Περιβαλλον

Γιατί τα μάτια των ταράνδων αλλάζουν «χρώμα» χειμώνα και καλοκαίρι

Τα μπλε μάτια των ταράνδων λειτουργούν ως «γυαλιά νυχτερινής όρασης» που τους βοηθούν να βρίσκουν τροφή τον χειμώνα

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Τάρανδοι: Γιατί τα μάτια τους αλλάζουν «χρώμα» χειμώνα και καλοκαίρι
© Unsplash

Τάρανδοι: Γιατί αλλάζουν «χρώμα» ματιών χειμώνα - καλοκαίρι

Τα μάτια των ταράνδων που λάμπουν με έντονο μπλε χρώμα σε συνθήκες ψύχους, ίσως είναι αποτέλεσμα προσαρμογής του ζώου ώστε να μπορεί να βρίσκει ευκολότερα τροφή κατά την διάρκεια του σκοτεινού χειμώνα της Αρκτικής. 

«Οι τάρανδοι έχουν ένα απίστευτο σύστημα όρασης. Δεν μοιάζει με κανένα άλλο θηλαστικού» λέει ο Ναθάνιελ Ντόμινι, επικεφαλής της έρευνας και καθηγητής στο Dartmouth College.

Ο Ντόμινι και άλλοι ερευνητές υποστηρίζουν ότι μια πιθανή εξήγηση οφείλεται στο γεγονός ότι η όραση των ταράνδων έχει εξελιχθεί στο πέρασμα του χρόνου για να τους βοηθά να επιβιώνουν όταν το σκοτάδι επικρατεί του φωτός. Με τον τρόπο αυτό, οι τάρανδοι είναι τα μόνα θηλαστικά που προσαρμόζουν εποχιακά το χρώμα των ματιών τους στο σκότος που καταλαμβάνει μεγάλο μέρος του χειμώνα στην Αρκτική.

Οι ερευνητές πραγματοποίησαν την έρευνά τους στα Χάιλαντς της Σκωτίας, μέρος που φιλοξενεί τον μόνο πληθυσμό ταράνδων στο νησί και πάνω από 1.500 είδη λειχήνας, εκ των οποίων, ένα αποτελεί και την αγαπημένη τροφή τους. 

Μελετώντας τις λειχήνες, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το αγαπημένο γεύμα των ταράνδων απορροφά το υπεριώδες φως. Αυτό τις καθιστά ευκολότερα ορατές στους πεινασμένους ταράνδους που σαρώνουν το χιονισμένο έδαφος για τροφή.

«Μπορούν να το δουν από απόσταση και αυτό τους δίνει μεγάλο πλεονέκτημα καθώς δεν χρειάζεται να περιφέρονται στο τοπίο ψάχνοντας τροφή. Μπορούν να δουν τις λειχήνες από μακριά, να κινηθούν απ’ευθείας εκεί, εξοικονομώντας ενέργεια σε μια εποχή που αυτή κάθε άλλο παρά αφθονεί» λέει ο Ντόμινι. 

Πηγή: Washington Post

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ