- CITY GUIDE
- PODCAST
-
13°
Φωτοβολταϊκά πάρκα στο Διάστημα
Δεν είμαστε μακριά από την ημέρα που ηλιακά πάνελ θα τεθούν σε τροχιά τροφοδοτώντας τη Γη με ενέργεια.
Η Space Solar σχεδιάζει τη δημιουργία ενός διαστημικού φωτοβολταϊκού πάρκου σε τροχιά έως το 2035.
Μπορεί να ακούγεται σαν σενάριο επιστημονικής φαντασίας, αλλά δεν είμαστε μακριά από την ημέρα που ηλιακά πάνελ θα τεθούν σε τροχιά τροφοδοτώντας τη Γη με ενέργεια.
Ήδη η εταιρεία τεχνολογίας Space Solar, με έδρα το Όξφορντσαϊρ της Βρετανίας, σχεδιάζει τη δημιουργία ενός διαστημικού φωτοβολταϊκού πάρκου σε τροχιά έως το 2035. Με έκταση 2 χιλιομέτρων, θα συλλέγει την ενέργεια του Ήλιου και θα την εκπέμπει πίσω στη Γη σε ειδικούς δέκτες. Το σύστημα θυμίζει κάπως τη μετάδοση του σήματος κινητής τηλεφωνίας.
Όπως εξηγεί η εταιρεία, έστρεψε το ενδιαφέρον της στο διάστημα γιατί εκεί η ένταση της ηλιακής ακτινοβολίας είναι πολύ εντονότερη – περίπου 10πλάσια – απ’ ό,τι στη Γη και συνεπώς η απόδοση των φωτοβολταϊκών πάνελς πολύ μεγαλύτερη. Επίσης, η συλλογή της ηλιακής ενέργειας επιτυγχάνεται εκεί σε 24ωρη βάση και όχι μόνο τις ώρες της ηλιοφάνειας στη γη.
Το πρόγραμμα γίνεται σε συνεργασία με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος (ESA) ο οποίος τον περασμένο Οκτώβριο παρουσίασε το πρόγραμμά του για την κατασκευή διαστημικού φωτοβολταϊκού πάρκου σε τροχιά σε απόσταση 36.000 χλμ από τη Γη. Ένα τέτοιο έργο θα αναγάγει την Ευρώπη σε βασικό παίκτη – ίσως και ηγέτη – στον διεθνή αγώνα για την εξεύρεση λύσεων μεγάλης κλίμακας στον τομέα της καθαρής ενέργειας με σκοπό την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, ανέφερε ο ESA σε δήλωσή του.
Μεγάλο ρόλο παίζει και η πρόοδος της διαστημικής τεχνολογίας, που επιτρέπει πλέον να επαναχρησιμοποιούνται τα οχήματα που στέλνονται σε τροχιά για να μεταφέρουν εξοπλισμό. Σύμφωνα με την Space Solar, τέτοιες καινοτομίες καθιστούν το πρόγραμμά της οικονομικά βιώσιμο. Στόχος της εταιρείας είναι τελικά να καλύψει το 20% των γήινων αναγκών με τη χρήση 600 δορυφόρων.
Για το πρόγραμμα ενδιαφέρεται ιδιαίτερα η Βρετανία, επισημαίνοντας ότι τα διαστημικά φωτοβολταϊκά θα παράγουν 13 φορές περισσότερη ανανεώσιμη ενέργεια σε σύγκριση με τα επίγεια, αλλά στη μισή έκταση των χερσαίων φωτοβολταϊκών πάρκων και στο ένα δέκατο της έκτασης των υπεράκτιων αιολικών. Η βρετανική κυβέρνηση έχει αποφασίσει να διαθέσει 6 εκατ. στερλίνες (€6,9 εκατ.) για εθνικά, διαστημικά, ερευνητικά προγράμματα, και άλλα 5 εκατ. (€5,8 εκατ.) για το διεθνές πρόγραμμα CASSIOPeiA που μελετά την διαστημική ηλιακή ενέργεια.
Δείτε περισσότερα άρθρα σχετικά με την κλιματική αλλαγή στο www.clima21.gr
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Είναι η πρώτη φορά που μια πόλη λαμβάνει τέτοια μέτρα
Για πρώτη φορά θα ξεπεραστεί το συμβολικό φράγμα του 1,5°C της παγκόσμιας ανόδου της θερμοκρασίας
Οι διακυμάνσεις της παραγωγής ενέργειας από τον ήλιο και τον άνεμο δημιουργούν μεγάλες προκλήσεις στη διαχείριση του ενεργειακού μας συστήματος, με την αποθήκευση και το υδρογόνο να είναι οι κύριες απαντήσεις
Ποια είδη δεν πρέπει να φυτεύονται σε πόλεις
Και το πρώτο που θα σπάσει το φράγμα του 1,5° Κελσίου
Τι δείχνουν τα σενάρια του Network for Greening the Financial System – Δίκτυο για ένα Πράσινο Χρηματοπιστωτικό Σύστημα (NGFS)
H Γουίσντομ εντοπίστηκε για πρώτη φορά το 1956 - Ήταν με έναν νέο σύντροφο φέτος
Οι προκλήσεις, τα κενά και οι προοπτικές για τις θάλασσές μας που δοκιμάζονται
Πώς ερμηνεύεται το φαινόμενο που έχει να εμφανιστεί από τη δεκαετία του 1980
Αντικείμενα που χρησιμοποιούμε όλοι και καταστρέφουν το περιβάλλον
Υποθαλάσσιες έρευνες σε βάθος 5.000 μέτρων αποκάλυψαν ένα τεράστιο κοίτασμα μαγγανίου που περιέχει και αρκετό κοβάλτιο για να καλύψει τις ανάγκες της Ιαπωνίας για περίπου 75 χρόνια
«Ποιος είναι υπεύθυνος;» - Η τοπική κοινότητα προσπαθεί να ανακαλύψει τον ένοχο
Η εξάρτηση από τα μικρά, «φορητά» μπουκάλια και το περιβαλλοντικό κόστος
Στη σημαντικότερη παραλία ωοτοκίας του είδους σε όλη τη Μεσόγειο
«Δεν είμαι τρελαμένος οικολόγος ούτε ακτιβιστής, επιθυμώ να υπάρχει ισορροπία στη φύση και να διατηρηθεί κάθε είδος ζωής» έλεγε
Τεράστιος ο περιβαλλοντικός αντίκτυπος - Πώς καταστρέφονται ολόκληρες κοινότητες
Συνέντευξη με τον Δρ. Κώστα Ανδριοσόπουλο με θέμα τις Ενεργειακές Κοινότητες και τη χρηματοδότηση μέσω crowdfunding.
Με οδηγό την τεχνητή νοημοσύνη, το μέλλον προβλέπεται πιο βιώσιμο
Χρειαζόμαστε το αττικόψαρο (Pelasgus-marathonicus), όπως μας χρειάζεται και αυτό. Η απώλεια της φύσης μοιραία θα οδηγήσει στη δική μας φτώχεια και δυστυχία
Στο Βόρειο Αιγαίο καταγράφηκαν έντονοι και μεγάλης διάρκειας θαλάσσιοι καύσωνες
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.