieux στην ιταλική πλευρά του Mont Blanc σε διαρκή επιτήρηση με τη χρήση ειδικού ραντάρ, λόγω του φόβου ότι μπορεί να καταρρεύσει, προξενώντας καταστροφές στην κοιλάδα από κάτω. Την τελευταία δεκαετία οι επιστήμονες έχουν διαπιστώσει ότι η κίνηση του παγετώνα έχει επιταχυνθεί, πράγμα που συνδέουν με την κλιματική αλλαγή. Με την άνοδο της θερμοκρασίας κυλά περισσότερο νερό κάτω από τον παγετώνα, αλλάζοντας τη μορφολογία του και αυξάνοντας τον κίνδυνο κατάρρευσης. Η κίνηση του παγετώνα δεν είναι αμελητέα αφού μπορεί να φτάσει έως και τα 150 εκατοστά μέσα σε μια μέρα.
Δείτε περισσότερα άρθρα σχετικά με την κλιματική αλλαγή στο www.clima21.gr
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Είναι η πρώτη φορά που μια πόλη λαμβάνει τέτοια μέτρα
Για πρώτη φορά θα ξεπεραστεί το συμβολικό φράγμα του 1,5°C της παγκόσμιας ανόδου της θερμοκρασίας
Οι διακυμάνσεις της παραγωγής ενέργειας από τον ήλιο και τον άνεμο δημιουργούν μεγάλες προκλήσεις στη διαχείριση του ενεργειακού μας συστήματος, με την αποθήκευση και το υδρογόνο να είναι οι κύριες απαντήσεις
Ποια είδη δεν πρέπει να φυτεύονται σε πόλεις
Και το πρώτο που θα σπάσει το φράγμα του 1,5° Κελσίου
Τι δείχνουν τα σενάρια του Network for Greening the Financial System – Δίκτυο για ένα Πράσινο Χρηματοπιστωτικό Σύστημα (NGFS)
H Γουίσντομ εντοπίστηκε για πρώτη φορά το 1956 - Ήταν με έναν νέο σύντροφο φέτος
Οι προκλήσεις, τα κενά και οι προοπτικές για τις θάλασσές μας που δοκιμάζονται
Πώς ερμηνεύεται το φαινόμενο που έχει να εμφανιστεί από τη δεκαετία του 1980
Αντικείμενα που χρησιμοποιούμε όλοι και καταστρέφουν το περιβάλλον
Υποθαλάσσιες έρευνες σε βάθος 5.000 μέτρων αποκάλυψαν ένα τεράστιο κοίτασμα μαγγανίου που περιέχει και αρκετό κοβάλτιο για να καλύψει τις ανάγκες της Ιαπωνίας για περίπου 75 χρόνια
«Ποιος είναι υπεύθυνος;» - Η τοπική κοινότητα προσπαθεί να ανακαλύψει τον ένοχο
Η εξάρτηση από τα μικρά, «φορητά» μπουκάλια και το περιβαλλοντικό κόστος
Στη σημαντικότερη παραλία ωοτοκίας του είδους σε όλη τη Μεσόγειο
«Δεν είμαι τρελαμένος οικολόγος ούτε ακτιβιστής, επιθυμώ να υπάρχει ισορροπία στη φύση και να διατηρηθεί κάθε είδος ζωής» έλεγε
Τεράστιος ο περιβαλλοντικός αντίκτυπος - Πώς καταστρέφονται ολόκληρες κοινότητες
Συνέντευξη με τον Δρ. Κώστα Ανδριοσόπουλο με θέμα τις Ενεργειακές Κοινότητες και τη χρηματοδότηση μέσω crowdfunding.
Με οδηγό την τεχνητή νοημοσύνη, το μέλλον προβλέπεται πιο βιώσιμο
Χρειαζόμαστε το αττικόψαρο (Pelasgus-marathonicus), όπως μας χρειάζεται και αυτό. Η απώλεια της φύσης μοιραία θα οδηγήσει στη δική μας φτώχεια και δυστυχία
Στο Βόρειο Αιγαίο καταγράφηκαν έντονοι και μεγάλης διάρκειας θαλάσσιοι καύσωνες
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.