- CITY GUIDE
- PODCAST
-
12°
Ενεργειακά αυτόνομα τα ελληνικά Πανεπιστήμια
Όχι μόνο η εκπαίδευση θα κερδίσει αλλά και το περιβάλλον και κατ’ επέκταση η ποιότητα της ζωής μας
Ένα πολύ μεγάλο ποσοστό της δημόσιας επιχορήγησης από την οποία καλύπτονται οι λειτουργικές ανάγκες των Πανεπιστημίων δαπανάται για την ενέργεια. Με την μείωση των οικονομικών πόρων τα Πανεπιστήμια ψάχνουν να βρουν τρόπους μείωσης του κόστους λειτουργίας τους και φυσικά τους αναζητούν στον τομέα που κοστίζει περισσότερο. Οικονομικά και περιβαλλοντικά. Στον τομέα της κατανάλωσης ενέργειας.
Αξιολογώντας τα στοιχεία για την ενεργειακή κατανάλωση και τη δαπάνη, οι Πρυτανικές Αρχές αποφασίζουν να εντάξουν τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας στο σχεδιασμό τους , έτσι ώστε με αυτοπαραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ να καλύψουν τις ενεργειακές ανάγκες τους και να μειώσουν δραστικά τις δημόσιες δαπάνες.
Έχοντας στη διάθεση τους όλα τα απαραίτητα οικονομικά στοιχεία οι Καθηγητές Κωνσταντίνος Γάτσιος, Ευριπίδης Στεφάνου και Βασίλης Διγαλάκης, από το Προεδρείο της Συνόδου των Πρυτάνεων, συναντήθηκαν με τον Υπουργό Περιβάλλοντος Γιάννη Μανιάτη και κατέθεσαν το αίτημα τους για το πρασίνισμα των ελληνικών Πανεπιστημίων, ζητώντας τη συνδρομή της πολιτείας. Το Υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής πριν από λίγο καιρό με νομοθετική ρύθμιση έδωσε τη δυνατότητα σε Φορείς δημοσίου ενδιαφέροντος να μπορούν να εγκαταστήσουν φωτοβολταϊκά συστήματα για αυτοπαραγωγή, με μέγιστο όριο ισχύος ανά σύστημα τα 500KW.
Ωστόσο ο Υπουργός ΠΕΚΑ, Γιάννης Μανιάτης που η φιλοσοφία του είναι «ότι η φθηνότερη ενέργεια είναι αυτή που δεν καταναλώθηκε ποτέ» έθεσε στους Πρυτάνεις και το θέμα της εξοικονόμησης ενέργειας πέρα από την αυτοπαραγωγή. Η εξοικονόμηση ενέργειας και η ενεργειακή απόδοση των κτιρίων αποτελούν προτεραιότητα για το ΥΠΕΚΑ και για το λόγο αυτό προωθεί διάφορες δράσεις που συνδυάζουν την προσπάθεια ενίσχυσης της εθνικής οικονομίας με την προστασία του περιβάλλοντος.
Ο Υπουργός ενημέρωσε επίσης τους Πρυτάνεις ότι το ΥΠΕΚΑ πρόκειται να παρουσιάσει ένα ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης, με πόρους της τάξης των 220 εκ. ευρώ για τα δημόσια κτίρια με προτεραιότητα σε εκείνα που έχουν συνεχόμενη λειτουργία καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους και μέσα σε αυτά εντάσσεται και ένα σημαντικό ποσοστό Πανεπιστημιακών κτηρίων. Οι πόροι θα αφορούν την Προγραμματική Περίοδο 2014-2020 και θα αφορούν έργα εξοικονόμησης ενέργειας με την μέθοδο Σύμπραξης Δημόσιου Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ).
Με την αυτοπαραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ και την εξοικονόμηση ενέργειας με την αναβάθμιση των Πανεπιστημιακών κτηρίων και η εκπαίδευση θα κερδίσει με την εξοικονόμηση χρημάτων που μπορούν να κατευθυνθούν στη μόρφωση των παιδιών αλλά και το περιβάλλον και κατ’ επέκταση η ποιότητα της ζωής μας.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Για πρώτη φορά θα ξεπεραστεί το συμβολικό φράγμα του 1,5°C της παγκόσμιας ανόδου της θερμοκρασίας
Οι διακυμάνσεις της παραγωγής ενέργειας από τον ήλιο και τον άνεμο δημιουργούν μεγάλες προκλήσεις στη διαχείριση του ενεργειακού μας συστήματος, με την αποθήκευση και το υδρογόνο να είναι οι κύριες απαντήσεις
Ποια είδη δεν πρέπει να φυτεύονται σε πόλεις
Και το πρώτο που θα σπάσει το φράγμα του 1,5° Κελσίου
Τι δείχνουν τα σενάρια του Network for Greening the Financial System – Δίκτυο για ένα Πράσινο Χρηματοπιστωτικό Σύστημα (NGFS)
H Γουίσντομ εντοπίστηκε για πρώτη φορά το 1956 - Ήταν με έναν νέο σύντροφο φέτος
Οι προκλήσεις, τα κενά και οι προοπτικές για τις θάλασσές μας που δοκιμάζονται
Πώς ερμηνεύεται το φαινόμενο που έχει να εμφανιστεί από τη δεκαετία του 1980
Αντικείμενα που χρησιμοποιούμε όλοι και καταστρέφουν το περιβάλλον
Υποθαλάσσιες έρευνες σε βάθος 5.000 μέτρων αποκάλυψαν ένα τεράστιο κοίτασμα μαγγανίου που περιέχει και αρκετό κοβάλτιο για να καλύψει τις ανάγκες της Ιαπωνίας για περίπου 75 χρόνια
«Ποιος είναι υπεύθυνος;» - Η τοπική κοινότητα προσπαθεί να ανακαλύψει τον ένοχο
Η εξάρτηση από τα μικρά, «φορητά» μπουκάλια και το περιβαλλοντικό κόστος
Στη σημαντικότερη παραλία ωοτοκίας του είδους σε όλη τη Μεσόγειο
«Δεν είμαι τρελαμένος οικολόγος ούτε ακτιβιστής, επιθυμώ να υπάρχει ισορροπία στη φύση και να διατηρηθεί κάθε είδος ζωής» έλεγε
Τεράστιος ο περιβαλλοντικός αντίκτυπος - Πώς καταστρέφονται ολόκληρες κοινότητες
Συνέντευξη με τον Δρ. Κώστα Ανδριοσόπουλο με θέμα τις Ενεργειακές Κοινότητες και τη χρηματοδότηση μέσω crowdfunding.
Με οδηγό την τεχνητή νοημοσύνη, το μέλλον προβλέπεται πιο βιώσιμο
Χρειαζόμαστε το αττικόψαρο (Pelasgus-marathonicus), όπως μας χρειάζεται και αυτό. Η απώλεια της φύσης μοιραία θα οδηγήσει στη δική μας φτώχεια και δυστυχία
Στο Βόρειο Αιγαίο καταγράφηκαν έντονοι και μεγάλης διάρκειας θαλάσσιοι καύσωνες
Βρισκόμαστε σε μια νέα εποχή κατά την οποία η Κλιματική Κρίση θα αμφισβητηθεί δεόντως
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.