- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Η παραγωγή τσιμέντου υπεύθυνη για το 7% των παγκόσμιων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα
Το διακύβευμα είναι κρίσιμο: «Τα τρία τέταρτα των υποδομών που θα υπάρχουν το 2050 δεν έχουν ακόμη κατασκευαστεί», όπως προειδοποίησε ο Αντόνιο Γκουτέρες
Η παραγωγή τσιμέντου και η υψηλές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα - Τι αναφέρει η Παγκόσμια Ένωση Τσιμέντου και Σκυροδέματος (GCCA)
Εάν το σκυρόδεμα που χρησιμοποιείται σήμερα στον πλανήτη ήταν «μια χώρα» θα ήταν η τρίτη μεγαλύτερη πηγή εκπομπής αερίων του θερμοκηπίου στον κόσμο, ακριβώς πίσω από την Κίνα και τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Γιατί λέμε ότι το σκυρόδεμα και το τσιμέντο αντιπροσωπεύουν ένα από τα χειρότερα αποτυπώματα άνθρακα στον βιομηχανικό τομέα; Απάντηση: Το τσιμέντο είναι το υλικό με τη μεγαλύτερη κατανάλωση στον κόσμο, με ρυθμό περίπου 150 τόνους ανά δευτερόλεπτο! Δεκατέσσερα δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα σκυροδέματος παράγονται κάθε χρόνο, σύμφωνα με την Παγκόσμια Ένωση Τσιμέντου και Σκυροδέματος (GCCA) που εδρεύει στο Λονδίνο, η οποία συγκεντρώνει τους κύριους παράγοντες του κλάδου, συμπεριλαμβανομένων των κολοσσών Holcim (Ελβετία, πρώην Lafarge-Holcim) της μεξικάνικης Cemex ή της κινεζικής CNBM.
Η παραγωγή τσιμέντου, βασικό συστατικό του σκυροδέματος, είναι από μόνη της υπεύθυνη για το 7% των παγκόσμιων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, σύμφωνα με την GCCA – τρεις φορές δηλαδή περισσότερο από τα αεροπορικά ταξίδια. Το διακύβευμα είναι κρίσιμο: «Τα τρία τέταρτα των υποδομών που θα υπάρχουν το 2050 δεν έχουν ακόμη κατασκευαστεί», όπως προειδοποίησε ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες.
Βέβαια η βιομηχανία δεν μένει αδρανής. Βασίζεται εν πολλοίς σε νέα «πράσινα» τσιμέντα που χρησιμοποιούν υλικά από ανάκτηση αντί για κλίνκερ. Στη Βρετανία, το ποσοστό υποκατάστασης είναι ήδη 26%, σύμφωνα με το GCCA. Στη Γαλλία, ένα νέο πρότυπο για τσιμέντα χαμηλών εκπομπών άνθρακα δημοσιεύθηκε τον Μάιο του 2022. Η παγκόσμια βιομηχανία σκυροδέματος, η οποία ανακοίνωσε την πρόθεσή της το 2021 να επιτύχει ουδετερότητα άνθρακα έως το 2050, έθεσε στόχο να μειώσει τις εκπομπές της κατά «επιπλέον 25%» έως το 2030, γεγονός που θα της επιτρέψει να αποφύγει την απελευθέρωση 5 δισεκατομμυρίων τόνων CO2. Αξίζει να σημειώσουμε ότι για να παραχθεί ένας τόνος τσιμέντου, με καύση στους 1.400°C, εκλύεται επίσης ένας τόνος C02!
Δείτε περισσότερα άρθρα σχετικά με την κλιματική αλλαγή στο www.clima21.gr
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Με άδεια 25 ετών προχωρά το έργο αποθήκευσης CO2 στον Πρίνο, κρίσιμο για κλίμα και βιομηχανία
Ομάδα φυσιολατρών εντόπισε δύο νέα φυτά της σπάνιας ορχιδέας, αναδεικνύοντας τον πλούτο της τοπικής χλωρίδας
Ο σεβασμός στο περιβάλλον και η οικολογία ως δικαιολογία άρνησης κάθε μεταβολής
Το συγκινητικό βίντεο από ιαπωνικό ζωολογικό κήπο και οι εξηγήσεις των ειδικών
Επανεισάγονται στο νησί στο πλαίσιο της μεγαλύτερης οικολογικής αποκατάστασης του αρχιπελάγους
Ο ρόλος της έντονης και συνεχούς πίεσης ζευγαρώματος
«Είναι η σημαντικότερη οπισθοδρόμηση» καταγγέλλουν περιβαλλοντικές οργανώσεις
Παρά τα κύματα ψύχους στο βόρειο ημισφαίριο
Τι αναφέρουν παράγοντες της ΕΥΔΑΠ
Οι επιστήμονες τονίζουν ότι η εικόνα αυτή δεν σημαίνει μακροπρόθεσμη ασφάλεια
Ερευνητές ανέπτυξαν υλικό που απορροφά τους ρύπους 100 φορές ταχύτερα
Έργα στη νησιωτική και την ηπειρωτική χώρα
Η περίπτωση του ρέματος της Πικροδάφνης
Το κουνούπι-τίγρης και οι νέες απειλές
Όταν η ανθρώπινη παρέμβαση αφανίζει ένα «μαγικό» είδος - Εξαφανίστηκαν στην Ινδία
Eνώ οι πωλήσεις φυτικών κρεάτων έχουν πέσει, αρκετές start-ups έχουν κλείσει και οι επενδυτές έχουν πατήσει φρένο
Δυσοίωνες οι εκτιμήσεις για τις Άλπεις
Μελέτη βρίσκει στατιστικά σημαντική σχέση μεταξύ αύξησης θερμοκρασίας και αλλαγής γονιδίων
Η αποδοχή του ηγετικού ρόλου της χώρας στην COP30
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.