Περιβαλλον

Νίκος Αβραμίδης: «Βασικός μας στόχος είναι να ενημερωθεί ο κόσμος για την ανακύκλωση»

Τι πραγματικά συμβαίνει με την ανακύκλωση στην Αθήνα; Μιλήσαμε με τον Αντιδήμαρχο Καθαριότητας - Ανακύκλωσης του Δήμου Αθηναίων

Νίκος Αβραμίδης: Συνέντευξη του Αντιδημάρχου Καθαριότητας - Ανακύκλωσης Δήμου Αθηναίων στην ATHENS VOICE για την ανακύκλωση και την κατάσταση στην πόλη

Νίκος Αβραμίδης: Συνέντευξη του Αντιδημάρχου Καθαριότητας - Ανακύκλωσης Δήμου Αθηναίων στην ATHENS VOICE για την ανακύκλωση και την κατάσταση στην πόλη

Στην είσοδο του Σεράφειου του Δήμου Αθηναίων, οι θεατές που περίμεναν να δουν τη συναυλία των ONIRAMA, δεν χρειάστηκε να αγοράσουν εισιτήριο αφού συνέβη κάτι πρωτόγνωρο. Το εισιτήριό τους για την εκδήλωση ήταν η προσκόμιση μιας μικρής ηλεκτρικής ή ηλεκτρονικής συσκευής για ανακύκλωση. Με αφορμή την συνεργασία του δήμου Αθηναίων με το Συλλογικό Σύστημα Εναλλακτικής Διαχείρισης Αποβλήτων Ηλεκτρικού και Ηλεκτρονικού Εξοπλισμού Ανακύκλωση Συσκευών Α.Ε., υλοποιήθηκε η πρώτη αυτή εκδήλωση επικοινωνιάς προκειμένου να ενισχυθεί η προσπάθεια για μια πιο βιώσιμη πόλη. Μιλήσαμε με τον Αντιδήμαρχο Καθαριότητας - Ανακύκλωσης Δήμου Αθηναίων, Νίκο Αβραμίδη για τη δράση και την κατάσταση που επικρατεί στην Αθήνα, σήμερα, όσον αφορά το κομμάτι της ανακύκλωσης.

Στη συναυλία ο κόσμος είχε τουλάχιστον μια συσκευή, ενώ, σε κάποιες περιπτώσεις, μερικοί έφεραν και δυο και τρεις, από φούρνο μικροκυμάτων του ‘90 μέχρι ξυριστικές μηχανές, mp3, ηλεκτρονικές συσκευές που έχουν αποσυρθεί από την καθημερινότητα και τη χρήση τους. «Υπήρχε μεγάλο ενδιαφέρον και προσέλευση κόσμου στην συναυλία αλλά δεν έχουμε ακόμη ακριβή αριθμό από την εταιρεία για τις ποσότητες που συλλέχθηκαν. Βασικός μας στόχος είναι να ενημερωθεί ο κόσμος για την ανακύκλωση», λέει ο Νίκος Αβραμίδης.

Δράση Ανακύκλωσης Δήμου Αθηναίων
Δράση Ανακύκλωσης Δήμου Αθηναίων

Ανακύκλωση στην Αθήνα: Τι μας είπε ο Νίκος Αβραμίδης, Αντιδήμαρχος Καθαριότητας - Ανακύκλωσης 

Το 2020 εκδόθηκε από την κυβέρνηση το Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων για την περίοδο 2020-2030, αλλά και ο νόμος για τα πλαστικά μιας χρήσης (όπως η εισφορά €0,05 για κάθε κύπελλο ή φαγητοδοχείο μιας χρήσης και €0,05 για το καπάκι τους) ενώ το 2021 εκδόθηκε ένας νέος νόμος για την ανακύκλωση. Ο Δήμος Αθηναίων έχει τοποθετήσει από το 2019 έως σήμερα, 3.148 νέους μπλε κάδους ανακύκλωσης βάσει της μελέτης χωροθέτησης, 650 σημεία καφέ κάδων συλλογής βιοαποβλήτων σε δυναμικά σημεία -βάσει της πολιτικής του ΔΑ ένταξης στο πρόγραμμα συλλογής βιοαποβλήτων των «μεγάλων παραγωγών». Παράλληλα, τοποθετήθηκαν και 250 σημεία μωβ κάδων ανακύκλωσης υφασμάτων και υποδημάτων που προβλέπονται στη σύμβαση του ΔΑ με την εταιρεία ανάδοχο RECYCOM, όλα τα παραπάνω και στις 7 δημοτικές κοινότητες.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της WWF, το Μάιο του 2023, σχεδόν το 40% με 50% των απορριμάτων που ρίχνουμε στους μπλε κάδους ανακύκλωσης είναι, δυστυχώς, μη ανακυκλώσιμα υλικά, όπως υπολείμματα τροφής, ρούχα, μικροέπιπλα, και μπάζα. Όσον αφορά μια ακόμη μέθοδο διαχείρισης των αποβλήτων συσκευασίας, τα σπιτάκια ανακύκλωσης, άλλες φορές λειτουργεί, άλλες όχι. Ωστόσο, σύμφωνα με παλαιότερες επισημάνσεις της αρμόδιας υπηρεσίας του Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης, δεν είναι αρκετή, για να βελτιωθεί η ανακύκλωση. Σε έκθεση που δημοσιεύτηκε τον Ιούνιο του 2023, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εντόπισε τα κράτη μέλη που κινδυνεύουν να μην επιτύχουν τους στόχους προετοιμασίας για επαναχρησιμοποίηση και ανακύκλωση των αστικών αποβλήτων και των συνολικών απορριμμάτων συσκευασίας ως το 2025, όπως και τον στόχο υγειονομικής ταφής ως το 2035. Η Ελλάδα βρισκεται σε αυτή τη λίστα με τα 18 κράτη μέλη. 

Νίκος Αβραμίδης, Αντιδήμαρχος Καθαριότητας - Ανακύκλωσης Δήμου Αθηναίων
Νίκος Αβραμίδης, Αντιδήμαρχος Καθαριότητας - Ανακύκλωσης Δήμου Αθηναίων

Σύμφωνα με στοιχεία του Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης, το 2022 συλλέχθηκαν σε ποσοστό 41,45% μεγάλου μεγέθους εξοπλισμός, 37,94% εξοπλισμός ανταλλαγής θερμότητας και μόλις 4,62% μικρού μεγέθους εξοπλισμός πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών. Σχετικά με την διεύρυνση του δικτύου τοποθέτησης κάδων που αφορούν τις ηλεκτρικές συσκευές, ένα μέρος της συνεργασίας του Δήμου με την Eταιρεία Aνακύκλωσης Συσκευών (σύμβαση 18/7/23) στοχεύει σε αυτό. «Η συμφωνία είναι ότι θα ξεκινήσουμε από τα δημοτικά κτίρια και θα επεκταθούμε σε παιδικές χαρές, λέσχες φιλίας, όπου έχουμε συνολικά μεγάλη προσέλευση κοινού, ώστε να διευκολύνουμε την περισυλλογή αυτών» αναφέρει ο κ. Αβραμίδης.

Στην ερώτηση αν θα υπάρξει αντίτιμο κάθε φορά που ανακυκλώνει κάποιος ένα συγκεκριμένο αριθμό ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών η απάντηση είναι πως: «Το αντίτιμο αφορά την απόδοση ανά τόνο. Yπάρχει συγκεκριμένη τιμή στην συμφωνία μας οπότε όσο περισσότερα απορρίμματα μαζεύει ο Δήμος -όσα περισσότερα φέρνει δηλαδή ο κόσμος-, τόσα περισσότερα έσοδα έχει, τα οποία προφανώς αποδίδονται και στον δημότη με μείωση των δημοτικών τελών. Δεν υπάρχει ανταποδοτικότητα απευθείας στο δημότη, όπως γίνεται με τις συσκευασίες από αλουμίνιο και γυαλί».

Στη συνέχεια, τονίζει ότι θα τοποθετηθούν σύντομα 50 κάδοι για ηλεκτρικές-ηλεκτρονικές συσκευές στα κεντρικά δημοτικά κτίρια, στα 7 δημοτικά διαμερίσματα και στους χώρους που είναι η Διεύθυνση Καθαριότητας. «Ο Δήμος Αθηναίων είναι ο πρώτος Δήμος της χώρας που καλύπτει το σύνολο των ροών ανακύκλωσης σύμφωνα με την ευρωπαϊκή νομοθεσία. Το θέμα δεν είναι να δημιουργηθεί απλώς ένα μεγάλο δίκτυο αλλά ο κόσμος να αντιληφθεί την κρισιμότητα. Η κρισιμότητα δεν έχει να κάνει αποκλειστικά με την ανακύκλωση αλλά και με το γεγονός ότι η συγκεκριμένη εταιρεία που είναι πιστοποιημένη, ανακτά μέσα από τις ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές χαλκό, χρυσό, ασήμι και εμποδίζει τη διασπορά στο περιβάλλον επικίνδυνων βαρέων μετάλλων».

Η Ανακύκλωση Συσκευών Α.Ε. σε συνεργασία με το Δήμο, θα αναλάβει τη διεξαγωγή εκπαιδευτικών ημερίδων και την εκπαίδευση του προσωπικού του Δήμου Αθηναίων σε θέματα ασφάλειας και διαχείρισης Αποβλήτων Ηλεκτρικού και Ηλεκτρονικού Εξοπλισμού, με κοινό σκοπό την καλλιέργεια κουλτούρας ανακύκλωσης ηλεκτρικών συσκευών. «Θα ακολουθήσουν εκδηλώσεις με τοπικούς φορείς, σχολεία και δημότες της περιοχής. Όπως έγινε πρόσφατα και με την Eλληνική Eταιρεία Aξιοποίησης Aνακύκλωσης και τον μπλε κάδο όπου μοιράστηκαν 200.000 μπλε σακούλες σε σπίτια και ενημερωτικά φυλλάδια με οδηγίες για τον σωστό τρόπο ανακύκλωσης». Επίσης, θα γίνουν και άλλες συνεργασίες με συλλόγους, φορείς, προσκόπους αλλά και συναυλίες με στόχο την εκπαίδευση και ευαισθητοποίηση των πολιτών.

Ανακύκλωση συσκευών
© Unsplash

«Το 2019, η ανακύκλωση του Δήμου Αθηναίων βρισκόταν σε πολύ χαμηλά επίπεδα γιατί είχε χαθεί η εμπιστοσύνη μεταξύ δήμου και δημοτών σχετικά με το αν γίνεται πραγματική ανακύκλωση από τον Δήμο. Εξ αρχής, προσπαθήσαμε να επαναφέρουμε αυτή τη σχέση εμπιστοσύνης. Τα δυο χρόνια του lockdown ήταν δύσκολα, με την έννοια της επικοινωνίας, αλλά καταφέραμε να τριπλασιάσουμε τα ποσοστά μας. To 2019 ανακυκλώσαμε μόλις το 2,9%. Το 2020 το 3,5%, το 2021 το 7%, το 2022 το 8%, ενώ το 2023 θα κλείσουμε με 10%. Ο Δήμος Αθηναίων έγινε ο πρώτος Δήμος της χώρας που κάλυψε το σύνολο των ροών ανακύκλωσης με 32 απορριμματοφόρα και 35 δρομολόγια καθημερινά».

Σήμερα, 4.000 τόνοι βιοαποβλήτων εκτρέπονται από τον ΧΥΤΑ και οδηγούνται στο εργοστάσιο μηχανικής ανακύκλωσης και κομποστοποίησης με την αύξηση της συνολικής ποσότητας από 1.500 τόνους το 2019, σε 4.000 τόνους το 2022(στοιχεία ΕΔΣΝΑ). 

«Το 2021 και το 2022 ως προς τους μωβ κάδους αναδειχθήκαμε στην πρώτη θέση για τη συλλογή ποσοτήτων υφασμάτων και υποδημάτων μεταξύ 90 Δήμων, με υπερδιπλασιασμό των συλλεγόμενων ποσοτήτων, καταλήγοντας το 2022 να έχουμε συλλέξει 533 τόνους. Έτσι, αυξήσαμε σημαντικά το ποσοστό ανακύκλωσης στην πόλη της Αθήνας σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, αυξάνοντας κατά 115% την ποσότητα καθαρού ανακυκλώσιμου υλικού των μπλε κάδων, ενώ πετύχαμε μείωση 35% στην ποσότητα υπολειμμάτων χάρη στην καλύτερη διαλογή(στοιχεία ΕΕΑΑ). Η Αθήνα έχει 350 χιλ. τόνους απορριμμάτων ετησίως, οπότε 35 χιλ. ανακυκλωμένοι τόνοι είναι μια μεγάλη ποσότητα. Ευελπιστούμε το 2024 να κλείσουμε στο 20%, χάρη στις γωνιές ανακύκλωσης που λειτουργούν πλέον ανταποδοτικά (για κάθε 33 συσκευασίες, ο δημότης παίρνει 1€ που μπορεί να εξαργυρώσει σε σούπερ μάρκετ). Σημειώθηκε, ακόμη, αύξηση κατά 115% της ποσότητας του καθαρού ανακυκλώσιμου υλικού που συλλέξαν από τους μπλε κάδους, αύξηση κατά 165% της ποσότητας των συλλεγόμενων βιοαποβλήτων από τους καφέ κάδους (στοιχεία ΕΔΣΝΑ) και μείωση των μη ανακυκλώσιμων απόβλητων που συλλέξαν από τους μπλε κάδους τα οποία σε άλλη περίπτωση θα κατέληγαν στον Χ.Υ.Τ.Α., από 63% σε 41%».

Μάλιστα, το 2023 ο Δήμος της Αθήνας μέσω της Διεύθυνσης Καθαριότητας και Ανακύκλωσης συμμετείχε για 3η χρονιά στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Μείωσης Αποβλήτων (European Week for Waste Reduction EWWR), την μεγαλύτερη επικοινωνιακή καμπάνια της Ευρώπης για την πρόληψη παραγωγής και τη μείωση αποβλήτων, όπου κέρδισε την 1η θέση με τη φωτογραφία «Η Βιώσιμη Φούστα», η οποία δημιουργήθηκε από 1,5 τόνο συλλεχθέντων προς ανακύκλωση ρούχων και υφασμάτων.

«Θα υπάρξει μελλοντικά κάποια αυστηροποίηση των μέτρων και ζήτημα προστίμων για την ανακύκλωση» ρωτάω λίγο πριν ολοκληρώσουμε τη συνομιλία μας. «Αυστηροποίηση στα μέτρα και θέμα προστίμων δεν τίθεται. Αυτό που πρέπει να μπει στην ζωή μας και σταδιακά μπαίνει είναι το “Πληρώνω όσο πετάω”. Κοινώς, αυτός που είτε κάνει οικιακή ανακύκλωση είτε έχει επιχείρηση στη διαδικασία κυκλικής οικονομίας, οφείλουμε ως αυτοδιοίκηση να του δώσουμε κίνητρο μειώνοντας τα δημοτικά του τέλη. Πιλοτικά, το 2024 θα τρέξουμε τέτοιο πρόγραμμα, ξεκινώντας από δύο γειτονιές της πόλης για να περάσουμε το μήνυμα και να τους επιβραβεύσουμε».

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ